Chand Torsvik:

Derfor gikk han under jorda

- Jeg kjente at livet begynte å bli merkelig og tomt.

FORSVANT: Ti år er gått siden Chand Torsvik (37) sang seg inn i nordmenns hjerter på kav trøndersk, da han vant talentkonkurransen «X-Factor». Alt lå til rette for en lovende karriere, men så ble det brått stille. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVANT: Ti år er gått siden Chand Torsvik (37) sang seg inn i nordmenns hjerter på kav trøndersk, da han vant talentkonkurransen «X-Factor». Alt lå til rette for en lovende karriere, men så ble det brått stille. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Året var 2009, og den første norske versjonen av sangkonkurransen «X-Factor» ble sendt på tv. I dommerpanelet fant vi blant andre den strenge og kritiske Jan Fredrik Karlsen (46), som myknet fullstendig opp da Chand Torsvik (37) kom inn på audition.

Namsosingen stilte med en selvskrevet sang kalt «Diamanten», og sang på kav trøndersk. Torsviks talent og utstråling overbeviste ikke bare Karlsen, men også hele Norges befolkning.

Like før jul samme år stikker han like greit av med seieren i programmet, foran et fullsatt Telenor Arena. Alt lå til rette for en lysende karriere, men så ble det brått stille. Nå forteller 37-åringen hvorfor han valgte å trekke seg unna rampelyset.

VANT: Chand Torsvik avbildet under «X-Factor» i 2009. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VANT: Chand Torsvik avbildet under «X-Factor» i 2009. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Ønsket ikke delta

Se og Hør møter trønderen sammen med kjæresten Thea Stenersen (23), i Se og Hørs lokaler i Oslo. Torsvik forteller at han i utgangspuntet aldri planla å delta i «X-Factor», selv om han året i forveien hadde sluttet i jobben nettopp for å satse på musikken.

- Jeg fikk en e-post der jeg ble oppfordret til å være med, og takket først nei. Jeg hadde ikke noe tro på det - da jeg hadde sett «Idol» og tenkte at jeg måtte synge på engelsk, forteller Torsvik til Se og Hør.

Trønderen fikk deretter en ny forespørsel om å møte på audition i Trondheim. Han tok med seg gitaren, med ett mål for øye: Å få spille refrenget av sin egenkomponerte låt, på norsk. Resten er historie.

- Jeg hadde sett for meg å bli kastet rett ut av Jan Fredrik Karlsen, humrer Torsvik.

Tiden etter seieren beskriver han som «kaotisk» og «rar». 37-åringen synes også det var surrealistisk å plutselig sitte med en platekontrakt i hendene, etter å ha jobbet i mange år for å slå gjennom som artist. Plutselig ble alt så virkelig.

Forsvant fra rampelyset

Årene etter «X-Factor» var svært hektiske, og besto i all hovedsak av å bygge opp karrieren. Han var stadig ute på turné, og ga ut to album.

STORT ØYEBLIKK: 14 år gamle Markus Nesvik imponerer stort med dansen sin i «Norske talenter». Han ble også selv overrasket over tilbakemeldingene. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

- Jeg gjorde Vinterlyd-turné, sang foran 80 000 mennesker i regnvær på VG-lista, gjorde VGs sommerturné og fire av Norges største MOT-turnéer. Det var jo målet mitt, å spille for folk. Det var ikke det å gå på rød løper og leve festlivet.

Så hvorfor ble det stille? Årsaken har flere forklaringer, ifølge Torsvik selv.

Én av grunnene var fremveksten av strømmetjenester. For selv om det kanskje ble lettere å vise seg fram som artist, med flere tilgjengelige musikkplattformer, følte namsosingen at han druknet i alt.

I tillegg begynte 37-åringen å bli mett på turnélivet, og sin egen hverdag for øvrig.

- Jeg kjente at livet begynte å bli merkelig og tomt. Jeg hadde musikken og meg selv, men det ble ensomt i lengden, forteller han.

Kjæresten ble redningen

Det var først da Torsvik i 2015 møtte kjæresten, som han senere har fått to barn med, at vendepunktet kom.

HYLLER KJÆRESTEN: Chand Torsvik hyller kjæresten Thea Stenersen, for å ha fylt tomrommet i livet hans. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HYLLER KJÆRESTEN: Chand Torsvik hyller kjæresten Thea Stenersen, for å ha fylt tomrommet i livet hans. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Før jeg møtte Thea følte jeg mer på rastløsheten, og nettopp det å være alene. Jeg er privilegert som har Thea - som støtter meg uansett hva. Økonomisk er det jo opp- og nedturer, så det å ha noen som forstår deg, er viktig. Hun har aldri stilt meg ultimatumet om å velge mellom henne og musikken, forteller han, noe kjæresten forteller stemmer.

View this post on Instagram

Foto: @tittmelhuus #chandprivat #minfamilie

A post shared by C H A N D (@chandtorsvik) on

Føler seg annerledes

Torsvik vokste som nevnt opp i Namsos, en liten by i Trøndelag der få på dette tidspunktet hadde samme etnisitet som han. 37-åringen, som er adoptert fra India, har tidligere uttalt seg til blant andre om at han ble mobbet i barndommen, og at dette har satt preg på ham i dag.

På spørsmål fra Se og Hør om han fortsatt følte seg annerledes etter at Norges befolkning hadde stemt han til topps i «X-Factor», er svaret todelt.

COMEBACK: Chand Torsvik er klar med ny musikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
COMEBACK: Chand Torsvik er klar med ny musikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Plutselig blir du verken han som har en annen hudfarge eller noe annet. Jeg ble bare Chand. Det var veldig spesielt, sier han.

Fredag denne uken slapp Torsvik singelen «Vingeskutt», en låt han beskriver som en direkte kjærlighetserklæring til kjæresten. 37-åringen har også planer om album over nyttår.

- «Vingeskutt» er den sterkeste kjærlighetssangen jeg har skrevet til Thea. Den er direkte, og er en voksen utgave av meg , forteller Torsvik.

LES OGSÅ: Skjulte sykdom: - Jeg følte meg ekkel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer