POPSTJERNE: Dido slo gjennom på tidlig 2000-tallet med albumet «No Angel», men holdt seg for det meste unna kjendistilværelsen. De siste årene har det vært helt stille fra den britiske popstjernen. Her avbildet på MTV Europe Music Awards i 2001. Foto: Reuters/NTB Scanpix
POPSTJERNE: Dido slo gjennom på tidlig 2000-tallet med albumet «No Angel», men holdt seg for det meste unna kjendistilværelsen. De siste årene har det vært helt stille fra den britiske popstjernen. Her avbildet på MTV Europe Music Awards i 2001. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

Dido:

Derfor forsvant Dido fra rampelyset

Den britiske sangfuglen hadde massiv suksess med låten «White Flag», men så ble det stille.

(Seoghør.no): Albumet «No Angel» sendte britpop-stjernen Dido (45) rett til topps på hitlistene, også utenfor Storbritannias grenser.

Dido, som egentlig heter Dido Florian Cloud de Bounevialle O'Malley Armstrong, tok verden med storm med låter som «White Flag», «Life For Rent» og «Thank you», og solgte over 22 millioner album.

Hun ble imidlertid aller mest kjent da hun hadde den kvinnelige vokalen i Eminem-låten «Stan» fra 2000.

Året før slapp hun platen «No Angel» som per dags dato er en av de mest solgte albumene noensinne i Storbritannia, ifølge Official Charts.

I 2008 kom «Safe Trip Home», men etter det ble det stille fra den britiske sangfuglen.

Ble gravid

Det er flere som har stilt spørsmålet hvor det ble av Dido, men i virkeligheten ble hun aldri helt borte.

Etter «Safe Trip Home», holdt hun seg lavt mens hun skrev sangtekster for andre artister.

Blant annet har hun skrevet Britney Spears' store hit «I'm Not A Girl Not Yet a Woman» fra 2001, samt Rihanna-låten «Never Ending» fra 2016-albumet «Anti».

I et intervju med Daily Mail i 2013 fortalte hun at etter en pause på fem år, hadde hun egentlig planlagt å gjøre comeback idet hun fant ut at hun var gravid med sønnen Stanley. Da hadde hun akkurat giftet seg med forfatteren Rohan Gavin.

Hun var desperat etter å holde graviditeten hemmelig, og håpet at ingen ville legge merke til den voksende magen da hun spilte inn nye sanger i studio.

- Å synge mens du føler for å kaste opp er ikke særlig gøy, men det var interessant. Jeg spilte inn mye av albumet bare et par uker før fødselen mens Stanley sparket hardt i magen, sa hun.

FIKK BARN: Sangstjernen tok seg en pause fra musikken da hun fikk sønnen Stanley i 2011. Foto: NTB Scanpix
FIKK BARN: Sangstjernen tok seg en pause fra musikken da hun fikk sønnen Stanley i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jobbet med broren

Etter sønnens fødsel, brukte hun mye tid på å være hjemme med ham. Det ble også viktigere å holde seg unna rampelyset.

Til slutt ble albumet «Girl Who Got Away» klart, og i mars 2013 var Dido tilbake igjen. Albumet fikk en fjerdeplass på det tyske markedet, men nådde ikke opp hjemme i Storbritannia.

- Det er en forskjell på suksess og berømmelse. Suksess er at folk hører på musikken min og liker den. Berømmelse er annerledes. Man kan være berømt for alle mulige grunner, men ingen av dem er nødvendigvis gode, fortalte Dido til Daily Mail samme året.

For å feire tiårsjubileet til «Life For Rent», ga hun ut et «greatest hits»-album litt senere i 2013. I et intervju med BBC gjort i forbindelse med utgivelsen, fortalte hun at pausen mellom albumene var bevisst fordi hun «trengte tid til å bearbeide og jobbe med ideene» sine.

På siden av solokarrieren, har Dido jobbet med broren Rollo (51) og gruppa hans kalt Faithless. Hun har vært med på flere av albumene som bakgrunnsvokalist, mens broren har jobbet som produsenten hennes i flere år.

Saken fortsetter nedenfor.

Til BBC sa hun i 2013 at Rollo, eller Rowland Constantine O'Malley Armstrong som han egentlig heter, jobber mer spontant enn henne, og at hun har en tendens til å henge seg opp i små detaljer.

- Han kan legge til en hel haug og så blir jeg kjempeforvirret fordi det er for mye. Så da går han for å lage en kopp te, mens jeg lukker gardinene og skriver ned alt jeg kommer på at jeg ville ha inn i teksten, sa hun.

Til det britiske nettstedet Express sa hun samme året at et av høydepunktene i karrieren hennes har vært å jobbe med broren.

- Vi har hatt våre krangler, men alltid om musikk, aldri noe annet. Verdiene våre er veldig like og vi liker samme musikk. Vi har bare blitt nærere og nærere.

Ville gjemme seg

- Jeg liker ikke å kvele folks fantasi. Hvis jeg forklarte alt fra begynnelsen og alle sangtekstene - hvor spennende ville det egentlig vært? sa Dido til BBC i 2013.

Da snakket hun om å holde sangtekstene hennes privat, og at hun jobber best når hun holder seg unna rampelyset.

SANG FOR AFRIKA: Dido deltok på veldedighetskonserten «Live 8» i Cornwall til inntekt for Afrika i 2005. Her midt i en duett med Youssou N'Dour. Foto: Reuters/NTB Scanpix
SANG FOR AFRIKA: Dido deltok på veldedighetskonserten «Live 8» i Cornwall til inntekt for Afrika i 2005. Her midt i en duett med Youssou N'Dour. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Litt av sjarmen med Dido, ifølge BBC, er at hun blender inn i bakgrunnen. Målet hennes har aldri vært å bli berømt, selv om kritikerne mener at det tilfører albumene hennes «en mangel på personlighet.»

- Ansiktet mitt var ikke på coveret til det første og tredje albumet, så jeg har klart å gjemme meg. Mange trodde jeg var et svensk band veldig lenge, sa hun til Express i 2013.

45-åringen presiserte i intervjuet at hun elsker å stå på scenen og drive med musikk, men at hun må ha en balanse mellom karrieren og familielivet.

SMÅBARNSMOR: Familien kommer før karrieren, men Dido vil helst ha en god balanse. Her synger hun i London samme dagen som albumet «Life for Rent» ble sluppet i 2003. Foto: NTB Scanpix
SMÅBARNSMOR: Familien kommer før karrieren, men Dido vil helst ha en god balanse. Her synger hun i London samme dagen som albumet «Life for Rent» ble sluppet i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg får være med familien min, men har denne tingen på si som er eksepsjonell og fantastisk, sa hun.

Familien er tydeligvis viktig. Hun vokste opp med en far som jobbet i bokforlag og moren var poet. Til Express fortalte hun at sønnen Stanley - som hun insisterer på at ikke er oppkalt etter låten «Stan» - allerede er opptatt er musikk.

- Han er hekta på trommer og keyboard, og tar med det overalt og begynner å spille. Han elsker det når gutta kommer for bandøvelse og han tror virkelig at han er en del av bandet, sa Dido i intervjuet.

- Han får sitt seriøse ansiktsuttrykk og slår på trommene og symbalene mens vi spiller. Jeg vet ikke hvor han lærte det, men han lar ikke noen andre ta på trommesettet - det er det kjæreste han eier.

Ble gjenkjent i Etiopia

Videre fortalte hun imidlertid at hun synes det er fantastisk når folk fra hvor som helst i verden kjenner henne igjen og synger sangene hennes.

Hun trekker fram en tur til Etiopia med veldedighetsorganisasjonen Oxfam. En av sjåførene som kjørte henne rundt hadde begynt å synge låten «Thank You». I intervjuet fortalte Dido også om en kvinne i Thailand som hadde sunget en av sangene hennes i hotellbaren.

- I de øyeblikkene får man en slags rus der man ikke helt forstår hvor langt dette har gått. Man føler seg velkommen overalt på grunn av musikk, noe som er fantastisk.

LES OGSÅ: Derfor forsvant Shania Twain fra rampelyset i 15 år