Gianni Versace:

Derfor er dødsfallet fortsatt et mysterium

Motekongen ble brutalt drept på sin egen trapp. Motivet forblir sagnomsust.

SKUTT OG DREPT: Drapet på den italienske motekongen Gianni Versace (50) rystet en hel verden. Her er han avbildet under en motevisning bare uker før sin død. Foto: NTB Scanpix
SKUTT OG DREPT: Drapet på den italienske motekongen Gianni Versace (50) rystet en hel verden. Her er han avbildet under en motevisning bare uker før sin død. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den italienske moteskaperen Gianni Versace var bare på vei hjem fra et ærend da han ble skutt og drept på kloss hold, rett foran sin egen inngangsport i Miami. Den verdenskjente 50-åringen hadde vært ute og kjøpt moteblader, og rakk akkurat å putte nøkkelen i døra før skuddene kom.

Versace blir truffet i ansiktet og i nakken, og faller om på marmortrappa foran sin overdådige art déco-villa. Han blir erklært død på sykehus samme formiddag, 15. juli 1997.

ÅSTEDET: To politikvinner sikrer spor etter at Gianni Versace ble drept på sin egen marmortrapp i Miami. Foto: NTB Scanpix
ÅSTEDET: To politikvinner sikrer spor etter at Gianni Versace ble drept på sin egen marmortrapp i Miami. Foto: NTB Scanpix Vis mer
DRAMATISK: Tv-kameraer fanger opp øyeblikket der Gianni Versace blir tatt hånd om av helsepersonell. Foto: NTB Scanpix
DRAMATISK: Tv-kameraer fanger opp øyeblikket der Gianni Versace blir tatt hånd om av helsepersonell. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tjueén og et halvt år seinere er det brutale drapet fortsatt gjenstand for mange rykter. Hadde motekongen en relasjon til den iskalde drapsmannen, var drapet planlagt eller ble han et tilfeldig offer? Og hvorfor ble han drept?

Ulike teorier

Spørsmålene er seinest blitt forsøkt besvart i andre sesong av tv-serien «American Crime History», som har tatt et dypdykk i detaljene rundt dødsfallet - og drapsmannens liv. Episodene dukket nylig opp på Netflix.

HER SKJEDDE DET: Villaen som tidligere var i eie av Gianni Versace, her avbildet i 2013. Foto: NTB Scanpix
HER SKJEDDE DET: Villaen som tidligere var i eie av Gianni Versace, her avbildet i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var 27 år gamle Andrew Cunanan som fyrte av de dødelige skuddene. Cunanan var allerede etterlyst for fire andre drap på dette tidspunktet, og endte selv sitt eget liv ni dager etterpå. I «American Crime History» blir det hevdet at Cunanan og Versace møttes ved flere anledninger på tidlig 90-tall, da de begge skal ha vært tilknyttet homofile sexmiljøer i Miami og San Francisco.

Versaces familie har riktignok, ifølge Vanity Fair, benektet at de to noensinne hadde kontakt, og at mannen bak et av verdens største moteimperium rett og slett var på feil sted til feil tid.

I TOPPSJIKTET: Gianni Versace var en av verdens mest berømte designere. Her med supermodell Naomi Campbell i 1996. Foto: Afp / NTB Scanpix
I TOPPSJIKTET: Gianni Versace var en av verdens mest berømte designere. Her med supermodell Naomi Campbell i 1996. Foto: Afp / NTB Scanpix Vis mer

Likevel er hendelsen altså forblitt et uløst mysterium. Som politisjefen i Miami uttalte til pressen like etter drapet, ifølge CNN:

- Jeg vet ikke om vi noen gang vil få et svar på hva som har skjedd.

Sylskarp lystløgner

En ting som uansett er sikkert, er at Andrew Cunanan var en kaldblodig og personlighetsforstyrret seriemorder. 27-åringen er blitt beskrevet som notorisk lystløgner med skyhøy IQ og en svært overbevisende framtoning, som var sykelig opptatt av å jakte rikdom.

Han gjorde etter hvert sport i å utnytte eldre, velstående menn, ifølge Vanity Fair. Selv hadde Cunanan, som kom fra en militærfamilie, ingen jobb.

Med ett unntak var alle de fem ofrene hans, som Cunanan selv, homofile. Fjerdemann ble skutt fordi seriemorderen trengte mannens røde pickup-bil, på vei til Miami. Alle fem ble drept, noen på mer bestialsk vis enn andre, i løpet av fire måneders mellomrom i 1997. Versace var den siste.

- Andrew baserte livet sitt på luksus, og hva andre kunne gjøre for ham. Han forventet å bli akseptert i velstående miljøer, og gikk i svart hvis ikke, fortalte profilør Candice DeLong til ABC i 2017.

DREPTE VERSACE: 27 år gamle Andrew Cunanan, her avbildet i 1987. Foto: NTB Scanpix
DREPTE VERSACE: 27 år gamle Andrew Cunanan, her avbildet i 1987. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mistet draget

Hva som ledet Cunanan til å bli en massedrapsmann, er vanskelig å forstå. Mange har riktignok spekulert på om 27-åringen startet drapstoktet etter å ha blitt dumpet av en av sine nærmeste «sugardaddys», skriver ABC.

- Han ble sviktet og oppnådde ikke lenger det han ville. Han begynte også å miste draget, noe som tydeligvis gikk hardt inn på ham, har daværende redaktør av dokumentarprogrammet «America’s Most Wanted», Donna Brant, uttalt til kanalen.

TV-SERIE: Skuespillerne Edgar Ramirez og Penelope Cruz i rollene som Gianni og Donatella Versace i andre sesong av «American Crime Story». Foto: NTB Scanpix
TV-SERIE: Skuespillerne Edgar Ramirez og Penelope Cruz i rollene som Gianni og Donatella Versace i andre sesong av «American Crime Story». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere av de drepte mennene skal ha hatt en romantisk eller seksuell relasjon til Cunanan. Motivasjonen for å drepe Gianni Versace er heller omdiskutert, men 27-åringen skal ha vært svært opphengt i den italienske motekongen.

I «American Crime Story» kommer det også fram at Cunanan ved flere anledninger skal ha funnet på historier om at de to var venner, eller hadde innledet et forhold.

Mafiaforbindelser?

Et at de første drapsmotivene politiet vurderte, var riktignok om drapet var et leiemord. Det er nemlig blitt spekulert på om Versace hadde mafiaforbindelser, og ble drept på bestilling.

- Vi vurderte organisert kriminalitet, eller mafia om du vil, fordi en død fugl ble funnet ved siden av ham, fortalte Carlos Noriega, som den gangen var politiløytnant ved Miami Beach Police Department, til CBS News i fjor.

Ifølge politimannen kunne fuglen være et tegn på at mafiaen hadde beordret drapet, mens en annen teori er at den skal ha blitt truffet av fragmenter fra kulen som drepte Versace.

FORVALTER BRORENS ARV: Donatella Versace er blitt Versaces ansikt utad etter brorens død. Her har hun kledd opp Kim Kardashian like før jul. Foto: NTB Scanpix
FORVALTER BRORENS ARV: Donatella Versace er blitt Versaces ansikt utad etter brorens død. Her har hun kledd opp Kim Kardashian like før jul. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Motekongens etterlatte søsken, Donatella og Santo Versace, har riktignok protestert mot de påståtte mafiakontaktene.

- Gianni har aldri hatt noe å gjøre med 'ndrangheta (mafiagruppe, journ.anm.). Det eneste broren min har gjort seg skyldig i, er at han har brukt mye penger og spandert på folk, har Santo sagt.

Fant kjæresten død

Også Versaces daværende partner, Antonio D'Amico, har avfeid teorien.

- Jeg kjente Gianni i 24 år og var sammen med ham i 15. At han hadde noe å gjøre med mafiaen er det dummeste jeg har hørt. Han besøkte aldri en bank og visste ikke engang hvordan man skrev ut en sjekk. Så hvordan skulle han ha hvitvasket deres svarte penger, har han tidligere uttalt.

D'Amico var for øvrig den første som fant Versace død, sekunder etter skuddene.

KJENDISER I SORG: Gianni Versace hadde mange kjendisvenner. Sangeren Sting, hans kone Trudy Tyler, prinsesse Diana og Elton John var blant dem som hadde møtt opp til minnestunden hans i Milano noen uker etter drapet. Prinsesse Diana ble selv drept i en bilulykke samme høst. Foto: NTB Scanpix
KJENDISER I SORG: Gianni Versace hadde mange kjendisvenner. Sangeren Sting, hans kone Trudy Tyler, prinsesse Diana og Elton John var blant dem som hadde møtt opp til minnestunden hans i Milano noen uker etter drapet. Prinsesse Diana ble selv drept i en bilulykke samme høst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Historien fikk også en tragisk slutt for Andrew Cunanan, som ble funnet død i en husbåt i Miami 23. juli 1997. 27-åringen, som aldri ble tatt av politiet, skal ha skutt seg selv i hodet.

Motehuset Versace er fortsatt framgangsrikt, og styres i dag av Donatella og Santo Versace. Moteimperiet er kjent for å kle opp kjendiser, der stjerner som Kim Kardashian, Beyoncé, Lady Gaga og Halle Berry sørger for at de unike kreasjonene deres blir omtalt verden over.

LES OGSÅ: Observert for første gang på et år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer