Brendan Fraser:

Derfor forsvant filmstjernen brått fra rampelyset

Nå forteller 90-tallsstjernen Brendan Fraser om hvorfor han valgte å trekke seg tilbake.

STJERNE: Brendan Fraser var et av de heteste navnene i Hollywood på slutten av 1990-tallet. Her spiller han i «Mumien vender tilbake» fra 2001, oppfølgeren til suksessen fra 1999. Foto: United International Pictures/ Filmweb.no
STJERNE: Brendan Fraser var et av de heteste navnene i Hollywood på slutten av 1990-tallet. Her spiller han i «Mumien vender tilbake» fra 2001, oppfølgeren til suksessen fra 1999. Foto: United International Pictures/ Filmweb.no Vis mer
Publisert

(Se og Hør): På slutten av 1990-tallet var den amerikansk-kanadiske skuespilleren Brendan Fraser (49) et av Hollywoods heteste navn.

Det var rollen som Rick O'Connell i den verdenskjente «Mumien»-trilogien som sørget for berømmelsen. Det skal også sies at han spilte i «Gods and Monsters» og «George of the Jungle».

Han spilte i hele 22 filmer fra 1991 til 1999, og fulgte opp med enda flere roller på starten av 2000-tallet. Så ble det derimot stille fra skuespilleren, som på sin storhetstid var litt av et ungpikeidol.

Nå har 49-åringen valgt å snakke om hvorfor han forsvant fra rampelyset. I et større portrett med herremagasinet GQ forteller han ærlig om helseproblemene som til slutt tvang ham til å trekke seg tilbake.

STOR STJERNE: Brendan Fraser i en scene fra «Mumien vender tilbake» sammen med Rachel Weisz. Foto: United International Pictures/ Filmweb.no
STOR STJERNE: Brendan Fraser i en scene fra «Mumien vender tilbake» sammen med Rachel Weisz. Foto: United International Pictures/ Filmweb.no Vis mer

Under kniven

Det hele starten under innspillingen av «George of the Jungle». Fraser var nødt til å legge seg i hardtrening før rollen, for kroppen han hadde på dette tidspunktet var ikke nær å være det muskuløse beistet som var beskrevet i manuset.

Han utførte også mange av sine egne stunt, noe som krevde en enorm kjernestyrke.

Da sa kroppen til slutt stopp, etter en lengre periode med fysisk krevende utfordringer. Han valgte likevel å jobbe videre, før den store smellen kom:

- Da vi spilte inn den tredje «Mumien»-filmen i Kina [i 2008] var jeg polstret med teip og is. Skikkelig nerdete og fetish-lignende isposer, liksom. Isposer med skrukork og sykkelbeskyttelse, fordi de var små og passet bra under klærne, forteller han.

SANK I JORDA: Fraser pushet kroppen sin til det ekstreme for å spille i en rekke roller på starten av 2000-tallet. Det fikk han svi for siden. Her i 2008. Foto: NTB scanpix
SANK I JORDA: Fraser pushet kroppen sin til det ekstreme for å spille i en rekke roller på starten av 2000-tallet. Det fikk han svi for siden. Her i 2008. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han fløy inn og ut av forskjellige sykehus i en periode på sju år, og måtte opereres flere ganger.

- De måtte gjennomføre en lumbal laminektomi (operasjon som lindrer press mot skadde nerver og ryggmargen, journ.anm.). Korsryggen min taklet det ikke, så jeg måtte operere det igjen året etter, forklarer han.

Skilsmisse

Kneet måtte også delvis erstattes, deler av ryggraden ble boltet sammen og til og med stemmebåndet måtte opereres på. Alle de fysiske utfordringene fikk til slutt sin pris.

At han samtidig gikk gjennom en tung skilsmisse, hjalp ikke på verken den fysiske eller psykiske helsen. Han giftet seg med skuespiller Afton Smith i 1998, etter å ha først ha møtt henne på en fest hos stjernen Winona Ryder fem år tidligere.

LYKKELIG GIFT: Selv om paret nå har gått fra hverandre, var de sammen i over ti år. Her er de fotografert i 2004, med sønnen Holden. Foto: AP/ NTB scanpix
LYKKELIG GIFT: Selv om paret nå har gått fra hverandre, var de sammen i over ti år. Her er de fotografert i 2004, med sønnen Holden. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Paret fikk tre barn sammen, men forholdet skulle ikke varig evig. Etter at paret la ut sin felles eiendom i Beverly Hills for salg i april 2007, begynte ryktene å gå. Først i desember valgte paret å bekrefte at de hadde gått hver til sitt, og nå skulle skilles. Sønnene bor i dag sammen med Smith.

Fraser har uttalt at alle de sammenlagte opplevelsene har formet ham på flere måter, uten at han har gått nærmere inn på hvorfor.

Saken fortsetter under bildet.

I DAG: Brendan Fraser avbildet under et presseøte for et par måneder siden. Foto: AP/ NTB scanpix
I DAG: Brendan Fraser avbildet under et presseøte for et par måneder siden. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Påstått overgrep

I samme intervju med GQ, som for øvrig er et av de første han har gjort på mange år, legger han ned den siste puslespillbiten for hvorfor han trakk seg tilbake.

Han hevder at han i 2003 ble misbrukt av tidligere Hollywood Foreign Press Association-president (HFPA) Philip Berk i 2003.

PÅSTÅTT OVERGREP: Fraser hevder at han i 2003 ble antastet av en Hollywood-topp, en historie han nå har valgt å stå frem med. Her er han avbildet i januar. Foto: NTB scanpix
PÅSTÅTT OVERGREP: Fraser hevder at han i 2003 ble antastet av en Hollywood-topp, en historie han nå har valgt å stå frem med. Her er han avbildet i januar. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hans venstre hånd tok grep, kløp meg på rumpa, og en av hans fingre berørte meg i underlivet. Og så begynte han å bevege fingeren rundt. Jeg følte meg som et lite barn (...) Jeg trodde jeg skulle gråte, hevder skuespilleren i intervjuet.

Berk har selv skrevet om hendelsen i sin egen selvbiografi fra 2003, ifølge Variety, selv om han der hevder at han «bare» tok Fraser på rumpa - og at det var ment som en spøk.

Den gang da ba Fraser om en beklagelse fra skuespilleren, noe han også fikk. Den gikk imidlertid ikke ut på at han hadde gjort noe galt, men hadde følgende tone: «Beklager om jeg har gjort noe for å fornærme Mr. Fraser».

Til GQ svarer en tidligere HFPA-presidenten at han ikke kjenner seg igjen i versjonen som blir presentert, og omtaler det som «ren fabrikkering».

LES OGSÅ: Derfor trakk hun seg bort fra rampelyset

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer