Avril Lavigne:

Derfor forsvant popstjernen fra rampelyset

- Senge­liggende i to jævla år.

- AKSEPTERTE AT JEG SKULLE DØ: Avril Lavigne var en av verdens største popstjerner før det ble stille. En sykdom sørget for at hun måtte være sengeliggende i hele to år. Foto: NTB scanpix
- AKSEPTERTE AT JEG SKULLE DØ: Avril Lavigne var en av verdens største popstjerner før det ble stille. En sykdom sørget for at hun måtte være sengeliggende i hele to år. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 34 år gamle sangeren Avril Lavigne gjorde det stort på midten av 2000-tallet, med sine rocka låter om kjærlighet og ungdomsopprør. «Skater Boy» fra 2002 er en låt som mange i 20-årene kanskje husker spesielt godt fra Lavignes repertoar. På verdensbasis solgte hun godt over 15 millioner album, og flere millioner singler.

Lavigne har gitt ut fem album, men siden hennes selvtitulerte femtealbum kom ut i 2013 har det vært relativt stille rundt kanadieren. Etter planen skal hun gjøre comeback med et nytt album i år, fem år etter sitt forrige musikalske prosjekt.

Slet med sykdom i skjul

Det er ikke helt uten grunn at hun har tatt steget ut av rampelyset i en så lang periode.

SUPERSTJERNE: Avril Lavigne, her fotografert i 2002, var en av verdens største artister. I fem nesten fem år ga hun ikke lyd fra seg på grunn av en tøff periode som syk. Foto: NTB scanpix
SUPERSTJERNE: Avril Lavigne, her fotografert i 2002, var en av verdens største artister. I fem nesten fem år ga hun ikke lyd fra seg på grunn av en tøff periode som syk. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rundt juletider i 2014 gikk det rykter om helseproblemer, alkoholmisbruk og rehab etter at en Twitter-melding spredte seg som ild i tørt gress. Det var ingen som kommenterte hvorfor hun var borte, og derfor skøyt ryktene om både rusproblemer og sinnslidelser fart.

Men i april 2015 kom nyheten om at artisten slet med sykdom. I et nytt intervju med Billboard forteller artisten om det hun beskriver som en svært vanskelig periode.

- Aksepterte at jeg skulle dø

Stjernen fikk diagnosen borreliose. Infeksjonen skyldes et bitt hun fikk i løpet av 2014, ifølge Lavigne. Hun begynte å føle seg sliten, og bestemte seg for å søke hjelp.

Sett bort fra det medisinske aspektet ved det hele, søkte hun også hjelp hos supermodellmamma Yolanda Hadid - som også har vært rammet av borreliose. Der fikk hun kontaktinformasjonen til eksperter som kunne hjelpe henne videre. Hun ble helt utslått av sykdommen.

- Jeg var sengeliggende i to jævla år. Det er en bakterie - en spiroket - så når man begynner å ta antibiotika, dreper man dem, sier hun til musikkmagasinet.

Spiroket er ifølge Store norske leksikon en gramnegativ, trådformet og spiralsnodd bakterie. Det er slekten Borrelia hun ble bitt av, som kan forårsake borreliose hos mennesker - slik som skjedde med henne.

- Det er en smart bakterie. Det snor seg inn til en cyste, så man må ta antibiotika samtidig. Det tok lang tid før det ble diagnostisert, og det var ganske jævlig, sier hun til bladet.

Hun hevder at hun en natt så vidt klarte å puste der hun lå i senga, og at moren hennes, som lå i nærheten, ble svært bekymret for datteren.

- Jeg hadde akseptert at jeg skulle dø. Der og da føltes det som jeg var under vann og holdt på å drukne. Jeg prøvde å komme opp for å gispe i meg luft, sier hun, og legger ikke skjul på at hun ba til gud på tidspunktet.

Sistnevnte opplevelse inspirerte singelen «Head Above Water», som Lavigne slapp i september. Den kanadiske rockestjernen forklarte nylig i et åpent brev at en del av henne ikke ønsker å snakke om sykdommen, men at hun samtidig ønsker å øke bevisstheten rundt den.

- Midd kan bite deg og ødelegge mye. Folk er ikke klar over at et slikt bitt må behandles nesten umiddelbart, skrev hun.

Hun legger til at det er et stort problem at mange går ubehandlet fordi de ikke får diagnosen. Mange sliter også med å betale for behandlingene.

Tomboyen som erobret verden

Avril Lavigne var en av verdens største stjerner på starten av 2000-tallet. Tomboy-stempelet fikk hun tidlig, for Lavigne skilte seg virkelig ut fra artister som Britney Spears og Christina Aguilera, som også herjet hitlistene på den tiden.

Da Dagbladet møtte henne før en konsert i Oslo i 2003, sa hun dette om stempelet som tomboy:

- Jeg tror bare at jeg ikke er noen typisk fin chick som fniser «oh, my God». Jeg vokste på en måte opp med gutter, jeg spilte ishockey, drev med allslags sport, hadde en eldre bror som banket meg opp, jeg havnet i slåsskamper hele tiden. Jeg har mye aggresjon i meg.

I samme intervju fortalte Lavigne også at hun tiltrekkes av rockestjerner. Det skulle vise seg å stemme.

Saken fortsetter nedenfor.

SAMMEN PÅ RØD LØPER: Lavigne og Chad Kroeger gikk fra hverandre i 2015, men kom sammen på rød løper flere måneder etter nyheten ble kjent. Her i april 2016. Foto: Wenn/ NTB scanpix
SAMMEN PÅ RØD LØPER: Lavigne og Chad Kroeger gikk fra hverandre i 2015, men kom sammen på rød løper flere måneder etter nyheten ble kjent. Her i april 2016. Foto: Wenn/ NTB scanpix Vis mer

To brutte ekteskap

2006 giftet tenåringsstjernen seg med Sum 41-vokalisten Deryck Whibley under en hemmelig seremoni hjemme i Canada.

Ekteskapet varte i tre år før Lavigne ble forlovet på nytt i 2012 - denne gang med Nickelback-vokalisten Chad Kroeger (37). Kroeger og Lavigne fant tonen mens de jobbet sammen på hennes femte album.

Lavigne droppet den klassiske hvite brudekjolen og gikk heller for en svart brudekjole da paret ga hverandre sine ja i Frankrike i 2013.

Men heller ikke dette ekteskapet skulle vise seg å vare i evig tid. To år etter inngått ekteskap, kom Lavigne selv med nyheten om at de to skulle gå fra hverandre.

- Det er med tungt hjerte at Chad og jeg kunngjør at vi går fra hverandre. Gjennom både ekteskapet og musikken har vi laget mange uforglemmelige øyeblikk sammen, skrev hun på Instagram under et bilde av de to.

Før hun møtte Kroeger, skal Lavigne for øvrig ha hatt et kortvarig forhold til Brody Jenner, Caitlyn Jenners sønn. Hvem hun er sammen med nå er ikke kjent, men det har gått rykter om at hun har datet en milliardærarving fra Texas, ifølge Business Insider.

LES OGSÅ: Hjertet mitt tåler ikke dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer