Bjørn Dæhlie og kona:

Derfor flytter de

Den tidligere langrennsløperen Bjørn Dæhlie og kona Vilde Falck-Ytter skifter beite og flytter fra Eidsvoll til Bø i Vesterålen. Nå innrømmer han bakgrunnen for flyttingen.

FLYTTER: Bjørn Dæhlie og kona, Vilde Falck-Ytter, flytter til Bø. Nå innrømmer han bakgrunnen for flyttingen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FLYTTER: Bjørn Dæhlie og kona, Vilde Falck-Ytter, flytter til Bø. Nå innrømmer han bakgrunnen for flyttingen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld kom nyheten om at den tidligere langrennsløperen Bjørn Dæhlie (53) har kjøpt seg et nytt hus i Bø kommune i Vesterålen.

Nyheten kom et år etter at han og kona Vilde Falck-Ytter (53) kjøpte seg en leilighet i Eidsvoll og solgte familiehjemmet på Eltonåsen i Holter.

- Vi har vært veldig glade i Holter og det er et godt sted å bo, men så er det samtidig veldig fint i Eidsvoll. Det er veldig nært Oslo i den forstand at det bare tar 35 minutter med tog til Oslo. Det tar også ti minutter til Gardermoen, noe som er veldig bra med tanke på at jeg farter mye rundt, sa Dæhlie til Se og Hør om leilighetskjøpet i fjor.

Det var Vesteraalens Online som først meldte om det nye boligkjøpet.

ORDKNAPPE: Mikkel Christiansen og Sofie Karlstad flyttet sammen under corona, men har ikke ønsket å si så mye om forholdet. Nå forteller Broiler-Mikkel hvorfor. Video: Rød Løper/@mio Vis mer

Flykter fra formuesskatten

Ifølge avisen skal Dæhlie ha punget ut 1,2 millioner kroner for boligen fra 1963, men det kom imidlertid ikke frem om Dæhlie og kona har planer om å flytte til Bø.

Nå kommer det frem i en uttalelse sendt til Se og Hør, at Dæhlie og kona faktisk skal flytte til Bø. Han meddeler også at flyttingen kommer på bakgrunn av kommunens holdning til formuesskatt.

Det var Eidsvoll Ullensaker Blad som først omtalte saken.

Per dags dato er formuesskatten i Norge på 0,85 prosent, etter et bunnfradrag er trukket fra. I Bø kommune hvor Dæhlie har kjøpt seg hus, skal formuesskatten kuttes til 0,35 prosent.

Den Høyre-styrte kommunen har nemlig fått tilnavnet «Norges Monaco», som følge av kutt i formuesskatten fra januar 2021. I uttalelsen beskriver Dæhlie flyttingen som et prøveprosjekt på ett år for å se om det lar seg gjøre å bo i Bø og pendle til Østlandet.

STORT ØYEBLIKK: Isabel Raad kjøpte seg sin aller første bolig i TV3-programmet «Boligjakten». Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

- Vi har meldt flytting til Bø i Vesterålen og faktisk også allerede kjøpt et lite hus, og ser etter hvert på mulighetene for å bygge et drømmehus i havgapet med utsikt over Lofotveggen. Hvis dette viser seg vanskelig å gjennomføre i praksis, vil vi ha en super feriebolig i et magisk landskap, utdyper Dæhlie.

- Krevende

I begynnelsen av oktober meldte Finansavisen at Dæhlies ligningsformue for fjoråret var på 415 millioner kroner.

I uttalelsen forklarer Dæhlie at han tar ut seks til åtte millioner fra selskapet for å kunne betale formuesskatten som belaster investeringsselskapet Sisa Invest.

Dæhlie forklarer videre at skatten betales fra privat hånd, slik at beløpet er beskattet flere ganger, først i selskapet, så som utbytte, før formuesskatten betales.

- For et selskap som Sisa Invest AS er dette krevende, fordi formuesskatten betales uavhengig av selskapets resultater. Privat har jeg ikke midler til å betale formuesskatten, så jeg er avhengig av å tappe selskapet med beløp som ofte tilsvarer selskapets overskudd, fortsetter han.

TÅREVÅTT: Petter Northug jr. åpner opp dagen han la opp. Hele intervjuet kan sees når «Senkveld» har premiere fredag kveld kl. 22.15. Vis mer

- Vi gleder oss

Dæhlie påpeker at han opp gjennom årene har betalt betydelig summer i skatt, og at han vil fortsette å betale store summer.

Han er også klar på at han er tilhenger av det norske skattesystemet, men med ett stort unntak - formuesskatten.

- Jeg støtter Bø kommune med ordføreren i spissen, for sitt initiativ rundt håndtering av formuesskatten, som kommunen vil redusere med 0,5 prosent, forklarer han, og legger til:

- Jeg synes Bø kommune har kommet med et prisverdig initiativ, og min intensjon er å bruke det jeg sparer i skatt på lønnsommere investeringer i regionen eller lokalt i Bø.

DRØMMEHJEMMET: Helene Olafsen og Jørgen Nilsen kjøpte drømmeboligen på Malmøya i fjor. Nå viser de frem huset i YouTube-serien «Klarna stikker innom». Video: Klarna Vis mer

Videre røper Dæhlie at han og familien bestemte seg for å flytte til Vesterålen i sommer.

- For meg som bruker halve året ute i naturen på jakt og fiske, så er Bø i Vesterålen et fantastisk utgangspunkt for min lidenskap, sier Dæhlie til, og legger til:

- Vi gleder oss til å reise opp til Bø, jakte og fiske og muligens gjøre noe så unormalt som å koble litt av og skru av telefonen.

LES OGSÅ: Tjente millioner på boligsalg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer