Pink:

Derfor går kjendisdatteren med dress

Popstjernen prøver å unngå merkelapper i barneoppdragelsen.

IKKE OPPTATT AV BÅSER: Popstjernen Pink har en datter (midten) og en sønn med ektemannen Carey Hart (t.h.). I et nytt intervju gir hun uttrykk for at hun vil at barna skal slippe å forholde seg til tradisjonelle kjønnsroller. Foto: Rob Latour / NTB scanpix
IKKE OPPTATT AV BÅSER: Popstjernen Pink har en datter (midten) og en sønn med ektemannen Carey Hart (t.h.). I et nytt intervju gir hun uttrykk for at hun vil at barna skal slippe å forholde seg til tradisjonelle kjønnsroller. Foto: Rob Latour / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den amerikanske artisten Alecia Beth Moore (38), bedre kjent som Pink, er ikke redd for å gå mot strømmen.

I den glossy popbransjen har hun skilt seg ut med en tøff og «gutteaktig» stil, og i et intervju med avisa Sunday People sier Pink at hun er opptatt av at barna hennes ikke skal føle seg begrenset av tradisjonelle kjønnsroller.

Popstjernen er mor til datteren Willow (6) og sønnen Jameson (11 mnd.), som hun har med ektemannen Carey Hart (42).

- Vi er en «mindre merkelapper»-husholdning. Forrige uke fortalte Willow meg at hun skal gifte seg med en afrikansk kvinne. Jeg svarte sånn: «Supert, kan du lære meg hvordan man lager afrikansk mat?». Og hun sa: «Selvsagt, mamma, og vi skal bo hos dere mens huset vårt blir klart», sier hun, ifølge Mirror.

LEKEN: Pink veksler mellom en androgyn og en veldig feminin klesstil. Her med datteren Willow på CMA Awards i november. Foto: NTB scanpix
LEKEN: Pink veksler mellom en androgyn og en veldig feminin klesstil. Her med datteren Willow på CMA Awards i november. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kjønnsnøytrale toaletter

I intervjuet forteller 38-åringen også at hun støtter et fokus på kjønnsnøytralitet i skoler og barnehager, og hun kommer med følgende eksempel:

- Jeg var på en skole, og på toalettet utenfor barnehagen sto det «kjønnsnøytralt - hvem som helst», og det var en tegning av mange forskjellige figurer. Jeg tok et bilde av det og skrev «framgang». Jeg syntes det var fantastisk. Jeg elsker at barn snakker om dette, sier Moore.

Lederen i FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild Endestad, er positiv til at kjente navn går i bresjen for et økt fokus på kjønnsnøytralitet i oppdragelsen.

- Også foreldre trenger gode forbilder og inspirasjonskilder. Når profilerte personer går foran for at barn skal få mer frihet til å utfolde seg i oppveksten, kan det inspirere andre til å gjøre det samme, sier hun til Dagbladet.

Endestad legger til at det kan være et gode for mange barn å slippe å måtte forholde seg til tradisjonelle merkelapper som beskriver kjønn og kjønnsroller.

FIKK PANIKK: Den tidligere amerikanske friidrettshelten Bruce Jenner (65) stilte opp som kvinnen Caitlyn Jenner i magasinet Vanity Fair. Her forteller hun om reisen mot å bli en fullverdig kvinne. Video: ABC News Vis mer Vis mer

- Allerede fra starten av livet må vi forholde oss til strenge forventninger basert på hvilke merkelapper omgivelsene våre gir oss. Barn som slipper å forholde seg til strenge kjønnsroller får mer frihet til å definere seg selv og bruke tiden på å bli trygge i den de er. At flere barn får en friere oppvekst er ikke bare et gode for hvert enkelt barn, det bidrar til mer likestilling og frihet i hele samfunnet, mener Endestad.

- En katastrofe

Tematikken rundt kjønnsdelte toaletter har for øvrig vært en het potet i USA det siste året. President Donald Trump (71) vekket reaksjoner da han i februar opphevet et direktiv som forgjengeren Barack Obama (56) innførte i mai 2016.

Direktivet innebar blant annet at transkjønnede skoleelever skulle få lov til å velge det toalettet som stemmer med deres opplevde kjønnsidentitet, og ikke nødvendigvis kjønnet de er født med.

Blant dem som kritiserte Trumps transtoalett-politikk, var tidligere OL-gullvinner og realitystjerne Caitlyn Jenner (68).

KJEMPER: Reality-profil Caitlyn Jenner kjemper for kjønnsnøytrale toaletter. Foto: Taylor Jewell / NTB scanpix
KJEMPER: Reality-profil Caitlyn Jenner kjemper for kjønnsnøytrale toaletter. Foto: Taylor Jewell / NTB scanpix Vis mer

- Vel Donald Trump, fra en republikaner til en annen, dette er en katastrofe. Du ga et løfte om å beskytte LHBT-personer. Ring meg, sa hun i en video publisert på Twitter.

Jenner ble en «snakkis» over hele verden etter at hun sto fram som transkjønnet på forsida av Vanity Fair i 2015.

Føler seg som en tolvårig gutt

Selv om Pink altså er tobarnsmor, legger hun heller ikke skjul på at hennes egen kjønnsidentitet til en viss grad er flytende.

I intervjuet med Sunday People sier Moore at hun både føler seg som en mor og som en guttunge.

- Jeg er mye mer mor enn jeg er noe annet. Absolutt, 100 prosent. De er mitt alt. De er de to beste avgjørelsene jeg noensinne har tatt. (...) Jeg er faktisk voksen nå, det er så merkelig. For jeg er fortsatt en tolv år gammel gutt, forteller hun.

I DRESS: PÅ MTV Video Music Awards i august stilte både Pink, datteren Willow og ektemannen Carey Hart i dress. Foto: Getty / AFP / NTB scanpix
I DRESS: PÅ MTV Video Music Awards i august stilte både Pink, datteren Willow og ektemannen Carey Hart i dress. Foto: Getty / AFP / NTB scanpix Vis mer

Da 38-åringen mottok pris under MTV Video Music Awards i august, dediserte hun for øvrig takketalen til datteren sin. Bakgrunnen for talen var at datteren hadde sagt til Moore at hun var den styggeste jenta hun visste om, fordi hun syntes hun liknet på en gutt med langt hår.

I takketalen sa Moore at hun forklarte datteren at hun selv alltid er blitt gjort narr av, fordi hun ser ut som en gutt, er for maskulin, virker for sterk eller har for mange meninger.

Dét har imidlertid aldri fått den suksessrike popstjernen til å ville endre seg.

- Så, jenta mi. Vi forandrer oss ikke. Vi tar sandkornet i skjellet og forvandler det til en perle, sa Pink fra scenen, ifølge Independent.

- Hun vil være en gutt

En annen Hollywood-stjerne som ikke har vært redd for å la barna sine utforske ulike kjønnsidentiteter, er skuespiller og regissør Angelina Jolie (42).

ANDROGYN STIL: Angelina Jolie og dattera Shiloh på filmfestivalen i Toronto i september. Foto: AP / NTB scanpix
ANDROGYN STIL: Angelina Jolie og dattera Shiloh på filmfestivalen i Toronto i september. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Et av de biologiske barna hun har med eksmannen Brad Pitt (53), dattera Shiloh (11), har i en årrekke valgt å kle seg i klær som mange tradisjonelt forbinder med gutter framfor jenter.

I et intervju med Vanity Fair i 2010, sitert av blant annet E!News, sa Jolie følgende om datterens klesstil og kjønnsidentitet:

- Vi tenker at Shiloh har «Montenegro-stil». Det er sånn folk kler seg der. Hun liker joggedresser, hun liker vanlige dresser. Så det er enten dress med slips, jakke og bukse, eller en joggedress. Hun liker å kle seg som en gutt. Hun vil være en gutt. Så vi måtte klippe håret hennes. Hun liker å gå med alt av gutteting. Hun tror hun er en av brødrene.

Ingvild Endestad i FRI forteller at foreningen opplever en tendens til, blant voksne i Norge, at kjønnsnormer og identitetsbåser tillegges mindre betydning enn tidligere.

- FRI har opplevd en markant økning i henvendelser fra foreldre og barnehageansatte om kjønnskreative barn. Det forteller oss at flere har kunnskap om at kjønnsmangfoldet der ute er langt større enn det vi ofte kan få inntrykk av, og at mange ønsker mer kunnskap om hvordan de kan tilrettelegge for at alle barn får frihet til å være seg selv, sier hun til Se og Hør, og tilføyer:

- Kjønn er den aller sterkeste normen vi har i samfunnet vårt, og vi bør legge til rette for at kjønn har mindre å si for hvilke muligheter barn får.

LES OGSÅ: «The Black Eyed Peas»-stjernen hallusinerte daglig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer