Prinsesse Diana:

Derfor droppet Diana designeren etter skilsmissen

- Jeg kan ikke bruke sammenflettede C-er.

DEN GANG DA: Det var i 1996 skilsmissen mellom prins Charles og prinsesse Diana ble et faktum. Her avbildet i 1981. Foto: NTB scanpix
DEN GANG DA: Det var i 1996 skilsmissen mellom prins Charles og prinsesse Diana ble et faktum. Her avbildet i 1981. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I fjor var det 20 år siden en historisk hendelse som preget verden for alltid. Prinsesse Diana av Wales var på ferie med kjæresten sin i Paris, da hun på tragisk vis ble drept i en bilulykke i Pont de l'Alma-tunnelen.

Hun ble bare 36 år gammel, men sørget for å markere sin tid på jorda godt. Hun huskes fortsatt for sin jordnære holding og sitt filantropiske arbeid. Mens enkelte kongelige har sine svin på skogen, kan Dianas «vandel» nærmest sies å være plettfri.

Da hun i 1996 kunngjorde at hun skulle skille seg fra prins Charles, skapte det overskrifter verden over. I tida etterpå har det også dukket opp en rekke detaljer som har vekket oppsikt.

Man kan si mye om den avdøde prinsessa, men de fleste vil nok si seg enig i at hun kunne kle seg, noe som ble markert i fjor via en egen utstilling på Kensington Palace, til ære for henne og hennes verdenskjente plagg.

Personlig årsak

Diana hadde en spesiell interesse for mote, og store designere ville gjerne se sine kreasjoner på den populære prinsessa. Hun var ofte å se i antrekk fra blant andre Jimmy Choo, Versace og Christian Dior.

Imidlertid var det et luksusmerke hun nektet å bekle seg i.

Saken fortsetter nedenfor.

BILDESERIE: Prinsesse Dianas hårfrisyrer endret seg i takt med tiden. Prinsessen var for mange et stilikon når det gjaldt både mote og hår. Arkivbilder viser prinsessas frisyrer fra 1984 - 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge designer Jayson Brunsdon, som har snakket med Harper's Bazaar Australia om hvordan det var å jobbe med Diana i 1996, klarte nemlig ikke Diana å kle seg i luksusmerket Chanel.

Årsaken var merkets ikoniske logo, altså de to sammenflettede C-ene.

LOGOEN: Chanels logo, de to sammenflettede C-ene, er ikonisk og lett gjenkjennelig. Foto: NTB scanpix
LOGOEN: Chanels logo, de to sammenflettede C-ene, er ikonisk og lett gjenkjennelig. Foto: NTB scanpix Vis mer

Overfor bladet forteller designeren at han skulle style Diana i forkant av en tur til Australia. Hun var ikledd et sett fra Versace - en formsydd jakke og blyantskjørt, men hun var usikker på hva slags tilbehør hun skulle ha til.

- Hun sto mellom mange forskjellige sko og vesker, der hun ønsket min mening. Jeg gikk gjennom utvalget og fant fram et par sko fra Chanel, også sa jeg: «Disse ville sett fantastisk ut sammen med Versace». Hun svarte: «Nei, jeg kan ikke bruke sammenflettede C-er». Jeg spurte hvorfor, og hun svarte: «Det står for Camilla og Charles».

Redd for spekulasjoner

9. desember 1992 ble Diana og Charles separert, etter at Diana fant ut av ektemannens affære med Camilla Parker Bowles.

Det gikk nesten fire år før skilsmissen var offisiell.

RESTAURERT: British Movietone har restaurert og digitalisert bryllupet mellom Charles og Diana i høy kvalitet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge designer Jayson Brunsdon var det nettopp denne timingen som gjorde at Diana boikottet motehuset.

- Da hun så de to C-ene ved siden av hverandre, minnet det henne om Charles og Camilla. Jeg tror skoene hadde en veldig synlig logo. Dersom hun hadde blitt avbildet i dem, hadde folk begynt å spekulere ettersom det var så kort tid etter skilsmissen, sier han.

Møttes i skjul

Etter at ekteskapet mellom prins Charles og prinsesse Diana begynte å rakne på midten av 1980-tallet, gjenopptok han og Camilla Parker Bowles kontakten. Det innrømmet prins Charles i en tv-dokumentar i 1994, ifølge The New York Times.

Et par år tidligere ble det dessuten lekket lydopptak av en intim telefonsamtale mellom de to, noe som avdekket at duoen hadde en affære mens de var gift på hver sin kant.

Saken fortsetter under bildet.

VAR GIFT: Prins Charles og Diana giftet seg i 1981, men gikk hver til sitt i 1992. Først fire år seinere ble skilsmissen offisiell. Foto: NTB scanpix
VAR GIFT: Prins Charles og Diana giftet seg i 1981, men gikk hver til sitt i 1992. Først fire år seinere ble skilsmissen offisiell. Foto: NTB scanpix Vis mer

Camilla Parker Bowles skilte seg fra sin ektemann i 1995, mens Charles og Dianas skilsmisse ble offisiell året etter.

I et intervju med den britiske BBC-journalisten Martin Bashir gjort i 1995, svarte Diana på om ektemannens affære var den utløsende faktoren til bruddet.

- Vel, det var tre av oss i ekteskapet. Så det var litt overfylt, kan man si, sa hun.

To år etter intervjuet døde Diana i en tragisk bilulykke. Prins Charles giftet seg med Camilla den 9. april 2005.

LES OGSÅ: Slik var nattens ekstravagante feiring

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer