«Fucking Åmål»:

Derfor forsvant den svenske filmstjernen

Gikk en helt annen vei enn suksessen tilsa.

UNG OG LOVENDE: Her er Rebecka Liljeberg 17 år gammel, og har akkurat blitt et kjent fjes i hele Skandinavia etter filmdebuten. Hun skulle derimot ikke være lenge i rampelyset før hun tok en brå sving. Foto: NTB scanpix
UNG OG LOVENDE: Her er Rebecka Liljeberg 17 år gammel, og har akkurat blitt et kjent fjes i hele Skandinavia etter filmdebuten. Hun skulle derimot ikke være lenge i rampelyset før hun tok en brå sving. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Årlig vises hundrevis av filmer på norske kinoer, men det er ikke alle som setter seg like godt som andre. Enkelte produksjoner går ned i historien som kultfilmer, som følge av et briljant manus, sterk regi, gode skuespillere eller en kombinasjon av disse.

I 1998, altså for 21 år siden, fikk en svensk film en slik status. Lukas Moodysson-regisserte «Fucking Åmål» ble sett av hundretusenvis, og huskes i dag som en moderne kjærlighetshistorie.

«Varför måste vi bo i fucking, jävla kuk-Åmål?» er nok et sitat mange kjenner igjen. Agnes er mildt sagt lei Åmål, og vil ut. Hun forelsker seg i den mest populære jenta i området, Elin, og filmen utspiller seg deretter.

AGNES OG ELIN: Rebecka Liljeberg (t.v) og Alexandra Dahlstrøm (t.h) spilte rollene som Agnes og Elin. Foto: NTB scanpix
AGNES OG ELIN: Rebecka Liljeberg (t.v) og Alexandra Dahlstrøm (t.h) spilte rollene som Agnes og Elin. Foto: NTB scanpix Vis mer

Angrer ikke

Agnes ble spilt av svenske Rebecka Liljeberg (38), mens Alexandra Dahlström (35) hadde rollen som Elin. Begge vant i 1999 den svenske filmprisen Guldbagge for rollene, som de spilte mens de fortsatt var tenåringer.

En skulle kanskje tro at suksessen ga mersmak, men førstnevnte skuespiller valgte å trekke seg helt tilbake fra rampelyset i løpet av kort tid. Nå avslører hun, drøye 20 år senere, hvorfor.

Liljeberg dukket tilfeldigvis opp på en premiere i Sverige nylig, og det var der hun bestemte seg for å ta bladet fra munnen. Magasinet Hänt møtte henne på den røde løperen i forkant av premieren på HBO-serien «Gösta», som er regissert av samme mann som lagde kultfilmen i 1998.

Hun sier at det føles fint å stå på en rød løper igjen, men innrømmer at det også er slitsomt. Hun ga seg ikke umiddelbart etter «Fucking Åmål», men la skuespillerkarrieren på hylla i 2003. Hun har ingen planer om å returnere foran kamera.

- Nei, jeg kjenner meg ganske fornøyd nå, sier hun til magasinet, og fortsetter:

- Det er så lenge siden. Det er preskribert, fleiper hun.

BLE LEGE: I dag har Rebecka Liljeberg utdannet seg, og jobber som lege ved Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / Bildbrån
BLE LEGE: I dag har Rebecka Liljeberg utdannet seg, og jobber som lege ved Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / Bildbrån Vis mer

Kjent igjen av pasienter

I 20-årene valgte heller det unge skuespillertalentet å satse på en karriere innen medisin, og startet på studier ved Karolinska institutet i Stockholm. I 2013 startet hun å jobbe som lege ved Södersjukhuset i samme by. Overfor Aftonbladet har hun tidligere uttalt at hun alltid hadde lyst til å bli lege, og at det derfor var en naturlig vei for henne å gå i voksen alder.

Ifølge Dagens Medicin valgte Liljeberg å spesialisere seg på akutten, til tross for at man ikke nødvendigvis var sikret jobb etter en sånn utdannelse.

Likevel trives hun godt i jobben, og har altså planer om å bli der en god stund. Selv om den offisielle tilværelsen som kjendis er lagt på hylla, hender det at enkelte husker henne fra glansdagene.

- De fleste pasientene mine er vel hundre år, så det er ikke sånn at de kjenner meg igjen. Men jo da, det hender iblant, sier hun kontant til det svenske bladet.

Ifølge den svenske nettsiden Metro har Liljeberg giftet seg med Alexander Skepp, og fått tre barn. De skal hun tilbringe tid med i sommer, sier hun til Hänt.

De andre stjernene fra den svenske filmen har gått andre veier. Se og Hør skrev i høst en større sak om skuespillerne, som har hatt vilt forskjellige livsløp. Saken kan du lese nedenfor.

LES OGSÅ: Slik gikk det med «jenta i kjelleren»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer