Line Andersen mot NRK

«Dere er en udugelig drittgjeng!»

Vaktsjef ble sykmeldt etter VM i skiskyting.

SAKSØKER: Line Andersen har saksøkt arbeidsgiver NRK fordi hun mener seg ugyldig «endringsoppsagt» som programleder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SAKSØKER: Line Andersen har saksøkt arbeidsgiver NRK fordi hun mener seg ugyldig «endringsoppsagt» som programleder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg føler at det ble sparket i alle retninger. Jeg har skrevet ned det Line sa til meg.

- Hvorfor?

- