<strong>IKKE RIKE NOK:</strong> Torsdag kom Kapital ut med sin årlige oversikt over landets 400 rikeste mennesker. Gustav Witzøe og Andresen-søstrene var derimot ikke å oppdrive på lista. Det er det en grunn til. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør / Frédéric Boudin, Ferd
IKKE RIKE NOK: Torsdag kom Kapital ut med sin årlige oversikt over landets 400 rikeste mennesker. Gustav Witzøe og Andresen-søstrene var derimot ikke å oppdrive på lista. Det er det en grunn til. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør / Frédéric Boudin, Ferd Vis mer

Norges rikeste:

Derfor er de ikke på «riking-listen»

I dag kom oversikten over de mest formuende menneskene her til lands.

Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje ingen overraskelse at John Fredriksen (75) igjen topper listen over landets rikeste. Finansmagasinet Kapital slipper årlig en liste over de 400 mest formuende menneskene i Norge, som Fredriksen atter en gang topper. 341 av de på listen er for øvrig milliardærer.

Magasinet er kjent for å anslå reelle formuesverdier, noe som kan avvike fra det man ser på skattelistene. De regner blant annet med aktuelle børsverdier helt opp til bladets deadline, samt at verdier i utlandet også telles. Derfor avviker denne listen fra det skattelistene viser.

Landets desidert rikeste er altså John Fredriksen, mannen som vokste opp i Oslos arbeiderklasse og som nå kan skilte med en ellevill formue på 114 milliarder kroner. De har han tjent som olje- og shippingmagnat.

Det er kanskje ikke så overraskende at overvekten på listen er eldre menn, men hvor er det blitt av de unge milliardærene? De som Forbes årlig utroper til verdens rikeste under 30 år. Det svarer magasinet på selv.

Annen regning

Nummer to på årets Kapital 400-liste er Viking Cruises-eier Torstein Hagen (76), som sitter på en total formue på 60 milliarder kroner. Han har, med andre ord, også råd til salt i grøten og mer enn det. Nedover listen finner vi navn som Odd Reitan (68), Kjell Inge Røkke (60), Stein Erik Hagen (63) og Gustav Witzøe senior (66).

Det er imidlertid ikke Instagram-stjerne og modell Gustav M. Witzøe (26), som til stadighet skaper overskrifter som en av verdens rikeste under 30, det er snakk om.

Salmar-gründer Gustav Witzøe er den niende rikeste på listen, med 29,8 milliarder kroner oppført som formue. Sønnen overtok praktisk talt eiendelene etter faren i 2014, men til syvende og sist er det fortsatt far som har kontrollen - derav listeplasseringen.

<strong>SENIOR:</strong> Ifølge Kapital er det fortsatt Gustav Witøze senior (i midten) som sitter på formuen i familien. Her er han fotografert på NHOs årskonferanse i 2015, med Frøya-ordfører Berit Flåmo og konsernsjef i SINTEF, Unni Steinsmo. Foto: NTB scanpix
SENIOR: Ifølge Kapital er det fortsatt Gustav Witøze senior (i midten) som sitter på formuen i familien. Her er han fotografert på NHOs årskonferanse i 2015, med Frøya-ordfører Berit Flåmo og konsernsjef i SINTEF, Unni Steinsmo. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det forklarer bladet selv i en artikkel, fordi de årlig får spørsmål om hvorfor de unge arvingene glimrer med sitt fravær fra listene. «Gustav Magnar Witzøe, Alexandra Andresen og Katharina Andresen er ifølge magasinet Forbes verdens yngste dollarmilliardærer. Likevel er de ikke på listen over Norges 400 rikeste», skriver de selv.

Alt i alt handler det om hvordan Kapital bestemmer seg for å beregne formue. De begrunner det med at de lar «pengene følge makten», som vil si at de ikke nødvendigvis ser på aksjer og aktiva, men på hvem som sitter ved spakene.

<strong>JUNIOR:</strong> Selv om pappa Witzøe har overført store deler av formuen til sønnen, regner ikke Kapital ham som rikest. Det handler om makten i bedriften. Foto: NTB scanpix
JUNIOR: Selv om pappa Witzøe har overført store deler av formuen til sønnen, regner ikke Kapital ham som rikest. Det handler om makten i bedriften. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv om Gustav Witzøe jr. i prinsippet har fått overført store mengder aksjer fra lakseimperiet Salmar, er det fortsatt far som sitter på de såkalte A-aksjene. Det er et begrep som ofte brukes i forbindelse med generasjonsskifter i bedrifter. A-aksjene sørger for at eieren har mulighet til å bestemme i selskapet, mens B-aksjene utgjør verdien.

Det er slik Witzøe-familien har bestemt seg for å løse det, og så lenge pappa Witzøe fortsatt sitter øverst i Salmar, vil Kapital regne formuen som hans - selv om Forbes og de norske skattelistene mener noe annet.

Konge til man dør

Samme prinsipp gjelder også for Ferd-arvingene Katharina (24) og Alexandra Andresen (23). Som døtre av industri- og finansmannen Johan H. Andresen er begge oppført med formuer på 6,8 milliarder kroner, ifølge skattelistene for 2017.

Der sto de på en 3. og 4. plass. Katharina Andresen sto oppført med en inntekt på null kroner, mens søstera tjente spede 1746 kroner. Begge skattet rundt 58 millioner kroner hver.

<strong>PENGER:</strong> Katharina Andresen har en formue på 6,8 milliarder kroner, men får ikke være med på listen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PENGER: Katharina Andresen har en formue på 6,8 milliarder kroner, men får ikke være med på listen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Opprinnelig bygget familien opp sin formue ved tobakksvirksomhet i Tiedemanns gjennom flere generasjoner, men siden slutten av 90-tallet har Johan H. Andresen (58) vært eier og aktiv i ulike roller i familieselskapet Ferd Holding AS. Formuen ble på sikt overført til barna, men det er fortsatt pappa Andresen som styrer sjappa.

Kapital siterer milliardær Odd Reitan, Norges tredje rikeste ifølge deres liste, på følgende utsagn om saken:

<strong>- KONGE:</strong> Odd Reitan har uttalt at han kommer til å sitte bak roret til han må bæres ut. Den samme filosofien følger bladet Kapital. Her er han fotografert med sønnene Ole Robert og Magnus i 2012. Foto: NTB scanpix
- KONGE: Odd Reitan har uttalt at han kommer til å sitte bak roret til han må bæres ut. Den samme filosofien følger bladet Kapital. Her er han fotografert med sønnene Ole Robert og Magnus i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Min sønn spurte meg litt alvorlig en gang: Hva tenker du framover pappa? «Nei, du skjønner det, Ole Robert» sa jeg: «At en konge er konge til han dør!». Så jeg kommer nok til å holde på til jeg blir båret ut, har han uttalt.

Sønnene hans er også gode for flere milliarder, men er heller ikke på listen. Det er på grunn av samme prinsipp.

LES OGSÅ: Nå har hun fått ny kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer