«Bloggerne» sesong seks:

- Derfor eksponerer vi barna våre

Toppbloggere viser fram barna på tv og i egne kanaler. Barnepsykolog Willy-Tore Mørch er skeptisk.

STOLTE MAMMABLOGGERE: Anna Rasmussen, Anne-Brith Davidsen og Marna Haugen blir alle å se i den kommende sesongen av «Bloggerne». Felles for de alle er at barna deres eksponeres både i serien og på nettet. Det har de gjort seg opp en rekke tanker om. Foto: Espen Solli / TV 2
STOLTE MAMMABLOGGERE: Anna Rasmussen, Anne-Brith Davidsen og Marna Haugen blir alle å se i den kommende sesongen av «Bloggerne». Felles for de alle er at barna deres eksponeres både i serien og på nettet. Det har de gjort seg opp en rekke tanker om. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

Mandag 20. februar sparker TV 2 i gang den sjette sesongen av «Bloggerne» på underkanalen TV 2 Livsstil. Programmet vil følge flere av landets mest kjente bloggprofiler, deriblant Anna «Mamma til Michelle» Rasmussen (20), Marna Haugen (35) og Louise Angelica Riise (26).

Flere av bloggprofilene var torsdag formiddag samlet på Restaurant Teatro i Oslo for å møte pressen, og for å snakke om den kommende sesongen. Hele tre mammabloggere er med i sesong seks.

To av dem, Rasmussen og Haugen, har vært med tidligere. Seriens nyeste tilskudd heter Anne-Brith Davidsen (41), og blogger blant annet om oppdragelse og baking på sin blogg.

Felles for de tre mammabloggerne er at alle til en viss grad eksponerer barna sine i sosiale medier, på bloggen og i «Bloggerne». Nå forklarer de hvorfor.

- Forskjell på ungene

Anna Rasmussen har siden hun startet å blogge knagget navnet sitt på dattera Michelle (4). Hun har nærmere 50 000 lesere i uka. Nå er hun trebarnsmor, og skriver daglig innlegg som omhandler barna.

- Det kommer kanskje ikke fram på bloggen at jeg egentlig er veldig bevisst på dette, siden de eksponeres så mye. Men jeg tenker alltid veldig godt over hva jeg skriver og tar bilder av, forteller hun og fortsetter:

- Hvis Michelle sier nei til noe, så tar jeg ikke det bildet. Hun er derimot ofte ganske blid og villig til å stille opp. Han mellomste er derimot ikke alltid så gira, så derfor synes Michelle mest, sier bloggeren.

- OVERBESKYTTENDE: Anna Rasmussen forteller at barna hennes er forskjellige, noe hun også tar hensyn til når det kommer til å legge ut bilder av dem på nettet. Her er hun sammen med dattera Michelle (4). Foto: Espen Solli / TV 2
- OVERBESKYTTENDE: Anna Rasmussen forteller at barna hennes er forskjellige, noe hun også tar hensyn til når det kommer til å legge ut bilder av dem på nettet. Her er hun sammen med dattera Michelle (4). Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Rasmussen forteller at hun etter hvert som barna blir eldre, prøver å lære dem hva de faktisk går med på - at tusenvis av mennesker daglig ser dem på nettet og på tv.

- Ingen fikk holde Michelle de første dagene etter at hun var født, fordi jeg er så overbeskyttende. Den holdningen har jeg tatt med videre til bloggen. Jeg skriver jo aldri om private ting som skjer i livet hennes eller hva hun føler. Det får være opp til henne selv å dele når hun blir gammel nok, sier 20-åringen.

Hun mener barnas holdninger til dette er noe hun merker veldig tidlig, og sier at hun ikke vil eksponere dem dersom de ikke vil det.

- Michelle er godt klar over at hun er kjent, og at «alle» vet hva hun heter. Enn så lenge har hun ikke fått oppleve de negative konsekvensene dette kan ha, men jeg prøver å lære henne det sakte, men sikkert, sier bloggeren.

- Vi hadde familiemøte

Nykommeren Anne-Brith Davidsen har flere ganger det siste året klart å skapte overskrifter med sine innlegg om barn og oppdragelse.

I «Bloggerne» og på bloggen er derfor hennes fire barn en naturlig del av hverdagen, men det er ikke noe hun har latt skje uten en god dose betenkningstid.

SPURTE PENT: «Bloggerne»-nykommer Anne-Brith Davidsen kalte inn familien til råd da hun skulle bestemme seg for om hun ville være med i TV 2-serien eller ikke. Da barna sa ja til at de kunne være med i bakgrunnen, dvelte hun ikke mer. Foto: Espen Solli / TV 2
SPURTE PENT: «Bloggerne»-nykommer Anne-Brith Davidsen kalte inn familien til råd da hun skulle bestemme seg for om hun ville være med i TV 2-serien eller ikke. Da barna sa ja til at de kunne være med i bakgrunnen, dvelte hun ikke mer. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Det er jo et omdiskutert tema, spesielt siden jeg er mammablogger. Jeg deler jo mye av livet mitt, men sånn må det bli. Det hadde jo ikke blitt riktig å dele «bare meg», når barna er en naturlig del av livet mitt. Det er jo dem jeg tilbringer 90 prosent av tida mi med, sier hun.

Da det skulle avgjøres om Davidsen skulle være med i TV 2-serien, kalte hun familien inn til et møte om akkurat det med eksponering av barna.

- Vi hadde et familieråd og snakket om hva vi skulle gjøre og ikke. En av guttene mine har en litt mer tilbaketrukket personlighet enn de andre, og lar gjerne folk komme foran han. Han synes imidlertid at det var greit, og de andre barna var også samtykkende, sier hun.

Davidsen er åpen på bloggen og i serien om det meste. Man får blant annet presentert et samlivsbrudd, økonomiske råd og oppdragelsesregler.

- Snakker mye om det

Bloggparet Marna Haugen (35) og Ørjan Burøe (42) har vært en del av TV 2-programmet i flere sesonger, og trives på skjermen. Denne gangen kan de røpe at det blir hakket mer turbulent enn tidligere, og at krangler dem i mellom blant annet får viet tid på skjermen.

BEVISSTE: Marna Haugen og Ørjan Burøe er to av Norges fremste bloggere. De har gjort seg opp flere tanker rundt hva det vil si å eksponere barna sine på tv og på nettet. Som hovedregel skal ikke noe personlig eller privat fra barnas liv deles. Foto: Espen Solli / TV 2
BEVISSTE: Marna Haugen og Ørjan Burøe er to av Norges fremste bloggere. De har gjort seg opp flere tanker rundt hva det vil si å eksponere barna sine på tv og på nettet. Som hovedregel skal ikke noe personlig eller privat fra barnas liv deles. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Begge to har i tillegg hver sin blogg, der de skriver om tilværelsen som ektepar og med barna. De har gjort seg opp klare tanker rundt hva de mener om å vise fram barna på tv og på nettet.

- Akkurat det snakker vi mye om, og barna velger helt selv hva de vil være med på. Bortsett fra han minste da, men han er liksom bare der. Barna er for øvrig heller ikke så mye med, de er bare en naturlig del av bakgrunnen og deltar aldri som «personer», forteller Haugen.

Med det mener hun at de ikke gjør noe spesielt for å få fram personligheten til barna, eller å vise hva som skjer i livene deres.

- Det har jo ingen noe med. Det skal være privat, sier Haugen.

GA BLAFFEN: Marna Haugen vil gjerne appellere til kvinner i samme situasjon ved å vise fram fødselen på tv. Video: TV 2 Vis mer

Burøe nikker når kona forteller om holdningen til det. Selv har han opplevd mye av det samme. Komikeren har ei datter på 17 år som i tidligere sesonger ikke har villet være med.

- Og det er helt greit. Det var først i fjor hun spurte om hun kunne være med, og det skulle hun jo få lov til. Vi har et veldig bevisst forhold til dette, og tar aldri med barna på noe som de ikke har lyst til, sier han.

Han understreker også at det er viktig å tenke på at de er med i «Bloggerne», og ikke et program som for eksempel «Luksusfellen».

Barnepsykolog: - Kan være problematisk

At foreldre eksponerer barna sine i sosiale medier og på blogger er ingen nyhet. Debatten har vært oppe utallige ganger tidligere, og vil sannsynligvis komme opp igjen. Barnepsykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, er godt kjent med problemstillingen.

- Foreldrene som legger ut bilder eller informasjon om barna sine gjør det jo i beste mening, men barna samtykker jo ofte ikke. De vet heller ikke effekten av hva det vil si å bli publisert på nettet. Ting på sosiale medier vedvarer i lang tid, sier han til Dagbladet.

Mørch påpeker at det er vanskelig å si noe om den langsiktige effekten av dette, ettersom det er et relativt nytt fenomen. Det er likevel et par fallgruver han mener man bør passe seg for.

- Er barnet over sju år må man hente inn tillatelse. Er det ikke ok for dem, legger man det ikke ut. Bilder og tekst kan fort bli misbrukt av andre, og kan for eksempel være gjenstand for mobbing. Man skal heller ikke legge ut naken- eller lettkledde bilder av barna. De ytterste konsekvensene av det kan være alvorlige, understreker han.

Han mener at foreldre som hovedregel bør spørre seg selv om de selv hadde syntes dette var greit.

- Man bør kanskje ikke gjøre det om man ikke hadde likt det selv, sier barnepsykologen.

NY SESONG: For sjette gang skal et knippe bloggere vise fram livene sine i TV 2-programmet «Bloggerne». Denne gangen byr programmet på Marna Haugen, Ørjan Burøe, Anna Rasmussen, Kristine Ullebø, Anniken Jørgensen, John Arne Riise, Louise Angelica Riise, Tonje Blomseth og Anne Brith Davidsen. Video: TV 2 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer