«Farmen» 2018:

Derfor er han rasende på TV 2

Kjetil Nørstebø (28) rømte til skogs i protest etter «Farmen»-tapet. Nå forklarer han hvorfor.

ORD MOT ORD: Kjetil Nørstebø og «Farmen»-vinner Tonje Frøystad Garvik er totalt uenige i hva som egentlig skjedde i finalen. Her forteller de to finalistene sin side av saken. Reporter: Miriam Bakkejord / Video: Sondre Rahm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FINNSKOGEN / UVDAL / OSLO (Se og Hør): - Jeg har ikke lyst til å prakke på folk en mening. Jeg vil bare fortelle min side av saken, og det jeg kan stå for, forteller «Farmen»-deltakeren Kjetil Nørstebø (28) til Se og Hør.

Det er natt til 8. oktober. I et bortgjemt skogsområde utenfor Kirkenær i Hedmark ligger det an til å bli hvilken som helst «Farmen»-finale, og snart skal champagnen igjen sprettes.

Et titall produksjonsmedarbeidere er i sving for å forevige det endelige seiersøyeblikket. Programleder Gaute Grøtta Grav (39) har kommet til det avgjørende utslagsspørsmålet i kunnskapsduellen, og forsamlingen er stillere enn det speilblanke tjernet i bakgrunnen.

VANT: Lene Sleperud gratulerer kjæresten Tonje Frøystad Garvik med seieren under innspillingen av «Farmen»-finalen. Video: Miriam Bakkejord Vis mer

Borte vekk

Så skjer det som aldri før har skjedd i «Farmen» sin fjorten år lange historie.

Idet programlederens gjenkjennbare stemme utroper sunnmøringen Tonje Frøystad Garvik (29) til årets vinner, forsvinner hennes mannlige motstander ut i nattemørket. Han er tydelig opprevet, kanskje irritert eller til og med forbanna. Borte er han i alle fall, på et blunk.

DET AVGJØRENDE ØYEBLIKKET: Kjetil Nørstebø tar seg til hodet idet konkurrenten utropes som vinner. Så forsvinner han. Foto: Tore Skaar
DET AVGJØRENDE ØYEBLIKKET: Kjetil Nørstebø tar seg til hodet idet konkurrenten utropes som vinner. Så forsvinner han. Foto: Tore Skaar Vis mer
PÅ VEI UT: Dagbladet var til stede under opptaket av «Farmen»-finalen i Finnskogen utenfor Kongsvinger. Her er han på vei ut av bildene. Foto: Tore Skaar
PÅ VEI UT: Dagbladet var til stede under opptaket av «Farmen»-finalen i Finnskogen utenfor Kongsvinger. Her er han på vei ut av bildene. Foto: Tore Skaar Vis mer

Flere mennesker løper instinktivt etter ham. Tilbake på innspillingsområdet står en noe forfjamset gjeng, trolig lite forberedt på ytterligere forsinkelser i den bitende høstkulda.

Det satt veldig langt inne å stikke av på den måten Kjetil Nørstebø (28)

Minuttene går, men Kjetil kommer ikke tilbake. Jubelscenene fullføres til slutt uten ham, før produksjonen pakker sammen og drar på fest. Det er som om ingenting har skjedd, men alle vet at skandalen er et faktum. Ikke minst 28-åringen selv.

- Det satt veldig langt inne å stikke av på den måten, for jeg ønsket selvsagt ikke å ødelegge for noen. Samtidig har jeg ikke angret et sekund i etterkant, forteller han.

Øyeblikket er klippet ut av selve programmet. Tv-seerne fikk heller ikke med seg at han forlot innspillingssettet i protest allerede på det niende spørsmålet, der han senere ble overbevist av produksjonen om å fullføre konkurransen.

