Michelle Obama og dronning Elizabeth:

Derfor klemte hun egentlig dronningen

Røper sannheten bak den omdiskuterte dronningklemmen.

UVANLIG GEST: Da disse bildene av den tidligere førstedamen Michelle Obama og dronning Elizabeth ble trykket, skapte det store overskrifter. Nå forklarer Michelle Obama bakgrunnen for den noe uvanlige klemmen. Foto: NTB Scanpix
UVANLIG GEST: Da disse bildene av den tidligere førstedamen Michelle Obama og dronning Elizabeth ble trykket, skapte det store overskrifter. Nå forklarer Michelle Obama bakgrunnen for den noe uvanlige klemmen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da den daværende førstedamen Michelle Obama (54) og ektemannen, den daværende amerikanske presidenten Barack Obama (57), møtte dronning Elizabeth (92) i 2009, var det en noe uvanlig gest som fikk stor oppmerksomhet i utenlandsk presse.

Under velkomsten på Buckingham Palace i London, tok Michelle Obama en hånd rundt den britiske dronningen, og klemte henne. Noe som, etter eldgammel kongelig protokoll å dømme, er helt uakseptabelt.

Siden den gang har det blitt spekulert voldsomt på hva som egentlig var historien bak den uvanlige nærheten mellom den britiske dronningen og Michelle Obama. Nå kan imidlertid synserne endelig få sitt svar.

Vonde sko

I den nye selvbiografien til den tidligere førstedamen, «Becoming», der hun blant annet skriver åpent og ærlig om livet sammen med Barack Obama, tar hun også opp det spesielle møtet med dronningen.

Ifølge Telegraph, som har fått tilgang på boken, skal den noe uvanlige gesten ha kommet av en helt spesiell grunn. De to skal nemlig ha snakket om sine vonde sko, og at dronningen var glad for å få en klem.

- Du er så høy, skal dronningen ha sagt da hun møtte Michelle Obama for første gang.

FØRSTE MØTE: Barack Obama og Michelle Obama møter dronning Elizabeth og prins Philip for første gang i 2009 i forbindelse med G20-møtet i London. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE MØTE: Barack Obama og Michelle Obama møter dronning Elizabeth og prins Philip for første gang i 2009 i forbindelse med G20-møtet i London. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Obama skal deretter ha svart at det skyldtes de høyhælte skoene hun var iført, som ga henne et par ekstra centimeter. Deretter skal dronning Elizabeth ha uttrykket frustrasjon over at hennes egne svarte, høyhælte sko var ubehagelige å gå med.

«Jeg innrømmet dermed overfor dronningen at føttene mine var vonde, og hun innrømmet at hennes føtter også gjorde vondt. Vi så på hverandre med det samme ansiktsuttrykket, og bare: «Når skal all denne ståingen rundt alle disse verdenslederne ta slutt?» Og så brøt hun ut i en sjarmerende latter», står det skrevet i boken, ifølge Telegraph.

Saken fortsetter nedenfor:

STØTTET HVERANDRE: Under det formelle møtet på Buckingham Palace i 2009 snakket Michelle Obama og dronning Elizabeth om helt andre ting en politikk. Foto: NTB Scanpix
STØTTET HVERANDRE: Under det formelle møtet på Buckingham Palace i 2009 snakket Michelle Obama og dronning Elizabeth om helt andre ting en politikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Glem at hun noen ganger bærer en diamantkrone, og at jeg hadde fløyet til London i presidentens private fly. Vi var bare to slitne damer i vonde sko», står det skrevet videre.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

- Jeg sluttet å prøve å smile

I Michelle Obamas nye bok skriver den tidligere førstedamen om flere avslørende tanker. Hun deler også meninger om livet som amerikanernes førstedame, og om tiden etter.

Blant annet deler hun åpne tanker om den omdiskuterte innsettelsen til presidenten Donald Trump.

Da makten i USA ble overrakt fra Barack Obama til Donald Trump i januar 2017, la mange merke til at den avtroppende førstedamens lynne ikke var like hjertelig som hennes manns.

- Jeg ønsket ikke å få tårer i øynene, fordi folk ville trodd at jeg gråt på grunn av den nye presidenten, forklarte hun senere til Independent.

I boken, som ble lansert denne uken, kommer hun imidlertid med en alternativ forklaring.

Ifølge henne påpekte en av Barack Obamas rådgivere at hendelsen hadde dårlige «optics», altså at den ikke tok seg godt ut. Michelle Obama tok dette til etterretning:

«Da jeg oppdaget dette, gjorde jeg mine egne «optiske justeringer»: Jeg sluttet i det hele tatt å prøve å smile», skriver hun, ifølge ABC News.

I den nye boken deler Michelle Obama også sin egen opplevelse om da ektemannen ble president.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

SPENNENDE MØTE: Under ett intervju mellom Michelle Obama og Oprah Winfrey fortalte førstedamen åpenhjertig om sitt første møte med Melania Trump. Video: CNN. Vis mer

Obama skildrer den surrealistiske følelsen med gledesbrøl, og som om «hun hadde blitt løftet ut av egen kropp». Hun minnes også den brå overgangen familien opplevde.

«Det var som om familien vår ble skutt ut av en kanon, og inn i et underlig undervannsunivers. Alt virket så langsomt og flytende og lett forvrengt, som om vi beveget oss raskt og ble godt ledet, vinket inn i en vareheis av Secret Service-agenter, ført raskt ut gjennom hotellets bakdør og inn i en ventende SUV. Pustet jeg inn luften da vi kom ut?» Skriver hun blant annet.

LES OGSÅ: Tragedien bak sønnens navnevalg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer