Keira Knightley:

Derfor innfører stjernen Disney-nekt

- Ikke gi opp stemmen din for en mann.

SIER NEI TIL DISNEY: Skuespiller Keira Knightley røper i et nytt intervju at hun ikke lar datteren sin se alle Disney-filmene. Foto: NTB scanpix
SIER NEI TIL DISNEY: Skuespiller Keira Knightley røper i et nytt intervju at hun ikke lar datteren sin se alle Disney-filmene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere ganger den siste tiden har skuespiller Keira Knightley (33) skapt overskrifter verden rundt.

Mange husker henne kanskje best som Elizabeth Swann i «Pirates of the Caribbean»-filmene, men for tiden er hun aktuell i en rekke andre prosjekter - hvor mange av dem har premiere til neste år.

Tegnefilm-forbud

Hun er også aktuell som bidragsyter i boken «Feminists Don't Wear Pink and Other Lies». 33-åringen har derfor kommet med en del utsagn i det siste, hvor hun blant annet har gått hardt ut mot hertuginne Kate (36).

Hun mente hertuginnen fikk fødsler til å framstå enklere enn hva de egentlig er, og sparte ikke på kruttet da hun beskrev sine egne opplevelser ved å føde et barn til verden.

Denne gangen er det derimot helt andre uttalelser som sørger for at hun får spalteplass. På besøk hos talkshowdronningen Ellen DeGeneres (60) kunne hun fortelle at hun ikke lar barnet sitt se enkelte Disney-filmer, til manges store overraskelse.

- Burde redde seg selv

Hun er ikke den første skuespilleren som tar opp akkurat dette, og blir neppe heller den siste. Knightley, som er mor til datteren Edie (3), har tatt beslutningen på feministisk grunnlag.

Spesielt hard medfart får «Askepott» fra 1950. Filmstjernen har selv vokst opp med denne filmen, men finner vesentlige svakheter med måten hovedpersonen blir framstilt på.

- Askepott venter bare på at en rik fyr skal komme og redde henne, sier hun kontant til talkshowverten, ifølge Independent.

Som kjent handler historien om den fattige jenta som ved hjelp av en fe får dra på ballet, der hun møter drømmeprinsen. Hun mister den ene glasskoen sin, og venter spent på om denne mannen hun møtte på ballet skal finne henne. Enden på visa er god, i hvert fall i Disney sin versjon, men skuespilleren skulle gjerne ha sett en helt annet slutt.

- Hun burde redde seg selv. Åpenbart.

EKTEPAR: Keira Knightley og ektemannen James Righton har datteren Edie sammen. Her på rød løper i 2014. Foto: NTB scanpix
EKTEPAR: Keira Knightley og ektemannen James Righton har datteren Edie sammen. Her på rød løper i 2014. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Den lille havfruen» bannlyst

Heller ikke «Den lille havfruen» fra 1989, basert på Hans Christian Andersens eventyr, får bli vist hjemme hos filmstjernen.

- Den er også bannlyst. Altså, sangene er fantastiske, men man kan ikke gi opp stemmen sin for en mann. Hallo! Problemet med filmen er at jeg elsker den. Det er litt vanskelig, men jeg har bestemt meg, sier hun i programmet.

Det skal derimot nevnes at skuespilleren ikke har bannlyst alle produksjoner som det kjente og kjære underholdningskonsernet har laget. Blant annet har «Moana», eller «Vaiana» på norsk, blitt en stor favoritt hjemme hos familien. Hun legger heller ikke skjul på at de er glade i «Oppdrag Nemo», som ble laget av Pixar i 2003.

Dette fryder DeGeneres, siden hun i sin tid hadde stemmen til den lille blå fisken Dory i den amerikanske originalen.

Flere stemmer

Knightley er ikke den eneste stjernen som er skeptisk til Disney-klassikere. Skuespiller Kristen Bell (38), som selv har blitt en Disney-favoritt etter sin rolle i «Frozen», synes det er viktig at døtrene Lincoln (5) og Delta (3) er skeptiske til det de får se.

- Hver gang vi er ferdige med «Snøhvit», ser jeg på jentene mine og spør: «Synes ikke du det er rart at Snøhvit ikke spør den gamle heksa om hvorfor hun måtte spise det eplet? Eller om hvor hun fikk det fra?», sier hun i til Parents Magazine, og fortsetter:

SUNN FORNUFT: Kristen Bell prøver å få døtrene sine til å tenke selv når de ser på Disney-filmer. Her er hun imidlertid på rød løper under 90-årsfeiringen av Mikke Mus i Los Angeles nylig. Foto: NTB scanpix
SUNN FORNUFT: Kristen Bell prøver å få døtrene sine til å tenke selv når de ser på Disney-filmer. Her er hun imidlertid på rød løper under 90-årsfeiringen av Mikke Mus i Los Angeles nylig. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg sier da: «Jeg ville aldri ha tatt mat fra en fremmed, ville du?». Da sier barna mine nei, og da innser jeg at jeg gjør noe riktig, forteller hun til magasinet.

Hun stiller også spørsmål ved at filmen ikke tar for seg tematikken samtykke, fordi prinsen kysser Snøhvit mens hun sover.

- Man bør ikke kysse noen som sover, sier hun til døtrene sine.

ETTERLENGTET: Emma Watson spiller Belle i filmatiseringen av klassikeren «Skjønnheten og udyret». Video: Walt Disney Studios Vis mer

Skuespiller Emma Watson (28) har også diskutert tematikken tidligere. Hun spiller som kjent Belle i nyinnspillingen av «Skjønnheten og udyret», en rolle hun mer enn gjerne tok på seg. Watson takket imidlertid nei til å portrettere Askepott, og rollen gikk i stedet til Lily James.

- Jeg visste ikke at de ville lage «Skjønnheten og udyret» da jeg sa nei til «Askepott». Men da de spurte om jeg ville spille Belle, følte jeg at den rollen passet meg veldig mye bedre enn det Askepott gjorde, sa Watson i fjor til Total Film.

- Belle er en feminist helt inn til ryggmargen, la Watson til.

Disney har selv ikke svart på noen av de tre ovennevnte kritikkene.

LES OGSÅ: - Vi var kjærester fra første gang vi møttes

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer