«Kjetil og Kjartan Show». Dette gjør de i dag:

Derfor ble det stille fra Kjetil og Kjartan

- Jeg tror ikke jeg så et humorprogram på flere år.

POPULÆRE: I år er det ti år siden Kjetil (t.v.) og Kjartan viste (t.h.) sin siste episode av det populære humorshowet «Kjetil og Kjartan Show» på TV 2. I dag ser livene til de to kompisene helt annerledes ut. Foto: NTB Scanpix
POPULÆRE: I år er det ti år siden Kjetil (t.v.) og Kjartan viste (t.h.) sin siste episode av det populære humorshowet «Kjetil og Kjartan Show» på TV 2. I dag ser livene til de to kompisene helt annerledes ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): I år er det ti år siden kompisene Kjetil Hasselberg (51) og Kjartan Eide (46) fikk hele Norge til å le med sine elleville vitser og sketsjer i det populære TV-programmet «Kjetil og Kjartan Show».

Programmet gikk på TV 2 fra 2003 til 2007, og har æren for at uttrykk som «snakker vi lunsj» og «aaallright!» festet seg godt i hjernebarken på seerne.

Mange glemmer nok heller aldri Kjartan Eide i tanga, blant annet på stranda, hvor han forsøkte å «sjekke opp» damer. Ei heller da Kjetil stoppet tilfeldige folk på gata med absurde spørsmål, før han avsluttet med: «Det er deg, det».

I dag ser livet til de to komikerne annerledes ut enn det gjorde for ti år siden. Humoren har de likevel aldri lagt fra seg.

- Alene om å forstå

- Vi har fortsatt et godt humoristisk vennskap, hvor det til alle døgnets tider kan dukke opp en særs rar melding i innboksen min - som jeg kanskje er alene om å forstå, sier Eide til Se og Hør, noe Hasselberg kjenner seg godt igjen i:

- Vi er hverandres terapeuter. Vi pleier å tekste hverandre masse tull. Det var jo det som startet «Kjetil og Kjartan Show» også – vi har en humor som vi fikk utløp for hos hverandre, og den fikk vi også dele på riks-TV, forteller Hasselberg.

Saken fortsetter under bildet:

POPULÆRE: Kjetil Hasselberg og Kjartan Eide gjorde stor suksess med «Kjetil og Kjartan Show» på starten av 2000-tallet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
POPULÆRE: Kjetil Hasselberg og Kjartan Eide gjorde stor suksess med «Kjetil og Kjartan Show» på starten av 2000-tallet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Det var nemlig da Kjetil Hasselberg var tysklærer på grunnfag ved Universitetet i Oslo at de to traff hverandre for første gang.

Hasselberg var faktisk læreren til Eide på den tida, og det tok ikke lang tid før de fant ut at humoren de delte seg imellom var noe de måtte ta videre. Dermed ble «Kjetil og Kjartan Show» født - noe som senere skulle vise seg å bli en stor humorsuksess på TV 2 gjennom fire år.

Ble mobbet som liten

Etter karrieren med «Kjetil og Kjartan Show» startet Eide å jobbe aktivt med barn og forebygging av mobbing.

MOT MOBBING: Slik ser Kjartan Eide ut i dag. Etter «Kjetil og Kjartan»-suksessen har han lagt humoren litt på hylla og bruker tiden sin på ungdommer og kampen mot mobbing. Foto: Privat
MOT MOBBING: Slik ser Kjartan Eide ut i dag. Etter «Kjetil og Kjartan»-suksessen har han lagt humoren litt på hylla og bruker tiden sin på ungdommer og kampen mot mobbing. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er så heldig å få lov til å jobbe med Trivselsleder - Skandinavias største program for inkludering og aktivitet i skolen, forteller Eide.

- I tillegg holder jeg en del antimobbeshow, som er en blanding av humor og alvor for å formidle et viktig budskap, legger han til.

Hittil er det 1400 skoler i Norden som deltar i trivselsprogrammet. Hasselberg er faktisk også med og holder foredrag mot mobbing på ulike skoler.

Han ble nemlig selv mobbet i barne- og ungdomsårene, og ønsker derfor å bidra til å forebygge mobbing så godt han kan.

- Spesielt det å gjøre barn og ungdom oppmerksomme på at de selv kan bidra mye, er viktig for meg, sier han.

- Mine forhold varer i ti år

Hasselberg befinner seg på sin side ikke så langt unna karrierevalget til kompisen sin.

For mens Eide pendler mellom jobben og leiligheten i Oslo, til kjæresten og barna i Aurskog, bor Hasselberg med sine to barn på Sørumsand og jobber som kontaktlærer på Aursmoen ungdomsskole. I tillegg til jobben som lærer, jobber Hasselberg i Novateur kommunikasjonsbyrå, hvor han akkurat nå markedsfører distriktskommuner på kysten.

Noen kjæreste har han imidlertid ikke.

- Jeg er singel. Singel med trailerbart, sier han.

- Mine forhold varer i rundt ti år. Det er det jeg pleier å si: «Jeg har ti år å by på».

Saken fortsetter under bildet.

TO JOBBER: For tiden jobber Kjetil Hasselberg i kommunikasjonsbyrået Novateur samtidig som han er kontaklærer på Aurskog ungdomsskole. Foto: Privat
TO JOBBER: For tiden jobber Kjetil Hasselberg i kommunikasjonsbyrået Novateur samtidig som han er kontaklærer på Aurskog ungdomsskole. Foto: Privat Vis mer

Vil lære barna kinesisk

Det er ikke til å stikke under stol at Hasselberg brenner for arbeidet sitt. Stadig finner han også nye prosjekter å engasjere barna med.

I sommer var nemlig han på språkreise med sine to barn på åtte og ti år, og underveis ble 51-åringen veldig fascinert av de kinesiske tegnene.

- Jeg prøver å overtale barna til å lære seg kinesisk. Men kinesisk er ikke så lett.

Hasselberg er også tysk- og engelsklærer, og han håper gleden over å lære seg et nytt språk smitter over på hans egne barn.

- Det kan bli litt skummelt også. Plutselig lærer de seg et kodespråk jeg ikke forstår.

Startet podkast

Men selv om Hasselberg stortrives med å utfordre sine egne, og andres barn - i kontaktlærerjobben på Aurskog ungdomsskole - har han savnet å drive med humor.

- Jeg får litt abstinenser og må drive litt med humor, så jeg har nettopp startet en podkast-serie hos Nettavisen, om ei kruttønne av en politiker! forteller han.

Saken fortsetter nedenfor:

Hasselberg har foreløpig gitt ut ni episoder av podkasten «Ordfører Bratz», som han overfor Nettavisen har avslørt er inspirert av en person han kjente i studietida.

- Vel, jeg skal innrømme at noe av personligheten hans er snappet fra en person jeg omgikk litt med i studietida - «say no more». Men av type er han en 95 prosent IQ-fyr, og i noen av landets små og mellomstore kommuner tror jeg det er plass til sånne, fortalte han i intervjuet.

Hobbyen ble til en jobb

Når Eide og Hasselberg mimrer tilbake til perioden med «Kjetil og Kjartan Show», husker duoen det som en ellevill tid.

- Det jeg savner mest, er galskapen, og det at de vi kødda med lo sammen med oss etterpå, forteller Eide.

Tilbakemeldingene fra seerne er også noe han tenker tilbake på med glede.

Men én dag sa det stopp, og plutselig ble humoren en jobb.

- Det var så utrolig gøy, men det jeg ikke savner er at hobbyene ble til en jobb. Da forsvant litt av friheten, forteller Hasselberg.

Saken fortsetter nedenfor:

På slutten ble presset til å komme på ideer for stort, og til slutt ble det ikke noe morsomt lenger, mener han.

- Etter at vi var ferdige med «Kjetil og Kjartan Show», fikk jeg humor litt opp i halsen. Jeg tror ikke jeg så et humorprogram på flere år, sier Hasselberg.

Har fremdeles seere

Selv om det nå er ti år siden siste episode ble vist på TV, kan duoen fortelle at de fremdeles genererer klikk på Youtube.

- Det vi laget var ikke bundet opp mot den tida det var laget, det er jo fremdeles gøy å se Kjartan i tanga. Mange av klippene ligger på Youtube og genererer mange klikk fortsatt, kan Hasselberg konstatere.

Selv om de elleville sketsjene fortsatt har seere, er det ikke lenger en like stor fanskare som stopper dem på gata som før.

- Hvis jeg skal bli kjent igjen, må jeg gå naken på gata kun ikledd tanga, og enkelte vil mene at det er svært upassende, tøyser Eide.

På spørsmålet om Kjetil og Kjartan noen gang vil gjøre comeback på skjermen, svarer han noe kryptisk.

- Nå er jo skjult kamera med pensjonister allerede laget, så det vinduet er kanskje lukka?