<strong>MINDRE JOBB:</strong> Etter at kronprinsesse Mette-Marit fikk påvist sykdommen kronisk lungefibrose i fjor høst har antall offisielle oppdrag har gått ned betraktelig. Foto: NTB Scanpix.
MINDRE JOBB: Etter at kronprinsesse Mette-Marit fikk påvist sykdommen kronisk lungefibrose i fjor høst har antall offisielle oppdrag har gått ned betraktelig. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit:

Derfor er Mette-Marit mye mindre på jobb

Sykdommen tar på for kronprinsessen. I år har hun deltatt på langt færre oppdrag.

Publisert
Sist oppdatert

Kronprinsesse Mette-Marit (45) fikk påvist sykdommen kronisk lungefibrose i fjor høst. Nå melder VG at antall offisielle oppdrag har gått kraftig ned som følge av sykdommen.

Etter nyheten om sykdommen kom har kronprinsessen deltatt på 34 offisielle oppdrag. Dette er ifølge slottets egne programarkiv. Avisen skriver at dette utgjør en forskjell på hele 73 prosent fra året før, hvor hun da deltok på 126 oppdrag.

- Tilstanden gjør at arbeidskapasiteten hennes vil variere, og kronprinsessen valgte å informere offentligheten om dette blant annet fordi det ville bli behov for å planlegge perioder uten offisielt program i forbindelse med behandling, og når sykdommen er mer aktiv, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, til avisen.

- Begrenset arbeidskapasitet

Da sykdommen først ble kjent kom det også frem at den ville begrense Mette-Marits arbeidskapasitet, og at det ville bli behov for å planlegge perioder uten noe offisielt program.

Kronprinsessen var likevel optimistisk.

- Jeg er veldig optimistisk for det som skal skje framover og veldig glad for at jeg har så flinke folk rundt meg, og ikke minst at dette er oppdaget på et så tidlig tidspunkt, fortalte hun til NRK.

<strong>BEGRENSET:</strong> Sykdommen kommer til å begrense kronprinsessens arbeidskapasitet i tiden fremover, og det vil dermed bli behov for å planlegge perioder uten noe offisielt program, het det i pressemeldingen da sykdommen ble kjent. Foto: NTB Scanpix.
BEGRENSET: Sykdommen kommer til å begrense kronprinsessens arbeidskapasitet i tiden fremover, og det vil dermed bli behov for å planlegge perioder uten noe offisielt program, het det i pressemeldingen da sykdommen ble kjent. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Helseutfordringer i flere år

Kronprinsessen fortalte videre at hun har slitt med helseutfordringer i noen år, og at plagene de siste årene har vært mer uttalte. Den siste tiden før sykdommen ble kjent var hun gjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva det er.

Hva er Lungefibrose?

Lungefibrose en sykdom som medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.

Det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som forårsaker sykdommen.

Kilde: LHL og Lommelegen

- Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sa kronprinsessen.

Videre fortalte hun at det ikke er behagelig å snakke om egen helse offentlig, men at hun ønsker å fortelle om sykdommen for å unngå spekulasjoner.

Åpenhet

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, syntes det var tøft av kronprinsessen å være åpen om den kroniske sykdommen.

- Det er veldig tøft, men samtidig lurt, av Mette-Marit å være åpen om dette. Hun ønsker åpenhet om vanskelige temaer, og har alltid brent for det. Det var nok likevel tøft for henne å snakke om sin egen helse, samtidig som det helt sikkert også har vært en lettelse for henne.

<strong>TØFT:</strong> Det har vært tøft for familien som foreløpig nyter norsk sommer etter familietur til Ibiza. Foto: NTB Scanpix.
TØFT: Det har vært tøft for familien som foreløpig nyter norsk sommer etter familietur til Ibiza. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Stavseng påpekte at kronprinsessen alltid har vært åpen om vanskelige temaer og personlige forhold - og har gitt mye av seg selv.

- Det er tøft og modig av henne. Dette har åpenbart vært en tung og krevende tid for Mette-Marit og hele familien, sa han, og fortsatte:

- Mette-Marit er åpen om at hun vil gjøre det hun kan for å fylle rollen som kronprinsesse. Men hun ber om forståelse for at hun i perioder trenger å hvile, og at hun dermed vil kunne utføre sine offisielle plikter sjeldnere enn før.

Denne åpenheten fikk også oppmerksomhet rundt om i verden.

AVSLAPPENDE: Kronprins-familien koser seg på badeferie ved vannkanten i Ibiza. Foto: NTB Scanpix/Splash Vis mer

- Nyheten om Mette-Marits alvorlige lungesykdom har havnet i de fleste større avisene i Europa. Støtteerklæringer strømmer inn på de fleste språk i kommentarfeltene. Mange ønsker henne god bedring, mens andre sender sine varme tanker. Men det hun hylles mest for er åpenheten, sa kongehuseksperten.

Ifølge Stavseng hører det nemlig sjeldenhetene til at en kongelig forteller om sine egne helseproblemer.

<strong>ÅPENHET:</strong> Kronprinsessen forteller selv til NRK at det ikke er behagelig å snakke om egen helse offentlig, men at hun ønsker å fortelle om sykdommen for å unngå spekulasjoner i tiden fremover. Foto: NTB Scanpix.
ÅPENHET: Kronprinsessen forteller selv til NRK at det ikke er behagelig å snakke om egen helse offentlig, men at hun ønsker å fortelle om sykdommen for å unngå spekulasjoner i tiden fremover. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Gjennomgikk kirurgisk inngrep

I november 2017 ble det kjent at Mette-Marit hadde fått krystallsyken. Dette ble meldt på kongehuset sine nettsider, og kommunikasjonssjef Sven G. Gjeruldsen bekreftet også opplysningene overfor Se og Hør.

Kronprinsessen ble i mars i fjor også sykemeldt grunnet «helseproblemer» og måtte gjennomgå et mindre kirurgisk inngrep..Den gang ville ikke eksisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gjeruldsen si noe om hva det kirurgiske inngrepet handlet om.

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. I dag møtte kronprins Håkon pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis mer

LES OGSÅ: Forsvarer den svindyre skilsmissen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer