Fyrst Albert:

Derfor gror fyrst Albert (60) bart for første gang

Fyrst Alberts nye bart er ikke betinget i «movember».

LEPPEPRYD: Fyrst Albert av Monaco, her avbildet med sin kone Charlène, har latt barten gro. Det er ikke helt uten grunn. Foto: NTB scanpix
LEPPEPRYD: Fyrst Albert av Monaco, her avbildet med sin kone Charlène, har latt barten gro. Det er ikke helt uten grunn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): November har de siste åra vært synonymt med at menn verden over lar ansiktshåret gro - uavhengig av hvor mye skjeggvekst man faktisk har. Bevegelsen har fått navnet «movember», og gjøres for å skape bevissthet rundt prostata- og testikkelkreft.

Da fryst Albert II av Monaco dukket opp på flere røde løpere med dun over leppa, for første gang offentlig i hele sitt liv, var det derfor kanskje mange som tenkte at 60-åringen hadde kastet seg på bevegelsen.

Overfor People kan han avkrefte dette. Bartens betydning har likevel en historie, som strekker seg flere hundre år tilbake i tid.

Gammel hyllest

Den skal snart barberes bort også, kan han fortelle. Det skjer derimot ikke før en viktig hendelse har gått av stabelen i Monaco, som Albert og tusenvis av andre har spart bart og skjegg til.

- Mellom Napoleons tid og slutten av første verdenskrig, var det obligatorisk i store deler av Frankrike å ha bart. Det viste nemlig autoritet, forteller han til nettstedet, og legger til at ansiktshåret også ble brukt som et tegn på mot.

Det er i anledning at Carabinieriet, direkte oversatt til hæren med kavalerisoldater med karabiner, fyller 200 år at barten nå gror. Ordet er et paraplybegrep for alle trente soldater rekruttert fra det franske forsvaret som jobber i Monaco, som blir beskrevet som en seremoniell tjenestegjøring.

HYLLEST: Fyrsten ønsker å stå sammen med enheten som forsvarer fyrstepalasset i Monaco, og har derfor latt barten gro denne måneden. Det er altså ikke på grunn av «movember»-trenden. Foto. NTB scanpix
HYLLEST: Fyrsten ønsker å stå sammen med enheten som forsvarer fyrstepalasset i Monaco, og har derfor latt barten gro denne måneden. Det er altså ikke på grunn av «movember»-trenden. Foto. NTB scanpix Vis mer

Enheten, som er utplassert ved fyrstepalasset i Monaco, ble utnevnt av prins Honoré IV i 1817. I midten av november går feiringen av enheten av stabelen, og det feires altså med ansiktshår.

De ønsker å hylle forfedrene sine ved å la barten gro. Fyrst Albert, som selv har tjenestegjort i den franske marinen, var ikke vond å be da han fikk nyss om ideen.

- Som deres æresoberst, sa jeg at jeg skulle gjøre det om de skulle gjøre det. Nå har nesten 95 prosent av hele enheten bart, vi skal i hvert fall prøve å nå den prosenten innen 19. november, forteller han, og legger til at det er da nasjonaldagen til Monaco feires.

- Det blir mye bart å se i paraden foran palasset, forteller han.

Selv om han kan avsløre at barten ikke falt i spesielt god jord hos hans kone, fyrstinne Charlène av Monaco, akter han å spare den til den 20. november. Han kan avsløre at enkelte har forsøkt å overtale ham til å la den gro fram til en gallamiddag den 8. desember, men han tror den må fjernes før den tid.

STJAL SHOWET: De bedårende tvillingene Gabriella og Jacques fikk all oppmerksomheten da prinsesse Charlene og fyrst Albert stilte opp på palassbalkongen i fjor.Foto: Robin Utrecht/ABACARESS.COM, NTB scanpix
STJAL SHOWET: De bedårende tvillingene Gabriella og Jacques fikk all oppmerksomheten da prinsesse Charlene og fyrst Albert stilte opp på palassbalkongen i fjor.Foto: Robin Utrecht/ABACARESS.COM, NTB scanpix Vis mer

Aktiv bobkjører

Det hersker ingen tvil om at fyrst Albert ikke er som alle andre kongelige. I en årrekke holdt han aktivt på med bobkjøring, og ifølge Hello! Magazine sto han bak Monacos første bobkjøringslag, som ble stiftet i 1986.

Albert har deltatt i bob i samtlige vinter-OL fra 1988 til 2002, men oppnådde ikke spesielt gode plasseringer i noen av mesterskapene.

BOB: Fyrst Albert har kjørt bob også etter at han la opp som OL-utøver. Her er han avbildet i St. Moritz i 2011, like før løpet Bobsleigh Monaco Historic Race. Foto: Reuters/ NTB scanpix
BOB: Fyrst Albert har kjørt bob også etter at han la opp som OL-utøver. Her er han avbildet i St. Moritz i 2011, like før løpet Bobsleigh Monaco Historic Race. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

I 2015 ble det imidlertid kjent at en film om Alberts bobkarriere var i emning, med arbeidstittelen «Royal Ice».

Monarken har selv vært med på å forme historien i filmen, som skal ta for seg Alberts mange prøvelser med å danne det første monegaskiske bobkjøringslaget. Faren hans, daværende fyrst Rainier III, var nemlig imot det hele, ifølge The Hollywood Reporter.

Albert har dessuten deltatt i bil- og motorsykkelløpet Rally Dakar, og har svart belte i judo, ifølge Reuters.

Fyrsten er også en ivrig sandvolleyballspiller, og den tidligere proffduoen Jan Kvalheim (54) og Bjørn Maaseide (49) har spilt uhøytidelige turneringer med fyrsten en rekke ganger.

I et intervju med Dagbladet Magasinet i 2016, ga Maaseide - som har fått et nært forhold til Monacos fyrste, et innblikk i hvordan turneringene kan foregå:

- Vi bruker å spille beachvolley-turnering på hytta til Albert på toppen av Monaco. Da inviterer han «gode og ikke så gode venner», som han kaller det. Bono var dommer et år, sa Maaseide i intervjuet.

LES OGSÅ: Her får Kate Winslet drømmen sin oppfylt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer