SPESIELL ANKOMST: Kunstnerne Unni Askeland og Giovanni Calabrese sjokkerte gjestene sine da de kom med maskeringstape over munnen.  Foto: Marianne T. Kristiansen
SPESIELL ANKOMST: Kunstnerne Unni Askeland og Giovanni Calabrese sjokkerte gjestene sine da de kom med maskeringstape over munnen. Foto: Marianne T. KristiansenVis mer

Derfor kom hun med tape over munnen

Unni Askeland elsker å sjokkere. På sin egen premierefest nektet hun å snakke med gjestene.

SEOGHØR.NO: Billedkunstner Unni Askeland (52) og hennes italienske kunstnervenn Giovanni Calabrese (28) har nylig vært sperret inne i Galleri Gamle Oslo i 13 dager for å skape kunstprosjektet «Exit 13».

De har vært overvåket 24 timer i døgnet, og har nå lagd en 312 timer lang film, samt 13 malerier. På utstillingsåpningen valgte duoen en litt spesiell entre. I en rød BMW cabriolet kom kunstnerne kjørende med teip foran munnen.  I en hel time nektet de å snakke med gjestene.

Vil bli skuespiller.

- Det var en preformance som vi kalte «Shut dumb». Vi snudde «Exit 13» til å bli sett fra våre øyne. Det var ikke lenger de som så på oss, vi så på de andre. Det var min perfekte rolle. Jeg vil fortsette med dette, jeg vil til film eller teater, forteller Unni til Se og Hør.

Etter å ha vært innesperret i nesten to uker har de to kunstnerne fått et helt spesielt forhold.

INNESPERRET: I dette galleriet har Unni Askeland og Giovanni Calabrese vært innesperret i tretten dager.
INNESPERRET: I dette galleriet har Unni Askeland og Giovanni Calabrese vært innesperret i tretten dager. Vis mer

- Vi opparbeidet et ekstremt sterkt samhold og aksept. Det skapte en avhengighet, både til hverandre og å jobbe. Intensiteten var helt syk.

Feiret med dusj og Indisk.

Etter at oppholdet var ferdig, dro duoen til Kløfta hvor Unni bor.

- Jeg feiret med frisør, dusj og indisk på Jessheim. Så endte vi på pub til slutt, sier kunstneren og ler. Unni ville gjerne gjort prosjektet om igjen, og føler hun har fått en positiv effekt av oppholdet.

- Det beste var at jeg var så rolig og fornøyd. På utsida var alt som normalt.