NOE I VENTE? Kan Missy Elliott-fansen vente seg soloalbum fra rapstjernen i år? Per Sundnes, trend- og popkulturekspert og tidligere programleder for NRK, tror Elliotts singeslipp tidligere i år var et varsel. Foto: Scanpix
NOE I VENTE? Kan Missy Elliott-fansen vente seg soloalbum fra rapstjernen i år? Per Sundnes, trend- og popkulturekspert og tidligere programleder for NRK, tror Elliotts singeslipp tidligere i år var et varsel. Foto: ScanpixVis mer

Missy Elliott:

Derfor forsvant hiphop-stjernen Missy Elliott

Hun var en av verdens mestselgende hiphop-artister før hun ble rammet av en sjelden sykdom.

Siden Missy Elliot (46) debuterte med albumet «Supa Dupa Fly» i 1997 er hun blitt beskrevet som førstedama, den kuleste personen på jorda og dronningen av hiphop.

Hun har vært en av verdens mestselgende hiphop-artister, blitt beskrevet som kulere og flinkere enn sine mannlige kolleger og så seksuelt ærlig at mannlige anmeldere nesten rødmer.

I tillegg til å lage kritikerroste album hadde Elliot (Melissa Arnette Elliott) gigahits som «Hot Boyz», «Get Ur Freak On», «Work It, Gossip Folks» og «Lose Control».

Dagbladets anmelder mente blant annet at Elliott revolusjonerte hiphop-oppskriften på sitt siste album «The Cookbook».

Sjelden sykdom

Etter å ha banket ut seks mer eller mindre klassiske album mellom 1997 og 2005 ble det brått slutt for Elliot, som siden da har gitt ut låter med ujevne mellomrom.

Elliott opptrådte under Moldejazz i 2010. Dagbladets anmelder beskrev da konserten som kynisk og klisjéfullt med pornokoreografi.

I 2015 skrev Billboard at stjernen var klar for et comeback etter at hun blant annet opptrådte med Katy Perry på Super Bowl og samarbeidet med Pharrell på låten «WTF» samme år.

Men hvorfor ble hun borte fra rampelyset så lenge? I intervjuet med Billboard i 2015 forteller rapstjernen om Graves sykdom som hun fikk diagnostisert etter at hun gikk ekstremt mye ned i vekt i 2008. Graves sykdom er forbundet med skjoldbruskkjertelen og gir blant annet rammede høyt stoffskifte.

- Det fører til hårtap og utstående øyne. Blodtrykket mitt var alltid høyt på grunn av overarbeid. Jeg hadde ikke tenkt å ta en så lang pause, men jeg trengte det, fortalte Elliott til magasinet.

- Tøft

Sharaya J, (Sharaya Howell), Elliotts nære venn og samarbeidspartner så med egne øyne hvordan sykdommen påvirket henne.

- Det begynte å forandre livet hennes. Hun opplevde fysiske forandringer og ekstrem hodepine. Å oppleve det som en kjendis og vite at folk legger merke til det og er dømmende, det er tøft, fortalte Howell til Billboard.

VERDENSSTJERNE: Missy Elliott var kjent for sine frekke rim, men forsvant plutselig helt fra rampelyset. Her opptrer hun i London i 2010. Foto: AP Photo/Joel Ryan, NTB scanpix
VERDENSSTJERNE: Missy Elliott var kjent for sine frekke rim, men forsvant plutselig helt fra rampelyset. Her opptrer hun i London i 2010. Foto: AP Photo/Joel Ryan, NTB scanpix Vis mer

Ifølge Billboard hadde Elliott fått kontroll over sykdommen i 2015.

I februar i år slapp Elliott singelen «I'm better» i samarbeid med Eve, Lil Kim & Trina og flere medier begynte å spekulere i om stjernen endelig skulle gjøre comeback med et soloprosjekt.

«Missy Elliott jobber seg tilbake til hjertene våre og rampelyset dette året», skrev blant annet musikknettstedet bet.com.

I 2004: Missy Elliott og Christina Aguilera delte ut pris sammen på MTV Video Music Awards i Miami. Foto: Luis Alvarez/ AP/ NTB scanpix
I 2004: Missy Elliott og Christina Aguilera delte ut pris sammen på MTV Video Music Awards i Miami. Foto: Luis Alvarez/ AP/ NTB scanpix Vis mer

Tror på comeback

- Jeg tenker at hun sikkert har en plan om enorme greier, sier Per Sundnes, trend- og popkulturekspert og tidligere programleder for NRK til Dagbladet.

ET VARSEL: Per Sundnes gjør Elliott garantert comeback i år. Foto: Ned Alley / Scanpix
ET VARSEL: Per Sundnes gjør Elliott garantert comeback i år. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Ifølge Sundnes kommer Elliott garantert til å gjøre comeback i år.

- Missy er en ruvende figur innen hiphop og vil alltid være det. Hun er en som har slitt med sine ting, men kommer til å komme som en kanonkule. Hun gjør sikkert masse ting i kulissene som vi sikkert ikke vet om, sier han.

- Spektakulær

Sundnes mener singelen som ble sluppet i februar er et varsel.

- De lager ofte en sånn setup singel også kommer «the real shit» etterpå, sier han.

Ifølge Sundnes har Missy Elliott vært ekstremt viktig som rapartist i et mannsdominert miljø. Han mener hun har åpnet dører for senere artister som Nicki Minaj.

- Hun hadde en egen sound og spektakulære videoer. Hun klarte å gjøre kvinner som subjekt i stedet for objekt, sier han.

LES OGSÅ: Popstjernen gjør alt for å stoppe aldringen