Shania Twain gjør comeback:

Derfor forsvant hun fra rampelyset i 15 år

Popstjernen Shania Twain regjerte på hitlistene. Så ble det stille.

STOR STJERNE: Shania Twain herjet på hitlistene på slutten av 1990- og starten av 2000-tallet. Her ankommer hun Country Music Association Awards i Nashville høsten 1998. Foto: Michael S. Green/ AP/ NTB scanpix
STOR STJERNE: Shania Twain herjet på hitlistene på slutten av 1990- og starten av 2000-tallet. Her ankommer hun Country Music Association Awards i Nashville høsten 1998. Foto: Michael S. Green/ AP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): For 20 år siden var det ikke rent få som gikk rundt og nynnet på countrypop-låter som «That Don't Impress Me Much» og «Man! I Feel Like a Woman!».

Artisten som sørget for det, var den kanadiske sangeren Shania Twain (51). Den gang var hun i starten av 30-årene, og rocket et leopardmønstret antrekk med magetopp, matchende choker-smykke og lang kåpe med hette.

Så, etter at hun ga ut albumet «Up!» i 2002, ble det stille. Først nå nylig annonserte Shania comebacket sitt, med albumet «Now», som skal komme til høsten.

Men hvorfor forsvant den populære popstjernen fra rampelyset?

SUKSESS: Shania Twains album fra 1997, «Come On Over», ble verdens mestselgende countryalbum. Her jubler hun på Billboard Music Awards i 1998, etter å ha vunnet prisen for årets kvinnelige artist. Foto: Steve Marcus/ REUTERS/ NTB scanpix
SUKSESS: Shania Twains album fra 1997, «Come On Over», ble verdens mestselgende countryalbum. Her jubler hun på Billboard Music Awards i 1998, etter å ha vunnet prisen for årets kvinnelige artist. Foto: Steve Marcus/ REUTERS/ NTB scanpix Vis mer

Ektemannen utro med bestevenninnen

I 1993 giftet Shania Twain seg med musikkprodusenten og låtskriveren Robert John Lange (68), som har jobbet med store stjerner som AC/DC, Lady Gaga og Britney Spears.

Paret jobbet sammen i tillegg til å leve sammen, og ektemannen produserte albumet «Come On Over» (1997), som ble en braksuksess og satte Shania Twain på popstjernekartet.

I august 2001 fikk paret en sønn, Eja (snart 16). Noen år senere begynte imidlertid familieidyllen å slå sprekker. Våren 2008 ble det kjent at ekteparet skulle separeres.

Årsaken til bruddet skal ha vært at Robert hadde vært utro mot Shania med ingen ringere enn bestevenninnen hennes, Marie-Anne Thiébaud.

I et nytt podkast-intervju med The Sun åpner Shania Twain seg om den tøffe tiden som fulgte:

- Jeg tenkte at ekteskap var for alltid. Jeg trodde virkelig det. Jeg tenkte: «Jeg er trygg. Dette kreative forholdet er for alltid» (...) Jeg var forpliktet, og sånn skulle det være resten av livet mitt. Det var jeg sikker på, sier Shania, og legger til:

- Så da det falt bort, da ekteskapet falt bort, så faller vennskapet og alle delene av det bort også. Og det musikalske samarbeidet falt bort, selvfølgelig.

Shania Twain mistet begge foreldrene sine i en bilulykke da hun bare var 21 år gammel, slik at hun fikk ansvaret for sine tre yngre søsken, ifølge ABC News. I intervjuet med Dan Wottoon i The Sun påpeker hun åpenhjertig:

- Jeg trodde at alt var topp. Jeg mener, jeg trodde at det verste i livet mitt lå bak meg, ganske enkelt. Det var en tabbe. Aldri tro det. Man vet aldri hva som kommer rundt neste sving, sier hun om det havarerte ekteskapet til The Sun.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ SCENEN: Selv om Shania Twain ikke har vært aktiv i platestudio på mange år, har ikke karrieren hennes stått helt stille. Hun har hatt et fast show i Las Vegas (bildet) og har vært på turné. Foto: AP/ NTB scanpix
PÅ SCENEN: Selv om Shania Twain ikke har vært aktiv i platestudio på mange år, har ikke karrieren hennes stått helt stille. Hun har hatt et fast show i Las Vegas (bildet) og har vært på turné. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Kunne ikke synge

Selv om bruddet med ektemannen og samarbeidspartneren var utrolig tøft for Shania, var det ikke den eneste grunnen til at hun trakk seg tilbake som artist.

51-åringen ble nemlig smittet med borreliose fra et flåttbitt - i likhet med flere andre kjendiser - og Shania hevder at sykdommen gikk utover nervene på stemmebåndene hennes.

Stjerneartisten, som levde av stemmen sin, ble ute av stand til å synge.

TILBAKE: Shania Twain sang på «Today Show» i New York i midten av juni. Foto: AP/ NTB scanpix
TILBAKE: Shania Twain sang på «Today Show» i New York i midten av juni. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Ved hjelp av intens stemmetrening fikk hun etterhvert, heldigvis, tilbake evnen til å synge. Men fortsatt må hun følge et strengt regime for å styrke og varme opp stemmen sin.

- En sangers typiske problem er knuter på stemmebåndene, som skyldes dårlig sangteknikk eller at man har sunget for mye. Det er ikke problemet mitt. Problemet mitt er ikke unikt, eller sjeldent, men øvelsene er veldig annerledes enn med knuter, og jeg kan heller ikke opereres, sa Shania til L.A. Times i april.

Saken fortsetter under bildet.

POPULÆR I HJEMLANDET: I november 2004 fikk Shania Twain overrakt en spesiallaget hockeytrøye fra den kanadiske NHL-laget Toronto Maple Leafs. Foto: NTB scanpix
POPULÆR I HJEMLANDET: I november 2004 fikk Shania Twain overrakt en spesiallaget hockeytrøye fra den kanadiske NHL-laget Toronto Maple Leafs. Foto: NTB scanpix Vis mer

Problemene med stemmebåndene sørget for at hun ikke kunne gå i studio og spille inn ny musikk i flere år. Etter å ha trent opp stemmen sin igjen, fant hun et nytt toneleie å synge i. Det er dypere enn tidligere.

- Jeg er en annen sanger nå. Det krevde mye å forsone seg med det. Dette har vært et av hindrene i livet mitt som jeg har vært nødt til å lære å leve med, sa hun til Rolling Stone i februar i år.

I det intervjuet uttalte hun for øvrig at problemene med stemmen skyldtes stress, ikke borreliose.

Giftet seg med venninnens eks

Et romantisk og profesjonelt forhold som røk etter 17 år. Et vennskap med en god venninne som led. Stress og sykdom som satte stemmebåndene hennes ut av spill.

Dette har utvilsomt vært tøffe tak for en kvinne som var en av verdens største artister innenfor countrymusikk.

Imidlertid har Shania Twain altså landet på beina på flere måter enn én. I tillegg til å ha funnet et nytt sound som fungerer for stemmen hennes, slik at hun igjen er albumaktuell, har hun opplevd å gjenfinne kjærligheten.

Og hvordan hun fant sin nåværende ektemann er litt ironisk:

LYKKELIG IGJEN: Shania Twain får en klem av ektemannen Frédéric i juni 2011, da hun fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. Foto: AFP/ NTB scanpix
LYKKELIG IGJEN: Shania Twain får en klem av ektemannen Frédéric i juni 2011, da hun fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Etter at Shanias første ektemannen var utro med bestevenninnen hennes, gikk også venninnens ekteskap dukken. Og det er faktisk eksmannen til Marie-Anne Thiébaud, Frédéric, som i dag er gift med Shania Twain.

Paret annonserte forlovelsen sin i desember 2010, og sveitsiske Frédéric fridde til Shania med en flott diamantring, ifølge People.

Duoen ble smidd i hymens lenker den første dagen i 2011, ifølge People. Bryllupet stod i Rincon i Puerto Rico, og ifølge Shanias talsperson vant vielsen sted i solnedgangen foran «40 av deres nærmeste familiemedlemmer og venner».

LES OGSÅ: Gjør comeback på strippeklubb etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer