Derfor havner stjernene i bildebråk

Flere kjendiser har opplevd å bli saksøkt for å legge ut bilder av seg selv på sosiale medier.

SAKSØKES: Flere kjendiser har gjenbrukt paparazzi-bilder av seg selv på Instagram. Nå har dette fått konsekvenser. Foto: NTB Scanpix
SAKSØKES: Flere kjendiser har gjenbrukt paparazzi-bilder av seg selv på Instagram. Nå har dette fått konsekvenser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ingen som fotograferes så mye som kjendiser, da ethvert øyeblikk gjerne blir dokumentert av sultne paparazzifotografer som helst vil fange det perfekte øyeblikket.

Det florerer av bilder der ute og ofte blir stjernene selv fristet til å dele bildene videre på sine sosiale medier. Imidlertid er det ikke alltid en slik gjenbruk av bilder er så lurt, da det faktisk kan stride med loven.

Den kanadiske popstjernen Justin Bieber (25) er blant stjernene som har gått på en slik smell, da han gjentatte ganger har lagt ut bilder av seg selv på sin Instagram-profil som er tatt av paparazzifotografer. Nylig ble stjernen saksøkt.

Saksøkes for bildebruk

Ifølge E! News har kjendisfotograf Robert Barbera, også kjent som «papculture» på Instagram, nå saksøkt «Sorry»-sangeren for å ha lagt ut et av bildene hans.

Bieber har nemlig ikke rettighetene på bildet som han delte med sine 120 millioner følgere i mars.

Etter at søksmålet ble kjent, skrev imidlertid Bieber på Instagram at han hadde kommet til en overensstemmelse med fotografen, ifølge E! News. I etterkant har denne kommentaren tilsynelatende blitt slettet.

BRØT LOVEN: Ariana Grande er saksøkt av samme fotograf som Justin Bieber etter å ha publisert bilder hun ikke hadde rettighet til. Foto: NTB Scanpix
BRØT LOVEN: Ariana Grande er saksøkt av samme fotograf som Justin Bieber etter å ha publisert bilder hun ikke hadde rettighet til. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ungpikeidolet er for øvrig ikke den eneste som har opplevd å bli saksøkt av Barbera. Ariana Grande (26) ble tidligere i år saksøkt for å ha delt to bilder uten hans tillatelse, ifølge Forbes.

Ifølge Forbes står det i rettsdokumentene at Instagram-innlegget mottok over tre millioner likerklikk, og at Barbera var registrert opphavsmann for bildet hos U.S. Copyright Office.

Hensikten med søksmålet mot Grande var at Barbera ønsket profitten hun fikk på innlegget, og om det ikke var mulig krevde fotografen 25 000 dollar for hvert bilde. Dette tilsvarer til sammen nesten 500 000 norske kroner.

Vis mer

Høyeste sum

I den amerikanske loven som tilsvarer den norske åndsverkloven, står det skrevet at hvis en overtredelse av loven blir begått, kan retten høyest kreve opp mot 150 000 dollar for hvert lovbrudd. Dette ifølge den amerikanske åndsverkloven.

Denne summen tilsvarer svimlende 1,4 millioner kroner ved dagens kurs.

HØY SUM: Jennifer Lopez ble saksøkt for en skyhøy sum etter å ha postet bilder hun ikke hadde rettighetene til. Foto: NTB Scanpix
HØY SUM: Jennifer Lopez ble saksøkt for en skyhøy sum etter å ha postet bilder hun ikke hadde rettighetene til. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skuespiller og artist Jennifer Lopez (50) er blant kjendisene som har vært ekstra uheldig og blitt krevd denne skyhøye summen. Tidligere i oktober meldte blant annet E News at stjernen er saksøkt for et bilde av seg selv gående hånd i hånd med kjæresten Alex Rodriguez (44) som hun la ut på sin Instagram-historie i 2017.

Ifølge rettsdokumenter som E News har fått tilgang på, er det fotobyrået Splash News og Picture Agency som hevder at Lopez har brutt loven. Begrunnelsen bak den skyhøye summen skal være at bildet var verdifullt for selskapene og at publiseringen førte til tapte inntekter.

- Instagram-innlegget gjorde fotografiet umiddelbart tilgjengelig for Lopez' titalls millioner følgere, forbrukere av underholdningsnyheter og spesielt nyhetsbyråer som ellers ville være interessert i å kjøpe lisensierte versjoner av fotografiet til sine magasiner og aviser som saksøkers kunder, står det i rettsdokumentene.

Vis mer

Svarer på søksmålene

I tillegg til Bieber, Grande og Lopez har også Khloé Kardashian (35) tatt det for gitt at hun kan bruke bilder av seg. Selv ble hun saksøkt for å ha brutt opphavsretten etter å ha repostet et bilde fra en fanbruker, et bilde opprinnelig tatt av en paparazzi. Dette meldte blant annet Fox Business.

Khloé ser derimot ut til å ha lært leksen sin etter søksmålet. Da en fan spurte om hun kom til å legge ut bilder av seg selv kledd i merket Versace etter en date med ekskjæresten Tristan Thompson (28), svarte hun at hun ventet på godkjenning fra oppdrettshaveren av bildene.

- Ja! Jeg må lisensiere noen av bildene først. En paparazzi saksøkte meg for å ha repostet et bilde av meg selv. Så nå tar det meg litt lengre tid fordi jeg må skaffe meg lisensen til bildene så de ikke får pengene mine. Gir ingen mening, skrev Khloé på Twitter.

Vant saken

Da modell Gigi Hadid (24) ble saksøkt tidligere i år for å ha postet et bilde på sin Instagram som hun ikke hadde rettighet til, slo støtteapparatet hennes raskt tilbake. De hevdet at de hadde brukt bildet på rettferdig vis, da byrået som saksøkte allerede hadde solgt bildene videre til større medier, ifølge Business Insider.

I tillegg til at hun hevder å ha benyttet seg av det den amerikanske åndsverkloven kaller «rettferdig bruk», ble saken senere henlagt da saksøker ikke hadde fått godkjent registasjonen av sin opphavsrett på bildene enda.

På Instagram skrev Hadid en lang avhandling om situasjonen.

- I går fikk jeg vite av management mitt at jeg blir lovlig forfulgt for mitt siste, og nå slettede innlegg. (...) Disse menneskene tjener penger på oss hver dag, lovlig følger de etter oss dag ut og dag inn. (...) De kjører skummelt nærme og uforsvarlig, de setter andre i fare for å få et bilde. Jeg og mange andre har havnet i bilulykker på grunn av paparazziene, og det virker som at de aldri får nok, skriver modellen.

View this post on Instagram

💬

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid) on

Videre legger hun ut om hvordan paparazziene ofte ødelegger hverdagen og at hun føler det blir feil at de skal kreve penger for noe som allerede har blitt repostet mange ganger.

- At de kan saksøke meg for et bilde jeg fant på Twitter uten navn på fotograf, når de allerede har blitt betalt fra et eller annet firma som har lagt det ut på nettet, det er helt absurd, skriver hun blant annet i avhandlingen.

Det er altså ikke bare for kjendisene å gjenbruke flotte bilder av seg selv, da det kan gå hardt utover lommeboken.

UØNSKET: Supermodellen Gigi Hadid måtte ta grep da en uventet gjest tok seg opp på catwalken under moteuka i Paris. Video: Rød Løper/AP DV Vis mer

LES OGSÅ: Kendall Jenners eks:- Er sexavhengig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer