Jenny Skavlan og Fæbrik:

Derfor går barna «bare» i gjenbruk

Fæbrik-jentene har gjort stor suksess som sy-forfattere.

GJENBRUKSDRONNING: Jenny Skavlan har gjort det stort som redesigner og sy om-er. Det har hun også videreført til barna. Foto: Morten Eik / Se og Hør
GJENBRUKSDRONNING: Jenny Skavlan har gjort det stort som redesigner og sy om-er. Det har hun også videreført til barna. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

Jenny Skavlan (35) har gjennom årene etablert seg som skuespiller, modell, programleder og forfatter. Hun har også gjort det stort som designer, nærmere bestemt redesigner, og er blant landets mest profilerte «sy om-ere».

Sammen med Mari Nordén, Ingrid Vik Lysne og Ingrid Bergtun har hun i år gitt ut syboken «Fæbrik syboka» - som ble en skikkelig bestselger.

FÆBRIK: Jenny, Ingrid, Ingrid og Mari møtte Se og Hør i egensydde dresser i anledning foredrag på HunInvesterer. Foto: Morten Eik / Se og Hør
FÆBRIK: Jenny, Ingrid, Ingrid og Mari møtte Se og Hør i egensydde dresser i anledning foredrag på HunInvesterer. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Det er veldig stas. Den kom jo på førsteplass over alle bøker i Norge. En sybok! En ting er å vinne sin klasse, men av alle bøker i Norge, at en sybok slår alt, er jo helt rått, sier Jenny Skavlan til Se og Hør.

Vi har nemlig møtt Fæbrik-jentene midt i en hektisk hverdag, bare timer før de skulle holde foredrag på HunInvesterer.

- Man blir hekta

Boken er for alle - både de som aldri har rørt en symaskin og for de litt mer erfarne. Alle mønster i boken er basert på hver av jentenes signaturmønster.

- Folk er skikkelig på sykjøret, man blir så hekta. Og det er et bra kjør å være på.

VANT IGJEN: Jenny Skavlan vinner prisen for årets mote igjen. Vis mer

- Vi ser nok på det som en liten greie, men parallelt med at miljøengasjementet vokser, vokser også interessen for å sy om. Det er ikke bare at folk vil sy, men de vil ta kontroll over eget klesforbruk, og fortsette å uttrykke seg individuelt, forteller gjengen.

Brukt er best

Alle fire går frem som gode forbilder hva gjelder gjenbruk og å sy om gamle plagg. De er dermed godt bevandret i bransjen, og har god kontroll på hva som beveger seg blant forbrukerne.

- Hva er den største klessynden forbrukere begår?

- Å kjøpe masse klær som ikke blir brukt, slår Bergtun fast.

Alle fire er enig om at det kan være vanskelig å ikke kjøpe nytt, men konstaterer at brukt faktisk er best. Også når det gjelder dyre merkeklær.

- Klær er det første barn og unge begynner å bruke egne penger på. De blir forbrukere gjennom influensere, og da har vi muligheten til å skape sunne, gode kjerneforbrukere fra start.

FULL: I en episode av «Kåss til Kvelds» er Jenny Skavlan blant gjestene. Der forteller hun om en gang hun drakk litt for mange glass vin før en audition til filmen «Max Manus». Video: NRK Vis mer

- Arver masse

Gjenbruksdronningen Skavlan er som nevnt en av landets mest profilerte hva gjelder gjenbruk og redesign av klær. Hun er også co-gründer i gjenbruksappen Tise.

GJENBRUKSDRONNING: Jenny Skavlan går stort sett bare i gjenbruk eller eget redesign. Her i egensydd dress. Foto: Morten Eik / Se og Hør
GJENBRUKSDRONNING: Jenny Skavlan går stort sett bare i gjenbruk eller eget redesign. Her i egensydd dress. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Det er ingen hemmelighet at hun selv bruker mye gjenbruk, men hun kan også avsløre at de to døtrene hennes Åse og Eva går i mammas fotspor.

- De bruker nesten bare brukt. Jeg har sydd skammelig lite, mest halloween-kostymer - som ofte slår feil fordi de endrer mening - men jeg kjøper nesten bare brukte klær til de. Det er artig. Også arver de masse, sier hun.

Hun legger også til at i Skavlan-familien har det blitt født mange jenter på kort tid, og det har derfor oppstått et lite sirkulasjonssystem.

- Det står feil navn i alle klærne, så jeg må informere alle i barnehagen om alle fettere og kusiner, så de vet hva som tilhører oss, flirer hun.

GJENBRUK: Jenny Skavlan hadde oppfordret kjendisene som skulle på P3 Gull til å kle seg miljøvennlig. Det var ikke alle som fulgte det rådet. Video: Rød Løper Vis mer

Dette kjøper de ikke brukt

35-åringen forteller også at hun, i tillegg til å kjøpe mye brukt, er glad i å kjøpe klespakker på Tise.

- Det er både fordi det er praktisk og fordi det er miljøvennlig. Så har jeg heller ikke sånne bloggebarn, så de trenger ikke pynte seg så mye.

De tre andre jentene legger til at de stort sett bare har brukte klær i klesskapet.

Det er imidlertid én ting de ikke kjøper brukt, nemlig undertøy og nylonstrømpebukser.

LES OGSÅ: Gir seg som skuespiller

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer