Anna Wintour:

Derfor bruker hun «alltid» solbriller

- Jeg kan sitte på et show og kjede livet av meg, men ingen vil merke det.

BERØMTE BRILLER: Anna Wintour (ytterst t.h.) avbildes svært ofte bak store, mørke solbriller. Her avbildet sammen med Beyoncé Knowles, Kim Kardashian og hennes datter North West under New York Fashion Week i februar 2015. Foto: NTB scanpix
BERØMTE BRILLER: Anna Wintour (ytterst t.h.) avbildes svært ofte bak store, mørke solbriller. Her avbildet sammen med Beyoncé Knowles, Kim Kardashian og hennes datter North West under New York Fashion Week i februar 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nærmest ikoniske Vogue-redaktøren Anna Wintour (69) er kjent for å «alltid» ha på seg mørke solbriller, og selv da hun satt på første rad under et moteshow sammen med dronning Elizabeth (93) i fjor, ble de karakteristiske solbrillene værende på.

Dette reagerte flere på, og blant andre uttalte etikette-eksperten William Hanson at det var respektløst å beholde solbrillene på i selskap med dronningen.

- Solbriller er tilbehør du bruker utendørs, og de bør alltid fjernes når man er innendørs - selv om det er varemerket ditt. For det første trenger du dem ikke innendørs, og for det andre er det bare uhøflig å skjule øynene, et unntak Anna Wintour skulle gjort i nærværet av Hennes Majestet, påpekte Hanson overfor Daily Mail den gang.

- Dronningen ville ikke ha kommentert det, men jeg er sikker på at hun tenkte at oppførselen var litt merkelig, la han til.

En av de få gangene 69-åringen har tatt av seg solbrillene, var da hun i 2017 ble tildelt den engelske tittelen «dame» under et besøk på Buckingham Palace. Da fjernet Wintour solbrillene før hun entret salen og tok imot utmerkelsen fra dronningen.

BEHOLDT SOLBRILLENE: Selv ikke da hun fikk selskap av selveste dronning Elizabeth på første rad, lot Wintour solbrillene vike. Foto: Yui Mok/Pa Wire/REX/ NTB scanpix
BEHOLDT SOLBRILLENE: Selv ikke da hun fikk selskap av selveste dronning Elizabeth på første rad, lot Wintour solbrillene vike. Foto: Yui Mok/Pa Wire/REX/ NTB scanpix Vis mer

«Ekstremt praktiske»

Med andre ord er det svært sjelden at sjefredaktøren viser seg uten solbriller, og nå har hun avslørt hvorfor. I et nylig intervju med CNN, der Wintour for øvrig også beholdt solbrillene på, forteller hun at solbrillene er «ekstremt praktiske».

- De gjør at folk ikke vet hva jeg tenker på til enhver tid, sier hun blant annet, og påpeker at solbrillene er kjekke å ha når hun føler seg sliten eller trøtt.

- Og kanskje har de blitt en del av hvem jeg er, fortsetter hun.

SJELDENT SYN: Anna Wintour solbrilleløs på Tony Awards i New York sommeren 2018. Foto: Andrew H Walker/REX/ NTB scanpix
SJELDENT SYN: Anna Wintour solbrilleløs på Tony Awards i New York sommeren 2018. Foto: Andrew H Walker/REX/ NTB scanpix Vis mer

Wintour kunne også fortelle at hun trengte solbrillene spesielt den dagen intervjuet fant sted, da hun hadde vært i dårlig form hele den siste uken.

- I dag trengte jeg dem virkelig. Pluss at jeg akkurat har gjennomgått en øye-operasjon, så det er den virkelige grunnen til at jeg har dem på meg i dag.

Dette er imidlertid ikke første gang Wintour har kommentert solbrillebruken. I et «60 Minutes»-intervju i 2009 fortalte hun nemlig at brillene er svært praktiske når hun kjeder seg.

- De er virkelig praktiske. Jeg kan sitte på et show og kjede livet av meg, men ingen vil merke det. De er nesten som et slags skjold for meg, sa hun, ifølge Insider.

PRAKTISK SKJOLD: Anna Wintour på første rad under Giambattista Valli-visningen i Paris i juli 2017. Her sammen med Céline Dion og Vogue-kollega Hamish Bowles. Foto: NTB scanpix
PRAKTISK SKJOLD: Anna Wintour på første rad under Giambattista Valli-visningen i Paris i juli 2017. Her sammen med Céline Dion og Vogue-kollega Hamish Bowles. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fremmer førstedamene

I det ovennevnte intervjuet med CNN, streifet motelegenden innom en rekke temaer, og i tillegg til solbrillebruken kommenterte hun også motemagasinets politiske dekning gjennom tidene.

Wintour understreket blant annet at Vogue har tatt et standpunkt om å fronte demokratiske figurer, samt støtte opp under kvinner som eksempelvis de tidligere førstedamene Hillary Clinton (71) og Michelle Obama (55).

Som førstedame gjennom to presidentperioder, prydet sistnevnte motemagasinets forside hele tre ganger.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Selv om Vogue har hatt en årelang tradisjon for å fotografere førstedamene, har nåværende presidentfrue, Melania Trump (48), blitt et unntak fra regelen.

- Jeg mener det er veldig, veldig viktig å ta et standpunkt, og vi fremmer kvinner i vårt magasin som vi har tro på. Spesielt etter Hillary Clintons valgnederlag i 2016, mener vi at kvinner skal ha en lederposisjon og vi har til hensikt å støtte dem. (...) Du må stå opp for det du tror på, og ta et standpunkt, fortalte Wintour.

Gikk til frontalangrep

Selv om Wintour aldri nevnte Melania Trump ved navn under intervjuet med CNN, førte ovennevnte kommentar til at førstedamens talsperson, Stephanie Grisham, gikk i strupen på redaktøren.

DEN GANG DA: Anna Wintour, uten solbriller, avbildet sammen med Melania på Valentino-visning i Paris i 2004. Den gang het hun Melania Knauss, og var modell - ikke førstedame. Foto: NTB scanpix
DEN GANG DA: Anna Wintour, uten solbriller, avbildet sammen med Melania på Valentino-visning i Paris i 2004. Den gang het hun Melania Knauss, og var modell - ikke førstedame. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Å havne på coveret til Vogue, definerer ikke Mrs. Trump. Hun har allerede gjort det - lenge før hun ble førstedame. Hennes rolle som USAs førstedame og alt hun gjør, er langt viktigere enn en eller annen overflatisk fotoshoot og magasinforside. Dette er bare nok et eksempel på hvor partisk motemagasin-industrien er, og det viser hvor usikker og trangsynt Anna Wintour egentlig er. Dessverre er Mrs. Trump vant til slik meningspolariserende oppførsel», het det i en kunngjøring fra Grisham, gjengitt av en rekke medier, deriblant USA Today.

LES OGSÅ: Kendall Jenners Vogue-forside vekker harme

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer