ENGASJEMENT: En rekke kjendiser har tatt til sosiale medier for å be regjeringen hjelpe barna i Moria. Foto: Skjermdump, Instagram
ENGASJEMENT: En rekke kjendiser har tatt til sosiale medier for å be regjeringen hjelpe barna i Moria. Foto: Skjermdump, Instagram Vis mer

Coronaviruset:

Derfor deler kjendisene selfier nå

- Evakuer barna i Moria nå.

Publisert

- Vi som helsepersonell føler på en sterk uro over situasjonen i Moria, og vi ber innstendig om at de mest sårbare evakueres, skriver artist Marthe Valle (37) i et innlegg på Facebook.

Innlegget har blitt delt over 3000 ganger, og de siste dagene har en rekke kjente fjes engasjert seg for å redde barna i flyktningleiren Moria på den greske øyen Lesvos.

Under emneknaggen «Evakuer barna fra Moria nå», oppfordrer flere kjendiser regjeringen til å handle før coronaviruset setter siste punktum for dem.

Sykepleier og artist Marthe Valle har i en årrekke engasjert seg sterkt i flytningkrisen, og har jobbet som frivillig i leire og på strendene ved Europas yttergrenser.

- Vi er livredde for hva som venter menneskene i flyktningleirene på de greske øyene når coronaviruset når tusenvis av dårlig ernærte, kalde og internerte mennesker uten sanitære forhold. Dette er en varslet katastrofe, skriver hun på Facebook.

View this post on Instagram

#evakuerbarnaframorianå @erna_solberg @regjeringen

A post shared by Jenny Skavlan (@jennyskavlan) on

View this post on Instagram

#evakuerbarnaframorianå @regjeringen @erna_solberg

A post shared by Jakob Oftebro (@oftebrojakob) on

Sterkt engasjement

Designer Fam Irvoll (40) er blant dem som ber den norske regjeringen reagere.

- Det er nå helt umenneskelige kår i både Moria-leieren, men også de andre leirene som vi ikke hører så mye om. Her finnes det barn ned i tre-fire-års alderen som er helt alene i verden. Det kan vi ikke bare stå og se på, sier hun til Dagbladet.

MORIA: Designer Fam Irvoll er blant kjendisene som har engasjert seg. Foto: Privat
MORIA: Designer Fam Irvoll er blant kjendisene som har engasjert seg. Foto: Privat Vis mer

Ifølge lederen for antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, bor det om lag 7000 barn i Moria-leiren nå. Dette er primært flyktninger fra Syria, Afghanistan, Iran og Somalia.

Leiren har vokst kraftig i løpet av høsten. Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, har allerede advart om at koronaviruset vil føre til massedød i de overfylte flyktningleirene.

Regjeringen oppgir at det er påvist en rekke tilfeller av coronaviruset i Hellas, og situasjonen utvikler seg raskt. Viruset har allerede ankommet Lesvos.

- Det er trolig bare et tidsspørsmål før noen i leiren blir smittet. De er fanget der, har ingen steder å gå. Barna der får barndommen sin ødelagt for hvert minutt de tilbringer i dette helvete. Vi har dårlig tid og vi må evakuere de nå, sier Irvoll.

Initiativtakerne har også over samlet inn 7500 par med barnesko som skal stilles ut foran stortinget som et stille rop fra alle de barna som ikke har en stemme akkurat nå, oppgir Irvoll.

- De mest sårbare

Journalist og programleder Annette Walther Numme (48) ber også regjeringen og statsministeren om å ta grep. Hun skriver, til Erna Solberg:

- Vi krever at Norge skal være en pådriver til at menneskerettighetene overholdes i Europeiske flyktningleirer, og at grunnleggende behov blir dekket. Vi krever at Norge i første omgang tar initiativ til å finne en løsning på hvordan barnefamilier og enslige mindreårige kan evakueres fra flyktningleiren Moria.

- Dette er viktig fordi barna i Moria er de mest sårbare av de sårbare. De har dårlig immunforsvar og ingen mulighet til å beskytte seg. Som trebarnsmor og medmenneske ser jeg det helt nødvendig å engasjere seg.

Skuespiller Gitte Witt (36) har også engasjert seg, og sier til Dagbladet:

- Barna i Moria er de mest sårbare av de sårbare. De har dårlig immunforsvar og ingen mulighet til å beskytte seg. Det haster mer enn noen gang at de evakueres til et sted de kan være trygge og få skikkelig helsehjelp.

- I en situasjon som vi er oppi nå, er det ekstra katastrofalt å befinne seg i en flyktningleir. Da er vi i Norge nødt til å hjelpe, og spesielt små barn, legger hun til.

SYNGER OM VIRUSET: Norges Eurovision-finalist Ulrikke Brandstorp ser det lyse i hverdagen, som for tiden og i likhet med andre nordmenn er preget av coronaviruset COVID-19. Video: Instagram / @Ulrikkeofficial Vis mer

- Står overfor en katastrofe

Skuespiller Janne Heltberg (39) mener vi ikke kan støtte oss til det politiske standpunktet «Hjelp dem der de er» når det kommer til Moria.

- Barn ned i toårsalderen skader seg selv. I forgårs døde en jente av nok en brann inne i leiren. Tiåringer forsøker å ende livene sine. Barn sover alene, uten mamma og pappa, uten søsken, uten omsorgspersoner. De er forkjølet etter vinterforholdene i sommertelt og uten sko på bena. Andre har alvorlige sykdommer og traumer. Immunforsvaret deres er allerede på bånn. Når coronaviruset treffer denne leiren står vi ovenfor en katastrofe vi ikke kan ha på samvittigheten, fastslår Heltberg.

View this post on Instagram

#evakuerbarnaframorianå @erna_solberg

A post shared by Janne Heltberg (@janneheltberg) on

- Erna Solberg og Norge må sørge for at Norge kjemper for at grunnleggende behov blir dekket og menneskerettighetene overholdt i Moria og andre Europeiske flyktningleire. Erna Solberg og Norge må også ta initiativ til å finne løsninger til hvordan enslige mindreårige og barnefamilier kan evakueres fra leiren. Andre EU-land har allerede sagt at de er villige til å ta imot de mest sårbare. Nå må Norge ta sin del av ansvaret for å trygge fremtiden for mennesker på flukt i Europa, legger skuespilleren til.

Det har ikke lykkes Se og Hør å få en kommentar fra Statsministerens kontor.

LES OGSÅ: - En alvorlig situasjon

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer