Jackie Kennedy:

Derfor forsvant den ikoniske draps-drakten

Jackie Kennedys Chanel-inspirerte drakt blir trolig aldri sett igjen.

IKONISK: Dette er et av de siste bildene som er tatt av president John F. Kennedy og kona Jackie. Få timer senere var presidenten død og konas ikoniske drakt skjermet fra offentligheten. Foto: NTB Scanpix
IKONISK: Dette er et av de siste bildene som er tatt av president John F. Kennedy og kona Jackie. Få timer senere var presidenten død og konas ikoniske drakt skjermet fra offentligheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Få førstedamer har vært like berømte som Jacqueline Lee Bouvier «Jackie» Kennedy Onassis, kona til John F. Kennedy. Lenge før det brutale attentatet på ektemannen hennes i 1963, var hun verdenskjent for sin stil, sin filantropi og sin interiørsmak. Dessverre er det nok fortsatt den forferdelige novemberdagen på starten av 1960-tallet mange tenker på, når man hører navnet Jackie Kennedy.

Side om side med ektemannen smilte og vinket hun til folket fra den åpne bilen der de kjørte gjennom Dallas, Texas. Halv ett på formiddagen ble den hyggelige affæren brått omgjort til den verste dagen i hennes liv.

Ektemannen, landets 35. president, ble skutt tre ganger av en snikskytter som skjulte seg i bygningen Texas School Book Depositorys sjette etasje. En halvtime senere ble John F. Kennedy erklært død ved Parkland Memorial Hospital, 46 år gammel.

Det er ingen tvil om at det var en nasjonal tragedie, som neppe vil bli glemt. Noen omstendigheter ved situasjonen bidro nok likevel til at det brutale attentatet huskes spesielt godt. En av disse handler om antrekket førstedamen hadde på seg.

HISTORISK DRAKT: Den rosa drakten med marineblå kanter - en nøyaktig kopi av en klassisk, fransk Chanel-drakt, laget av motesalongen Chez Ninon på Madison Avenue i New York - er blitt stående som et bilde på denne dagen for 56 år siden. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HISTORISK DRAKT: Den rosa drakten med marineblå kanter - en nøyaktig kopi av en klassisk, fransk Chanel-drakt, laget av motesalongen Chez Ninon på Madison Avenue i New York - er blitt stående som et bilde på denne dagen for 56 år siden. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Dekket av blod

Ikledd en rosa, dobbeltspent ulljakke med marineblå kanter og matchende skjørt og hatt, vinket den da 34 år gamle Jackie Kennedy til folkemengdene fra bilen.

Førstedamen, som gjerne har vært omtalt som «verdens mest elegante kvinne», hadde en stor forkjærlighet for Chanel og eide flere ekte drakter av det franske merket.

Den som skulle bli aller mest berømt, var derimot en kopi. Mange tror at den kjente, rosa drakten, som av flere er blitt omtalt som «vannmelon- eller bringebærrosa», var signert Chanel, men den ble faktisk laget av motesalongen Chez Ninon i New York. Chanel godkjente imidlertid at drakten deres var kopiert, så den kan sees på som en blåkopi.

Førstedamen hadde allerede båret drakten, som i dag kanskje er det mest ikoniske plagget i amerikansk historie, ved flere store anledninger. Fredag 22. november 1963 skulle vise seg å bli den siste.

Det brutale attentatet på landets nest yngste president noensinne, var over i løpet av åtte sekunder. I bilen satt kona og holdt rundt den livløse kroppen hans, dekket av blod.

SISTE BILDER: Det var den 22. november 1963 at president John F. Kennedy ble skutt og drept under sitt besøk i Dallas. Her er ekteparet avbildet tidligere på den skjebnesvangre dagen. Foto: AP Photo/ NTB scanpix
SISTE BILDER: Det var den 22. november 1963 at president John F. Kennedy ble skutt og drept under sitt besøk i Dallas. Her er ekteparet avbildet tidligere på den skjebnesvangre dagen. Foto: AP Photo/ NTB scanpix Vis mer

Jackie Kennedy bar den samme blodige drakten om bord i flyet til Washington D.C. med presidentens kiste noen timer etter drapet. Selv da Lyndon B. Johnson ble innsatt som landets nye president om bord på det samme flyet, bar Jackie de blodige klærne. Dette til tross for at hun gjentatte ganger skal ha blitt spurt om hun ville skifte.

- La dem se hva de har gjort, skal ha vært Jackie Kennedys svar til alle som oppfordret henne til å skifte.

Ikke før neste morgen skal hun ha tatt av seg klærne som var dekket av sin avdøde ektemanns blod.

Innelåst

22. november har altså vært en merkedag av den triste sorten i USA de siste 56 årene. Men for Kennedy-familien var det også én av flere familietragedier.

Dette er også årsaken til at den ikoniske drakten den dag i dag ligger innelåst i landets nasjonalarkiv, og vil bli liggende der i minst 84 år til.

Den rosa hatten og de hvite hanskene som hørte til, forsvant i kaoset som fulgte skuddene, men de blodstenkte strømpene, de mørkeblå skoene, vesken og blusen, ligger i det samme hvelvet. Drakten skal ha blitt sendt dit sammen med en usignert, håndskrevet beskjed fra førstedamens mor, få dager etter drapet.

Nasjonalarkivet bekrefter til People at de oppbevarer den blodige ulldrakten på vegne av Kennedy-familien i sitt lokale i Maryland, inntil 2103. Den befinner seg der i en spesialdesignet boks som er både temperatur- og fuktkontrollert, og vil forbli der inntil Kennedy-familien i 2103 selv vurderer om den skal frigis til en annen instans eller et museum - som vanligvis oppbevarer historiske klær.

Jackie Kennedy var verdenskjent for sin stil, sin filantropi og sin interiørsmak. Her er hun avbildet i sin bolig i Washington D.C. i 1960, året før mannen ble president. Foto: NTB Scanpix
Jackie Kennedy var verdenskjent for sin stil, sin filantropi og sin interiørsmak. Her er hun avbildet i sin bolig i Washington D.C. i 1960, året før mannen ble president. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Inntil da, eller altså muligens aldri, vil ingen offentlige personer ha tilgang til å se den ikoniske drakten.

«Unngå vanære»

Beslutningen om å donere drakten til landets nasjonale arkiv, ble tatt på nytt i 2003 av ekteparets datter, Caroline Kennedy (61).

Det var under en skriftlig forutsetning om at drakten ikke ville vises frem til offentligheten de neste hundre årene, for å unngå å «vanære foreldrenes ære» eller forårsake «noen form for sorg eller lidelse for noen medlemmer av Kennedy-familien».

Den skriftlige avtalen ble gitt sammen med en stor donasjon til det nasjonale arkivet.

Fem år etter drapet på John F. Kennedy, giftet Jackie seg på nytt med den greske skipsrederen Aristoteles Onassis. De to skal ikke ha hatt et lykkelig ekteskap, men forble gift inntil han døde i mars 1975.

Etter at hennes andre ektemann døde, tilbrakte hun mange år i barndomsbyen New York, hvor hun jobbet som redaktør for det amerikanske forlaget Doubleday. Ellers levde hun et tilbaketrukket liv, og hadde ikke gitt intervjuer på 30 år.

Jackie Kennedy Onassis døde i mai 1994, hjemme i leiligheten sin på Manhattan, 64 år gammel. Samme år hadde hun fått påvist en aggressiv krefttype.


«Århundrets salg»

I testamentet sitt skrev hun at alle eiendelene hennes, foruten de som barna og John F. Kennedy-biblioteket i Boston ville ha, skulle selges. Det førte til det mest omtalte auksjonssalget på mange år, «århundrets salg», ifølge USA Today, i april 1996.

Prisene gikk i taket, da de fleste av Jackies 1200 ting ble solgt til mellom 10 og 20 ganger verdivurderingen. Til og med private småting ble lagt ut for salg, som hårbørsten fra Hèrmes og forlovelsesringen fra Aristoteles Onassis. Også barnestolen til John junior, gyngehesten til datteren Caroline og presidentens gyngestol ble solgt under denne auksjonen.

Datteren har aldri oppgitt noen konkret grunn til beslutningen om å oppbevare drakten utilgjengelig for allmennheten. Imidlertid er det antatt at dette er for å bevare draktens assosiasjoner til de ikoniske siste bildene av Kennedy-ekteparet, i stedet for den nasjonale tragedien som utspilte seg få minutter senere.

MED DATTEREN. Det er datteren Caroline som har besluttet at morens blodige drakt skal være skjult for offentligheten inntil 2103. Her er de to avbildet sammen under John F. Kennedys minnemarkering i 1990. Foto: NTB Scanpix
MED DATTEREN. Det er datteren Caroline som har besluttet at morens blodige drakt skal være skjult for offentligheten inntil 2103. Her er de to avbildet sammen under John F. Kennedys minnemarkering i 1990. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Den «glemte» detaljen: - Et dobbeltdrap

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer