INGEN FARGEKODE: Både skuespiller Salma Hayek, sanger Janelle Monáe og Hollywood-yndling Nicole Kidman gikk for sterke farger på den røpe løperen under nattas Oscar-utdeling. De var ikke alene. Foto: NTB Scanpix
INGEN FARGEKODE: Både skuespiller Salma Hayek, sanger Janelle Monáe og Hollywood-yndling Nicole Kidman gikk for sterke farger på den røpe løperen under nattas Oscar-utdeling. De var ikke alene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Oscar-utdelingen 2018:

Derfor ble de svarte antrekkene liggende hjemme

- Dette handler om mer enn bare den røde løperen.

(Dagbladet): Kampanjen «Time's Up», som kom i kjølvannet av #metoo-bølgen, er for lengst blitt et velkjent fenomen i Hollywood. Kampanjen sørget for at den ellers så fargerike røde løperen under årets Golden Globe i stor grad var preget av helsvarte antrekk - en solidarisk markering mot seksuell trakassering.

Under nattas Oscar-utdeling, som er den første etter overgrepsavsløringene mot film-mogul Harvey Weinstein (mannen som satte i gang det hele), glimret den mørke fargekoden derimot med sitt fravær.

FARGERIKT: Mira Sorvino, Ashley Judd og Salma Hayek avbildet sammen på Oscar-løperen i natt. Foto: NTB Scanpix
FARGERIKT: Mira Sorvino, Ashley Judd og Salma Hayek avbildet sammen på Oscar-løperen i natt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det betyr på ingen måte at bevegelsen er glemt, skal vi tro initiativtakerne til «Time's Up».

Nøye planlagt

Tvert imot:

- Det er viktig at folk skjønner at Time's Up handler om mer enn bare den røde løperen. De kvinnene du har sett gå på løperen i svart, er nå aktivister for bevegelsen, fortalte Grey's Anatomy-produsent Shonda Rhimes, på en pressekonferanse torsdag, gjengitt av The Telegraph.

Se nattas antrekk her!

Initiativtakerne hadde på forhånd varslet at det ikke vil bli en liknende markering, i form av svarte antrekk, under årets Oscar. Det er likevel satt av plass til bevegelsen under utdelingen.

Skuespiller Casey Affleck, som selv er blant dem som har blitt beskyldt for seksuell trakassering, får eksempelvis ikke dele ut prisen for beste mannlige skuespiller. Affleck vant samme pris i fjor, og skulle altså, slik tradisjonen er, dele ut årets pris til sin etterfølger.

Slik blir det derimot ikke. I stedet blir prisen delt ut av skuespillerne Jennifer Lawrence og Jodie Foster.

Spøkte med Weinstein

Oscar-vert Jimmy Kimmel åpnet før øvrig årets Oscar-utdeling med et spark til nevnte Harvey Weinstein, og kom med flere stikk i retning den utskjelte filmprodusenten, blant annet da han beskrev Oscar-statuetten:

LEDER SHOWET: Jimmy Kimmel er nattas Oscar-vert. Foto: NTB Scanpix
LEDER SHOWET: Jimmy Kimmel er nattas Oscar-vert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han holder hendene sine der du kan se dem, og viktigst av alt, har ingen penis, spøkte Kimmel.

Talkshowkongen gjorde også et poeng av at Weinstein er den andre personen i historien til å bli sparket ut av Oscar-akademiet.

Selv om den svarte fargekoden hang høyt under årets Golden Globe, som gikk av stabelen i begynnelsen av januar, var det riktignok enkelte som trosset oppfordringen.

Det gikk ikke ubemerket hen, og både den tyske modellen og skuespilleren Barbara Meier (31), presidenten for Hollywood Foreign Press, Meher Tatna, samt skuespiller Blanca Blanco (36) vakte stor oppsikt med sine kjolevalg. Alle hadde riktignok en tydelig og god forklaring på hvorfor de valgte å dukke opp i helt andre farger.

Gjenbruksdronning

Oscar-gjestene slipper i alle fall unna liknende overskrifter. I stedet var Hollywood-veteranen Rita Moreno (87) blant dem som stjal showet, i en langt hyggeligere setting, på den røde løperen.

Den prisbelønte 86-åringen troppet nemlig ikke opp i hvilken som helst kjole. Årvåkne motejournalister, deriblant i Harper's Bazaar, var kjappe til å påpeke at de har sett Moreno i samme antrekk tidligere - riktignok, og antakeligvis, før de ble født.

Det var nemlig tilbake i 1962, på Oscar-utdelingen, at Moreno var ikledd den todelte kreasjonen første gang.

- Den har hengt i skapet alle disse årene, fortalte hun til tv-kanalen E! på den røde løperen.

Se den foreløpige vinnerlista fra nattas store filmfest her.

LES OGSÅ: «Unge lovende»-stjernene kjøpte Oscar-antrekk i siste liten