FORSVINNER ETTER DETTE: Tonje Frøystad Garvik og Kjetil Nørstebø sto helt likt før det ellevte spørsmålet, der Tonje svarte riktig, og Kjetil bomma. Foto: Tore Skaar
FORSVINNER ETTER DETTE: Tonje Frøystad Garvik og Kjetil Nørstebø sto helt likt før det ellevte spørsmålet, der Tonje svarte riktig, og Kjetil bomma. Foto: Tore Skaar Vis mer

Føler seg lurt

Se og Hør møter den lysluggede 28-åringen hjemme i Uvdal, drøye to måneder etter «Farmen»-innspillingen. Vinteren er i ferd med å få overtak over den hytterike fjellbygda, og Kjetil er fullt opptatt med sesongåpningen av skisenteret nede i dalen - et av flere lokale prosjekter han er involvert i. Mye å holde fingrene i til tross, tankene spinner bare rundt «Farmen».

- Hvorfor stakk du av fra finaleopptaket, Kjetil?

- Det var et beger som rant over. Der og da var jeg 100 prosent sikker på at motparten hadde juksa, og jeg følte at hele finalen ble gjennomført på feil premisser. Selv om jeg også var en del av det, føler jeg meg lurt.

HJEMME IGJEN: «Farmen»-finalen har skapt mye hodebry for Kjetil de siste månedene. Her foran skisenteret hjemme i Uvdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HJEMME IGJEN: «Farmen»-finalen har skapt mye hodebry for Kjetil de siste månedene. Her foran skisenteret hjemme i Uvdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Du mener at Tonje fikk vite flere fasitsvar på forhånd. Samtidig mener du selv å ha fått vite ting du ikke skulle?

- Ja, jeg fikk selv greie på tre spørsmål i forkant, blant annet det som omhandlet geografi. Jeg skal være ærlig og innrømme at fristelsen ble for stor da muligheten åpnet seg. Det er selvfølgelig helt idiotisk, og noe jeg angrer på.

- Men hvis du selv var med på dette, hva har du egentlig å klage på?

- Poenget er at det som skjedde andre veien er mye verre. Tonje svarte riktig på alle de teoretiske spørsmålene, noe jeg mener hun ikke hadde forutsetninger for å klare uten hjelp. Det er mye tilfeldigheter i livet, men på et punkt blir det for godt til være sant, hevder 28-åringen, og legger til:

- At jeg selv innrømmer juks bidrar kanskje til å svekke min sak, men samtidig mener jeg at det styrker min troverdighet.

Artikkelen fortsetter etter faktaboksen:

- Favorisering

Tonje Frøystad Garvik benekter samtlige påstander om finalejuks, og kaller motstanderens beskyldninger for «trist» og «ødeleggende». Les hennes versjon av saken her.

Ifølge Kjetil bunner problemene i en relasjon som skal ha oppstått mellom Tonje (og kjæresten Lene Sleperud) og en produksjonsmedarbeider - der den ansatte skal ha knyttet nære bånd med kjæresteparet. Han mener det har foregått en tildekt favorisering i regi av medarbeideren gjennom innspillingen, som kulminerte i at Tonje fikk kjennskap til flere finalespørsmål i all hemmelighet.

UVENNER: Tonje Frøystad Garvik og Kjetil Nørstebø knyttet nære bånd gjennom «Farmen»-innspillingen. I dag er de ikke lenger på talefot. Dette bildet er tatt på finaledagen, timer før Kjetil rømte til skogs. Foto: Alex Iversen / TV 2
UVENNER: Tonje Frøystad Garvik og Kjetil Nørstebø knyttet nære bånd gjennom «Farmen»-innspillingen. I dag er de ikke lenger på talefot. Dette bildet er tatt på finaledagen, timer før Kjetil rømte til skogs. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Han mener det siste har foregått på selve finaledagen, i samme tidsrom som han selv fikk greie på finalespørsmål.

- Det oppsto en forsinkelse i produksjonen tidligere på dagen, der Tonje var alene med N.N. (produksjonsmedarbeider i Strix journ.anm.) over en periode. Jeg var også alene med en produksjonsmedarbeider på dette tidspunktet, og fikk vite flere ting jeg ikke skulle. Forskjellen er at Tonje og N.N. hadde en såpass nær relasjon at hun, etter det jeg har regnet med frem til, har fått vite langt mer enn meg. Det reagerer jeg på, sier Kjetil.

- Umulig å vite

28-åringen hevder også at N.N. skal ha smuglet inn mat og andre godsaker til kjæresteparet gjennom innspillingen. Kjetil skal selv ha forsynt seg av lasset, som ifølge ham inkluderer «Farmen»-stridende ting som ostepop, øl, snus og wienerpølser, frem mot finaleuka.

Frøystad Garvik erkjenner at hun fikk tilgang til produkter fra 2018, men hevder dette kom fra ei venninne som dukket uanmeldt opp i skogen, uten at produksjonen visste om det (les mer her).

Flere deltakere Se og Hør har snakket med støtter opp under påstandene om at det har oppstått tette relasjoner mellom deltakere og Strix-medarbeidere under innspillingen. Ingen av dem ønsker riktignok å spekulere rundt hva som faktisk har skjedd.

- Jeg var ikke der, så det er umulig for meg å vite. Men jeg la merke til at Lene og Tonje fikk et veldig tett forhold til en i produksjonen, ja. Det er selvfølgelig risikabelt, og i så fall ganske uprofesjonelt av Strix, forteller deltakeren Nikolai Aspen (23), som ble slått ut av konkurransen i slutten av november.

ØNSKER IKKE Å BLANDE SEG: De aller fleste deltakerne Dagbladet har snakket med synes det er vanskelig å uttale seg om finalebråket. Da dette bildet ble tatt var det få som visste hva som egentlig foregikk. Foto: Tore Skaar
ØNSKER IKKE Å BLANDE SEG: De aller fleste deltakerne Dagbladet har snakket med synes det er vanskelig å uttale seg om finalebråket. Da dette bildet ble tatt var det få som visste hva som egentlig foregikk. Foto: Tore Skaar Vis mer

- Jeg ønsker ikke å komme mellom noen, men på generelt grunnlag opplevde jeg definitivt at produksjonsmedarbeidere heiet frem folk. Det gjaldt meg selv også, forteller en annen deltaker, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Betent konflikt

Se og Hør har vært i kontakt med de nevnte produksjonsmedarbeidere. Én av dem har ikke besvart våre henvendelser, mens den andre henviser til TV 2s pressekontakt, Alex Iversen. Les Iversens svar lenger ned i saken.

Etter den skjebnesvangre oktobernatta har Kjetil jobbet iherdig med å finne dokumentasjon og andre bevis for de ovennevnte påstandene, uten å lykkes. Han har også satt en advokat på saken, foreløpig uten nytte.

Gjennom prosessen har han samtidig havnet i en betent konflikt med TV 2 og Strix, som han har sittet i flere møter med etter innspillingen.

- Å snakke med TV 2 er som å snakke til en vegg, og jeg opplever å ikke bli møtt med forståelse overhodet. Jeg har for eksempel forsøkt å få innsyn i et lydklipp jeg mener er relevant for saken, men får beskjed om at dette ikke eksisterer. Jeg synes de har håndtert saken veldig dårlig, og mener de har bestemt seg for å ta vinnerens parti. Det er en fortvilet situasjon.

TUNG TID: Kjetil Nørstebø mener han står i en umulig situasjon. Nå gleder han seg til «Farmen» er over. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TUNG TID: Kjetil Nørstebø mener han står i en umulig situasjon. Nå gleder han seg til «Farmen» er over. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vil ha omkamp

- Hvorfor er dette så viktig for deg, og hva krever du?

- For meg handler dette mer om æren enn selve premien. Jeg er ikke interessert i penger, alt jeg ber om er omkamp, der alle kan stille med blanke ark.

- Hvis du hadde vunnet «Farmen» 2018 med kjennskap til flere av spørsmålene på forhånd. Mener du selv at du hadde vært en verdig vinner?

- Nei, jeg stilte opp på feil premisser. På det tidspunktet var det overkommelig, men jeg vet ikke om jeg hadde klart å leve med det i etterkant. Jeg ser på meg selv som en ærlig person, men det er likevel vanskelig å svare på.

FEIRET UTEN KJETIL: Tonje kunne omsider slippe jubelen løs natt til 8. oktober. Riktignok uten Kjetils tilstedeværelse. Foto: Tore Skaar
FEIRET UTEN KJETIL: Tonje kunne omsider slippe jubelen løs natt til 8. oktober. Riktignok uten Kjetils tilstedeværelse. Foto: Tore Skaar Vis mer

- Hvem er så den verdige vinneren av «Farmen» 2018, mener du?

- Han heter Nikolai Aspen. Han har både vært storbonde og gjennomført flere tvekamper, og har verken smuglet inn mat eller spilt et uærlig spill. Han har dratt det harde lasset, og fortjener seieren i mine øyne.

- Du knyttet nære bånd til Tonje gjennom innspillingen, men i dag er dere ikke på talefot. Hva tenker du om det?

- Det er selvfølgelig trist. Jeg har i utgangspunktet ingenting imot Tonje, og hvis hun ønsker å ringe meg må hun gjerne gjøre det. Per dags dato har jeg ikke hørt noe, så da regner jeg ikke med at det blir noen forsoning med det første.

IDYLLEN SOM BRAST: Tonje, Lene og Kjetil hang sammen som erteris inne på «Farmen», og planla å beholde kontakten på utsida. Nå har alt snudd. Foto: Alex Iversen / TV 2
IDYLLEN SOM BRAST: Tonje, Lene og Kjetil hang sammen som erteris inne på «Farmen», og planla å beholde kontakten på utsida. Nå har alt snudd. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Slår hardt tilbake

Se og Hør har forelagt Kjetils påstander overfor TV 2 og Strix. De ble gjort kjent med beskyldningene da Kjetil stakk til skogs, og stiller seg generelt uforstående til anklagene.

- Dette er svært alvorlige påstander, som selvfølgelig ble tatt på det største alvor av oss. Det er i TV 2s egeninteresse å være sikre på at finalen gikk riktig for seg, og TV 2 har derfor foretatt granskninger av hvordan Strix har gjennomført denne «Farmen»-sesongen, og omstendighetene rundt avviklingen av finalen, forteller TV 2s Alex Iversen.

- Kjetil kritiserer det faktum at dere har «etterforsket dere selv». Har dere gjort nok for å komme til bunns i saken?

- Så langt vi har klart å kartlegge bevegelsene til den Strix-ansatte Kjetil mener skal ha gitt spørsmål og svar til Tonje, så var vedkommende inne på gården i to minutter med smertestillende til Tonje på finaledagen. N.N. var ikke alene på gården med Tonje på dette tidspunktet, eller hadde sett finalespørsmålene, sier Iversen, og fortsetter:

- Etter det var ikke N.N. alene med noen av finalistene. Basert på de undersøkelsene vi har foretatt, er det altså vår konklusjon at påstandene om finalejuks er grunnløse. Vi finner ingen beviser for at noe galt har skjedd, og er trygge på at Tonje er den rettmessige vinneren av «Farmen» 2018.

- Ikke mulig å holde noe skjult

Iversen er klokkeklar på at TV 2 hadde tatt konsekvensene dersom det faktisk forelå spørsmålsjuks under «Farmen»-finalen.

Vi har ingen illusjoner om at det er mulig å holde noe skjult Alex Iversen, pressekontakt for «Farmen» i TV 2

- «Farmen» er Norges mest omtalte og gjennomlyste tv-produksjon. Vi har ingen illusjoner om at det er mulig å holde noe skjult, og vi har vært klar over at dette kom til å nå frem til offentligheten via pressen fra dag én. Derfor har vi forsøkt å opptre så ryddig og korrekt som mulig, både overfor Kjetil og de andre deltakerne. Strix har på sin side gjort det de kan for å ivareta sine ansatte, som er blitt utsatt for svært ubehagelige anklager, sier han.

At det vil oppstå bånd mellom ansatte og deltakere under en «Farmen»-produksjon, er helt naturlig, opplyser daglig leder i Strix, Jørgen Hermansen. Han står likevel fast ved at slike relasjoner ikke har bidratt til å påvirke utfallet av årets «Farmen»-finale.

- Det å befinne seg inne i den sosiale bobla en reality-produksjon som «Farmen» i praksis er, er veldig spesielt, både for dem som er foran og bak kamera. Det er derfor viktig at våre produksjonsmedarbeidere klarer å holde en hyggelig, men profesjonell avstand til deltakerne på gården i den perioden innspillingen pågår, sier han.

Ingen konsekvenser

- Har denne konflikten fått konsekvenser for noen i Strix, og hva skal dere eventuelt gjøre for å skjerpe rutinene?

- Evalueringen av årets sesong er ennå ikke konkludert, men så langt kan vi ikke se at dette vil få konsekvenser for enkeltindivider i Strix. Vi har lang erfaring med å lage «Farmen», men jobber kontinuerlig med å bli enda bedre, opplyser Hermansen.

Strix-sjefen vedkjenner at de to nevnte produksjonsmedarbeiderne var delvis kjent med finalespørsmålene på forhånd. Ifølge ham har det riktignok liten betydning.

Saken fortsetter under videoen.

DÅRLIG BEHANDLET: Farmen-deltaker Andrea Badendyck mener hun ble behandlet dårlig av Irene fra årets sesong. Video: Miriam Bakkejord Vis mer

- De hadde tatt en rask kikk på spørsmålene tidligere på ettermiddagen. Den medarbeideren Kjetil mener skal ha gitt spørsmålene til Tonje, var ikke alene med Tonje etter at vedkommende hadde sett spørsmålene, sier han.

- Lokket ut informasjon

At Kjetil selv skal ha fått vite spørsmål på forhånd, stiller TV 2 seg totalt uforstående til.

- To av disse «spørsmålene» er ikke spørsmål, det er praktiske oppgaver knyttet til to av dyrene som deltakerne har vært i tettest kontakt med under oppholdet. Når det gjelder geografispørsmålet, har det vært lignende spørsmål de åtte siste finalene, sier Alex Iversen.

- Så dere mener at det verken har foregått juks den ene eller andre veien?

- Sannheten er at Kjetil selv har vært svært pågående overfor flere medarbeidere i produksjonen, for å forsøke å lokke ut informasjon som kunne være til hans fordel. De Strix-ansatte har beskrevet dette som ubehagelig, og krevende å håndtere. Det ser for oss ut som Kjetil leser ting inn i disse samtalene, der han selv aktivt har fisket etter informasjon, som ikke har vært intendert, sier Iversen.

Ferdig med saken

Pressekontakten er kjent med at de to finalistene skal ha fått mat smuglet inn på gården, men benekter at dette skal ha kommet fra noen i produksjonen.

- At Tonje fikk besøk av en venninne i uke fire er vi kjent med. Det er skuffende at deltakerne jukset med maten denne ene gangen, men vi ser ikke relevansen av det i forhold til påstandene om finalejuks, sier Iversen, og legger til:

- Så kan det være at det har skjedd enkelte glipper underveis i produksjonen. Men ut fra det å trekke slutningen at det ble jukset under finalen, er ikke en rimelig konklusjon basert på de faktene vi sitter på i dag. Fra vår side er dette nå en avsluttet sak.

Kjetil Nørstebø står fortsatt fast ved sine beskyldninger, og opplyser at han er villig til å ta kampen videre. 28-åringen er ikke til stede på finalefesten i Oslo i kveld.

LES OGSÅ: «Farmen»-Kariannes store forvandling

KLINER TIL: Kjæresteparet Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik ble kjent for hele Norge da de deltok i «Farmen». Men lenge før deltakelsen i det populære reality-programmet, var paret å se på skjermen i en helt annen setting. Video: Tresori Diamanter og Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer