Melania og Donald Trump:

Derfor fikk Melania «Einstein-visum» i USA

Mange har bitt seg merke i den spesielle detaljen.

SPESIELT VISUM: Melania Trump fikk i 2001 innvilget et såkalt «Einstein»-visum til USA, som senere sørget for at hun ble statsborger i landet. Her er hun fotografert med Donald Trump under U.S. Open i 1999. Foto: AP/ NTB scanpix
SPESIELT VISUM: Melania Trump fikk i 2001 innvilget et såkalt «Einstein»-visum til USA, som senere sørget for at hun ble statsborger i landet. Her er hun fotografert med Donald Trump under U.S. Open i 1999. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Historien om Melania Trump (47) kan på mange måter sees på som en solskinnshistorie. Hun startet som en helt middels suksessrik modell i Slovenia på slutten av 1980-tallet, og er i dag USAs førstedame.

Hun møtte den styrtrike forretningsmannen og nåværende president i USA, Donald Trump (71), på en motefest i New York i 1998.

Det skulle ikke ta lang tid før de to ble mann og kone, rettere sagt i 2005. Sammen har de sønnen Barron, i tillegg til at Melania er stemor til presidentens fire andre barn.

«Ekstraordinære ferdigheter»?

Nå er eksmodellen en av verdens mest omtalte personer, og verden følger henne med argusøyne. At hun vifter bort hånda til ektemannen på offisielle oppdrag, har blant annet resultert i virale videoer det siste året.

VIRALT: Donald Trump og førstedame Melania Trump besøkte Israel i 2017. Under besøket ble blant annet presidenten historisk, men det var noe helt annet som fikk folks oppmerksomhet. Video: CNNVis mer Vis mer

I 2001 var det derimot ikke på langt nær like mange som fulgte henne som nå. Det var året hun fikk innvilget det såkalte EB-1-visumet til USA, eller «Einstein-visumet», som det også kalles. Det kunne The Washington Post avsløre i starten av mars.

Siden artikkelen ble publisert, har mange stilt spørsmål ved hvorfor en middelmådig, slovensk modell fikk et visum, som tilsynelatende er forbeholdt forskere og andre med «ekstraordinære ferdigheter».

Eksperter mener imidlertid å ha svaret på hvordan det skjedde.

Forbeholdt eliten

Det var i år 2000 at modellen valgte å søke om oppholdstillatelse i USA. Det var før hun hadde det verdensberømte etternavnet hun i dag bærer. Sloveneren het den gang Knauss, og jobbet som modell verden over.

Hun fikk innvilget det såkalte «Einstein-visumet» som en av fem fra Slovenia i 2001. Visumet sørget direkte for at hun, fem år senere, kunne bli en fullverdig, amerikansk statsborger.

Hun besøkte USA for første gang i 1996, den gang under et alminnelig turistvisum. Modellen reiste stadig tilbake til mulighetenes land, hvor flere av turene var under arbeidsvisum.

Jobben hennes tok henne også til andre deler av verden. Hun prydet blant annet forsiden av britiske GQ, ifølge BBC.

Saken fortsetter under bildet.

MODELL: Melania Trump stilte kliss naken på forsiden av GQ i 2000. Flere peker på at dette kan ha vært noe av grunnen til at hun fikk det såkalte «Einstein-visumet». Foto: Faksimile
MODELL: Melania Trump stilte kliss naken på forsiden av GQ i 2000. Flere peker på at dette kan ha vært noe av grunnen til at hun fikk det såkalte «Einstein-visumet». Foto: Faksimile Vis mer

Da poserte hun i den kommende ektemannens privatfly - naken på et teppe. Hun var også med i den årlige bademoteutgaven av magasinet Sports Illustrated, som Vendela Kirsebom blant andre ble verdenskjent for å ha prydet forsiden til.

Hun var derimot ingen verdenskjent toppmodell. Cindy Crawford og Naomi Campbell var verdenseliten, mens Knauss tok de jobbene hun fikk.

Det der derfor interessant å se på hvorfor akkurat hun fikk Einstein-visumet, som historisk sett har vært forbeholdt de aller beste innenfor respektive bransjer som vitenskap, eventplanlegging og litteratur - for å nevne et knippe. Visumet ble opprettet i 1990.

Nekter å gi ut detaljer

Overfor BBC forteller Susan McFadden, spesialist i London innenfor amerikanske visum, at kravene ikke trenger å være så høye.

- En merittert advokat vet hva amerikanske immigrasjonsmyndigheter ser etter, og vet hvordan man får klientens bakgrunn til å virke attraktiv overfor myndighetene, forteller hun.

Advokaten mener det i all hovedsak handler om å være flink innenfor et spesielt felt. Du kan være trener for et fotballag eller en anerkjent eventplanlegger, så lenge det er mulig å trekke karrieren opp mot visumets krav.

Saken fortsetter under bildet.

FANT HVERANDRE: Donald og Melania Trump møtte hverandre på en fest i 1998, og ble raskt kjærester. Her spiller de Monopol i 1999 sammen. Foto: AP/ NTB scanpix
FANT HVERANDRE: Donald og Melania Trump møtte hverandre på en fest i 1998, og ble raskt kjærester. Her spiller de Monopol i 1999 sammen. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Du er nemlig nødt til å ha minst tre av ti krav oppfylt for å få visumet. Kravene innebærer blant annet at du må ha fått publisitet i store medier, ha vært med på en stor kunstutstilling eller ha en eksepsjonelt høy lønn. Dersom tre av kriteriene møtes, er det opp til myndighetene å bestemme om du kan få tildelt visumet eller ikke.

Brev fra kjente mennesker innenfor bransjen man søker på vegne av kan også være til hjelp, ifølge eksperter. Dersom du er regissør, og har et brev fra Steven Spielberg der han går god for deg, øker sjansene dine, ifølge flere eksperter.

Hvem den blivende førstedamen hadde et brev fra eller på hvilket grunnlag hun søkte, er fortsatt ikke kjent. Advokatene hennes har nektet å gi ut detaljer om søknaden.

Stor kontrast

Tidligere direktør for American Immigration Lawyers Association (AILA), William Stock, mener det ikke er uvanlig at modeller får denne typen visum.

- Modeller som blir anerkjent tidlig i karrieren kan få et EB-1-visum. Innen Melania hadde fått visum, hadde hun vært på forsiden av GQ, noe ikke alle modeller får oppleve. Hun hadde også en stor portefølje med arbeid som ikke bare stammet fra USA, men også fra utlandet, forteller han til Refinery29, og fortsetter:

- Jeg tror papirene viser at hun klarte seg godt i USA etter å ha fått oppholdstillatelse. Det er jo grunnen til at vi gir det ut: Vi vil at folk skal klare seg bra i USA og ikke andre steder, forteller han.

AVSLØRER: Michelle Obama avslører hva som egentlig skjedde da hun fikk en gave av Melania Trump utenfor Det hvite hus. Den noe småpinlige situasjonen fikk flere til å spekulere. Video med tillatelse fra TV 3 / Ellen Show Vis mer

Hvor enkelt det var å få visumet i 2001 er en ting. Det mange stiller spørsmål ved nå, er kontrasten hennes ektemann har innført i USA. Midlertidige visum har blitt vanskeligere å få tak i det siste året.

Ifølge The Washington Post ble det utgitt hele 50 000 færre visum i 2017 enn året før, som følge av en streng innvandringspolitikk og det såkalte innreiseforbudet.

Til Se og Hør forteller USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen mye av det samme som de andre ekspertene. Han forstår hvorfor hun valgte å søke EB-1-visumet, som i hennes livssituasjon på tidspunktet trolig var valget «med best odds».

- Melania kan sies å være et grensetilfelle for hvem som kan få sånne visa, men med gode vedlagte attester og med en godt skrevet søknad kan en nå gjennom nåløyet, skriver han i en e-post, og fortsetter:

- Hun var jo ikke regnet som en internasjonal toppmodell, og på det grunnlaget kan man mene hun ikke burde fått det. Som innvandrer blir hun da også sammenliknet med andre som prøver å vandre inn i USA. Noen mener i den sammenhengen president Trump trekker stigen opp bak seg - han har fått opphold for «sine innvandrere», men vil føre en streng innvandringspolitikk overfor andre innvandrere, mener eksperten.

LES OGSÅ: - Dette er grunnen til at Melania ikke kan skille seg nå