JÆVLA HOMO: En rekke norske kjendiser har i dag lastet opp bilder i sosiale medier, hvor de er iført plagg med dette uttrykket. Dét er ikke tilfeldig. Foto: Privat / Instagram
JÆVLA HOMO: En rekke norske kjendiser har i dag lastet opp bilder i sosiale medier, hvor de er iført plagg med dette uttrykket. Dét er ikke tilfeldig. Foto: Privat / Instagram Vis mer

Derfor går alle kjendisene i «Jævla homo»-genser

- Det er rørende.

Publisert

(Seoghør.no): - Når man ser forbildet ditt på Instagram pryde seg med tittelen «Jævla homo», er det kanskje ikke like vondt å få dette skjellsordet slengt etter seg i skolegården, sier Gisle A. Gjevestad Agledahl (26) til Dagbladet.

- HAR SELV FORDOMMER: Gisle Agledahl jobber med et dokumentarprosjekt titulert «Jævla homo». Foto: Kim Erlandsen / NRK
- HAR SELV FORDOMMER: Gisle Agledahl jobber med et dokumentarprosjekt titulert «Jævla homo». Foto: Kim Erlandsen / NRK Vis mer

I dag har en rekke kjente profiler lagt ut bilde av seg selv i sosiale medier, der samtlige er iført enten caps, eller genser med den noe kryptiske beskjeden «Jævla homo».

Blant dem finner man Finn Schjøll, Else Kåss Furuseth, Sophie Elise Isachsen, Adam Schjølberg, Eskil Pedersen og Ulrikke Falch - for å nevne noen.

- Vi er forhåpentligvis med å på å ødelegge det som skjellsord. Akkurat i dag, når Instagram er plastra med fine folk som trykker uttrykket til brystet sitt, er det kanskje til og med kult å være en «jævla homo»? Det er rørende å se så mange gi sin støtte.

- Noe galt med meg

Mannen bak initiativet er nettopp Gjevestad Agledahl, som for tiden arbeider med et nytt dokumentarprosjekt titulert «Jævla homo».

Én av dem som velger å bidra med sin støtte, i form av å blant annet ikle seg ovennevnte genser, er blomsterekspert og tv-profil, Finn Schjøll.

- Det skal sies at jeg ikke bare støttet dette fordi jeg er homofil. Jeg hadde stilt opp uansett legning.

Schjøll forteller at Gjevestad Agledahl tar opp en viktig tematikk, og at til tross for at homofiles rettigheter får større fokus, kan det fremdeles være vanskelig for noen å stå frem med sin historie.

- Jeg trodde aldri at jeg ble diskriminert, men jeg har jo skjønt i voksen alder at jeg ble det i årevis.

Agledahl, som har bakgrunn fra både Dagbladet, VGTV og NRK P3 skal - på godt og vondt - utforske ung, skeiv virkelighet i 2017, der programmet sendes på NRK til høsten.

- Det er et slags personlig, journalistisk prosjekt. Selv om vi har kommet så langt her til lands i kampen for aksept og likestilling for skeive, føler at noe er galt med meg fordi jeg er forelska i en gutt, sier Agledahl, som også tar opp tematikken i en kommentar hos NRK i dag.

- Alt forsvinner

Blant annet innrømmer Agledahl at det for ham er tøft å holde kjæresten i hånda i offentligheten. Selv med støttende familie og venner, har han vansker for å «la den vonde følelsen slippe taket».

❤️ support @firgisle ❤️

A post shared by Ulrikke Falch (@ulrikkefalch) on

- Jeg har brukt litt tid på å finne ut av hvem jeg er de siste åra. Når jeg og kjæresten er sammen, er alt fint. Vi er bare et helt vanlig par. Så fort vi er ute og går blant folk, er det mange som bare ser oss som «to homser».

- Du dyttes rett inn i en bås som oppleves som altfor smal og alt annet som også betyr så mye for deg - enten det er verdier, egenskaper eller interesser, forsvinner.

Frastøtende

Agledahl tar også for seg statistikk fra Uni Helses levekårsundersøkelse fra 2013. Den forteller blant annet at én av fire menn synes homofile menn er frastøtende, og nesten like mange (én av fem) grøsser av tanken på dem.

Han beskriver statistikken som «trist og absurd lesning», men at han likevel kan forstå hvor ubehaget kommer fra.

👩‍❤️‍👩👭👬👉👌👍->@firgisle🙌

A post shared by Else Kåss Furuseth (@kaassolini) on

- Å ha lest den rapporten gjør det ikke noe lettere å være skeiv, he he. Følelsen av å ikke få høre til blir bekrefta. Forskningen viser at de aller fleste selv oppgir å ha positive holdninger til skeive. Når man stiller ytterligere spørsmål, ser man imidlertid at det ligger grums under overflata. Det må vi til livs.

- Stappfull av fordommer selv

Selv om prosjektet vil bli preget av det personlige og subjektive, skal Agledahl også oppsøke ulike miljøer og mennesker, der målet er å høre deres historier.

- Det er så mange fordommer og så mye skam og uvitenhet knytta til seksualitet og identitet. Til og med jeg, som har vært kjæreste med en gutt i et par år nå, er stappfull av fordommer selv. Forhåpentligvis får programmet rydda litt i alt dette - selv om vi sikkert også kommer til å få bekrefta noen fordommer, sier han og legger til:

- Jeg har lurt på om hele prosjektet egentlig hører hjemme bak lukkende dører hos en psykolog. Likevel kom jeg til et punkt hvor jeg kjente at jeg må ut og møte folk og oppsøke miljøene jeg tidligere ikke har turt å gå inn i. På den måten finner jeg forhåpentligvis svar, ikke bare på mine vegne, men også på andres.

One of many @firgisle #lovewins

A post shared by Tooji (@jesuistooji) on

❤ ➡️ @firgisle #jævlahomo

A post shared by Eskil Pedersen (@eskilpedersen) on

👬 JÆVLA HOMO @firgisle

A post shared by Espen Hilton (@espenhilton) on

@firgisle

A post shared by Adam Schjølberg (@wickedhouse_adam) on

@firgisle

A post shared by Niklas Baarli (@niklasbaarli) on

Gleder meg (som ei ku) til @firgisle sin kommende NRK-serie om ung skeiv virkelighet 🌈 heia deg

A post shared by Emma Clare (@funksjonsemma) on

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer