Finn Schjøll:

Derfor holdt han kreften hemmelig

Finn Schjøll (70) fikk tilbakefall i våres.

BLE SYK: Finn Schjøll og Knut B. Bakke har vært sammen i over 35 år, og nyter fortsatt tiden sammen. Da Schjøll ble syk, valgte han derimot å holde tett om diagnosen overfor de nærmeste. Foto: Espen Solli
BLE SYK: Finn Schjøll og Knut B. Bakke har vært sammen i over 35 år, og nyter fortsatt tiden sammen. Da Schjøll ble syk, valgte han derimot å holde tett om diagnosen overfor de nærmeste. Foto: Espen Solli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 ble det kjent at hele Norges «Blomster-Finn», blomsterdekoratør og gründer Finn Schjøll (70), hadde fått kreft i prostata. Tv-profilen ble operert, og har siden den gang pratet om det hele med mye humor.

I april i år kom derimot kontrabeskjeden. Kreften var tilbake, og han måtte straks begynne med en ny runde behandlinger og stråling. Han er blitt 70 år, og for mange i hans alder kan en slik diagnose oppleves som svært skremmende.

Schjøll kunne derimot fortelle til Vår Staude (52) på «God Morgen Norge» fredag at han tok beskjeden med knusende ro, og at han ikke ble redd.

Fikk strålebehandling

- Det er sånn at om du har kreft én gang er det lettere å få det igjen. Celledeling er litt som champignoner, du vet aldri når det dukker opp. Jeg kommer til å sjekke meg resten av livet, forteller han.

BLOMSTERBLID: Finn Schjøll er Norges mest kjente blomsterdekoratør, og er godt kjent for sin eksentriske stil. Her er han og samboeren Knut B. Bakke fotografert sammen i forbindelse med et arrangement. Foto: NTB scanpix
BLOMSTERBLID: Finn Schjøll er Norges mest kjente blomsterdekoratør, og er godt kjent for sin eksentriske stil. Her er han og samboeren Knut B. Bakke fotografert sammen i forbindelse med et arrangement. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge Norsk Helseinformatikk oppdages det omtrent 5000 nye tilfeller av prostatakreft årlig i Norge. Risikoen for å få diagnosen i løpet av livet er på nærmere 15 prosent, og det er anslått at omtrent tre prosent mister livet som følge av sykdommen.

Schjølls kreft var fortsatt i et tidlig stadium, og var nesten for tidlig å behandle. Løsningen ble derfor stråling, og radiologen regnet seg frem til at blomsterdekoratøren hadde behov for 33 strålinger på rad.

Disse varte i halvannet minutt om gangen, men det skal ifølge 70-åringen selv ha gått lekende lett - sett bort fra bivirkninger som slapphet og mageproblemer.

Holdt tett

Selv om det virket som han tok det hele uten en eneste bekymring, hadde Schjøll problemer med å fortelle sine to barn, fire barnebarn og samboeren gjennom 35 år, Knut B. Bakke, om diagnosen.

DØTRENE: Finn Schjøll valgte å ikke fortelle sine to døtre om kreftdiagnosen.

- Jeg holdt på det helt til jeg skjønte at det ikke kunne utsettes lenger, men det er også fordi jeg tror det er verre å være pårørende enn syk. Så jeg tenkte at jeg ville spare dem, men jeg skjønte at dette kom til å komme ut på et eller annet tidspunkt, sier han, og fortsetter:

- De ville ikke vise meg sin bekymring, men jeg visste jo at de var det. Og Knut, han var nok veldig bekymret. Jeg er født ubekymret, og han er veldig bekymret. Sånn sett har det vært bra for ham, tror jeg, forteller han.

Gikk konkurs

Behandlingene skulle heldigvis vise seg å være verdt strevet. Tidligere denne uka fikk Staude en tekstmelding av Schjøll, der han kunne melde følgende: «Frisk!!».

- Man kan ikke si at man er veldig glad for å ha fått kreft, men jeg er så glad for at helsevesenet fungerer. Det er så utrolig flott at man blir fulgt opp. Det gjelder alle, uavhengig av hvem du er, berømmer han.

GODT SELSKAP: Schjøll er stadig innom «God Morgen Norge» med tips og triks. I dag fortalte han derimot om sykdommen. Her er redaksjonen fotografert i desember i fjor. Foto: NTB scanpix
GODT SELSKAP: Schjøll er stadig innom «God Morgen Norge» med tips og triks. I dag fortalte han derimot om sykdommen. Her er redaksjonen fotografert i desember i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sykdommen er ikke det eneste den folkekjære tv-personligheten har hatt å stri med i år. I slutten av august ble det nemlig kjent at blomsterbutikkene hans hadde gått konkurs.

Selskapet hadde tolv butikker rundt om i det ganske land, men solgte flere av dem før konkursåpningen i sommer. Det er ifølge E24 meldt inn krav på 10,7 millioner kroner i boet til datterselskapet Blomster Norge Butikkdrift.

Hos «God Morgen Norge» forteller Schjøll at han solgte selskapet for tre år siden, og bare satt igjen med en liten eierandel i selskapet da meldingen kom. Han var derimot fortsatt fast ansatt.

Likevel så han lyset i enden av tunnelen - det ga han noe å holde på med midt i sykdommen. Han har også brukt en god del av sommeren sin på å pusse opp et sommerhus, for å få tankene over på andre ting.

- Utilgivelig

Selv om mange kanskje kjenner 70-åringen for sitt blide vesen og overdådige dekorasjoner, har han gjennom karrieren også blitt kjent for sin åpenhet rundt utallige temaer.

Han har blant annet vært åpen om at han forlot sin kone og sto frem som homofil som 30-åring, i 1978, bare seks år etter at forbudet mot mannlig homofili ble opphevet. Få år etter deltok han i Trond Viggo Torgersens «Mannen i dag», og fortalte åpent om sin legning.

- Jeg var 35 år og visste ikke hva jeg gjorde. Jeg skulle ikke ha vært med på det programmet, har Schjøll tidligere sagt til Dagbladet.

Ikke mange hadde stått offentlig frem som homofile på begynnelsen av 80-tallet, og Schjøll, som har to døtre, hadde lovet familien ikke å gjøre det.

- Det er utilgivelig. Men jeg lærte at man aldri skal love å gjøre noe, og så gjøre noe helt annet, har han uttalt.

Vis mer Vis mer

- Det programmet ble likevel en døråpner, men det kan være veldig tungt å åpne dører. Det er mye lettere å smette gjennom etter andre. Jeg ser ikke på meg selv som et veldig stort fenomen, men alt har en årsak. Det lå i lufta at verden måtte forandre seg, men trengte litt drahjelp. Jeg levde og sto for livet mitt, men det skadet folk rundt meg at jeg var åpen, det skjønner jeg.

Familien snakker sjelden om det, men han tror døtrene har forsonet seg med hans valg. Han beskriver dem som reflekterte og lite dømmende.

- Jeg har vært med på å oppdra etter evne, men moren hadde hovedansvaret, hun bør bare flagges for, har han sagt.

LES OGSÅ: - Jeg skjønner godt at kjendisene trakk seg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer