Squid Game:

Derfor har denne serien tatt av

Har du hørt om «Squid Game»? Ikke? Da er du omtrent alene. Serien ligger an til å bli Netflix største noensinne.

SNAKKIS: Akkurat nå er det én serie alle snakker om; «Squid Game». Serien troner på toppen over den mest strømmede serien i verden, og det uten grunn. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer
Publisert

Den sørkoreanske Netflix-serien «Squid Game» seiler opp til å bli den mest strømmede i verden, og er en sterk kandidat til å slå «Bridgerton» om å bli den mest sette Netflix serien noensinne.

Ifølge Flix Patrol, en nettside som kartlegger statistikken til de største strømmetjenesten i verden, er «Squid Game» er nummer én i et dusin land, inkludert Storbritannia, USA, Sør-Korea og Norge.

Også på sosiale medier virker det som folk ikke får nok av den sørkoreanske serien. På TikTok har hashtagen #SquidGame blitt sett mer enn 22,8 milliarder ganger.

Spørsmålet er hvorfor denne serien har blitt så enormt populær.

ENORMT POPULÆR: Den sør-koreanske Netlix-serien Squid Game ligger an til å bli den mest sette Netlfix serien noensinne. Foto: Netflix
ENORMT POPULÆR: Den sør-koreanske Netlix-serien Squid Game ligger an til å bli den mest sette Netlfix serien noensinne. Foto: Netflix Vis mer

- Tiltrukket av ironi

«Squid Game» handler om en gruppe mennesker som sier ja til å bli med i et spill for å vinne en stor pengepremie. Alle har stor gjeld. Deltakerne skal konkurrere i barneleker og underveis blir en etter en eliminert.

Regissør Hwang Dong-hyuk forklarer at barnelekene gjør serien ekstra attraktiv.

- Folk blir tiltrukket av ironien av at håpløse voksne risikerer deres liv for å vinne en barnelek, sier seriens regissør Hwang Dong-hyuk i et intervju med BBC.

- Lekene er så enkle at seerne kan fokusere på karakterene.

De barnslige, men fatale lekene er ikke heller ukjent for det norske publikum. Leken «rødt og grønt lys» er blant annet med.

RØDT OG GRØNT: Barneleken rødt og grønt-lys er også med i serien. Men i Squid Game er det en robot som bestemmer når man må gå og stoppe. Foto: Netflix.
RØDT OG GRØNT: Barneleken rødt og grønt-lys er også med i serien. Men i Squid Game er det en robot som bestemmer når man må gå og stoppe. Foto: Netflix. Vis mer

- Som deg og meg

Eksperter sier til BBC at noe av seriens suksess kan komme av at seerne kjenner seg igjen i karakterene. Selv om de alle har pengeproblemer, så kommer de fra ulike deler av samfunnet.

Hovedrollen, for eksempel, er en arbeidsledig mann med et gambling-problem som sliter med å få respekt av familien sin. Gjennom spillet møter han en ung nordkoreansk avhopper med tragisk bakgrunn, og en pakistansk arbeider som blir mishandlet av sin arbeidsgiver.

Kim Pyeong-gang, kulturprosessor ved Sangmyung Universitet i Sør-Korea mener til BBC at serien appelllerer spesielt til unge mennesker.

KJEMPER: Hovedrollen, Lee Jung-jae, er en arbeidsledig mann med et gambling-problem som sliter med å få respekt av familien sin. Foto: Netflix.
KJEMPER: Hovedrollen, Lee Jung-jae, er en arbeidsledig mann med et gambling-problem som sliter med å få respekt av familien sin. Foto: Netflix. Vis mer

- Unge mennesker i Sør-Korea er de som oftest lider av å føle seg utenfor. De er også de som sympatiserer med karakterene i serien, sier han til BBC.

I likhet med sine østasiatiske naboer er det sørkoreanske samfunnet preget av stort press og hyperkonkurranse.

- Til tross for hardt arbeid er det rett og slett ikke mulig for alle å få plass på toppuniversiteter eller kapre gode jobber, skriver BBCs journalist William Lee.

Ingen sesong to

Det skal foreløpig ikke være noen planer om en sesong to av serien. Regissør Hwang sier at han vil lage flere filmer før han eventuelt starter planleggingen av en ny sesong.

- Jeg blir ganske sliten av tanken. Men hvis jeg skulle, så ville jeg ikke gjort det alene. Da skulle jeg hatt et større team, sier Hwang til BBC.

Ifølge NBC har Hwang omtrent brukt et tiår på manus og innspilling av serien, som originalt var tenkt som en film.

LES OGSÅ: - Rob Kardashian ser sexy ut

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer