«Mesternes mester»:

Derfor flyttet han hjem

Skøytekongen Johann Olav Koss bodde nesten 25 år i utlandet. Så tok han et drastisk valg.

NYTT LIV: Skøytelegenden Johan Olav Koss (52) er blant idrettsprofilene som dukker opp i «Mesternes mester» på nyåret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYTT LIV: Skøytelegenden Johan Olav Koss (52) er blant idrettsprofilene som dukker opp i «Mesternes mester» på nyåret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Se og Hør): Allerede i 1994 kunne norske Johann Olav Koss (52) triumfere, etter å ha sikret seg tre gullmedaljer under vinter-OL på Lillehammer. Samme år ble han kåret til «Årets idrettsutøver» av det amerikanske magasinet Sports Illustrated, og mottok Fearnleys olympiske ærespris for sine prestasjoner på Hamar.

I 2011 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden av kongen, og ble på nytt nominert til «Årets idrettsutøver» av Sports Illustrated, for sitt arbeid med Right To Play.

Det er med andre ord liten tvil om at Koss kan beskrives som en mester på sitt felt, og på nyåret skal han også forsøke å bli «Mesternes mester» i NRK-suksessen med samme navn.

TV-KLARE: «Mesternes mester»-programleder Dag Erik Pedersen sammen med neste års deltakere, under innspillingen i Arendal, som ble gjennomført i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TV-KLARE: «Mesternes mester»-programleder Dag Erik Pedersen sammen med neste års deltakere, under innspillingen i Arendal, som ble gjennomført i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Se og Hør møter skøytekongen like utenfor Arendal i forbindelse med finaleinnspillingen av programmet i fjor høst.

Tidligere har han bodd rimelig mye lenger unna, nærmere bestemt i Toronto, Canada. Der har han bodd sammen med kona, Jennifer Lee Koss, og deres fire barn Aksel, Anabelle, Andreas og Arne Aleksander. I juli i fjor gikk imidlertid flyttelasset til Norge, etter nesten 25 år i utlandet, og nå er altså familien bosatt i den norske hovedstaden.

Nå eller aldri

Overfor Se og Hør forteller 52-åringen at familien tok det store steget og forlot livet i Canada i fjor.

FULL JUBEL: Johann Olav Koss kunne slippe jubelen løs etter å ha vunnet gull på 1500 meter under OL i 94. Foto: Aleksander Nordahl / NTB
FULL JUBEL: Johann Olav Koss kunne slippe jubelen løs etter å ha vunnet gull på 1500 meter under OL i 94. Foto: Aleksander Nordahl / NTB Vis mer

- Vi flyttet hjem til skolestart. Våre to eldste begynte der, mens de to yngste begynte i barnehage. Nå har vi barn fra tre år til ti, og sto i en overgang hvor det passet, forteller Koss.

Han hadde akkurat avsluttet arbeidet med Right To Play og vært innom et finansselskap, og tenkte at hvis de noen gang skal klare flytte og få oppleve norsk natur, språket og den norske idretten, så måtte det skje nå.

- Hadde vi blitt et par år til, hadde det vært helt umulig å flytte. Jeg vet ikke om kona kan si at jeg klarte å overtale henne, eller om hun bare ble med på lasset, men vi flyttet i hvert fall. Det har vært et ekstremt lærerikt år, forteller han.

KONGELIG GRATULASJON: Johann Olav imponerte under OL i 1994. Her med kong Harald. Foto: Lise Åserud / NTB
KONGELIG GRATULASJON: Johann Olav imponerte under OL i 1994. Her med kong Harald. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Skøytestjernen legger ikke skjul på at hverdagen i Norge raskt ble noe annerledes enn de hadde sett for seg. Koss forteller at det har vært tøft med tanke på coronapandemien, men at de samtidig føler seg fryktelig heldige.

- Det at barna våre har levd så normalt som mulig har vært helt fantastisk for oss. Sånn sett hadde vi flaks som flyttet i tide, og at de norske myndighetene har vært så flinke og turte å gjøre det de gjorde så raskt.

FIREBARNSFORELDRE: Johann Olav og Jennifer har fire barn sammen. Her under Idrettsgallaen i januar. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FIREBARNSFORELDRE: Johann Olav og Jennifer har fire barn sammen. Her under Idrettsgallaen i januar. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Tøff hverdag

Firebarnsfaren innrømmer at det føltes tøft da alle fire barna skulle være hjemme til enhver tid, og at det ikke var enkelt. Heldigvis åpnet skole og barnehage rimelig raskt - i motsetning til Toronto og USA, hvor Koss og familien har mange venner.

- Vi har hatt mye kontakt med de som har barn på samme alder, og de har hatt det strengere og mer slitsomt.

Han forteller også at han, sammen med familien, hadde en forholdsvis normal sommer med aktiviteter.

- Ungene har jo ikke merket noe forskjell, egentlig. De har også fått utviklet språket sitt og snakker flytende alle sammen nå. Det er veldig, veldig flott, forteller faren, og legger til:

- Vi er takknemlige bare for å være her, fortsetter han.

- Ikke ofret noe

Johan Olav Koss skrev seg inn i historiebøkene da han som nevnt tok tre gullmedaljer under OL i 1994. Selv om det tilsynelatende koster både det ene og det andre å være toppidrettsutøver, mener Koss selv at han ikke ofret noe for å nå toppen.

VINNER: Eirik Verås Larsen vant «Mesternes mester» Vis mer

- Man setter seg et mål om å bli best, og når det målet er satt, så tenker du ikke noe særlig over det. Alle på utsiden derimot, ser på det og skjønner ikke hvordan du klarer det, men for oss (toppidrettsutøvere journ.anm) er det det mest opplagte i verden, forteller han.

For 52-åringens del var det aldri tvil om at han skulle bli så god han kunne på skøyter. Da vennene hans som ung spurte om han ville være med på telttur, på byen eller andre ting, svarte han som regel nei.

- De skjønte jo ikke hvorfor jeg ikke kunne være med, men det var et valg jeg hadde tatt og som jeg fulgte hele veien.

Selv om mange kanskje mener han har ofret mye, avkrefter Koss det mange lurer på.

- Jeg føler ikke at jeg har ofret noen ting. Derimot kjenner jeg på takknemlighet for alt jeg rakk å oppleve før fylte 25 år - det er jo helt rått.

Det var en glad Pål Anders Ullevålseter som møtte oss etter seieren i «Mesternes mester». Vis mer

Koss forteller om et liv hvor alt er tilrettelagt, for at du skal bli best med et godt lag rundt deg. Han har også bygget videre på karrieren etter at han la skøytene på hylla.

- Toppidretten ga meg en plattform til å bygge en organisasjon. Det er helt fantastisk at det har gitt meg så mange åpne dører. Jeg har fått mulighet til å gjøre det jeg ønsket å drive med - og det får jeg ennå.

LES OGSÅ: «Mesternes»-Margaret giftet seg med sjefen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer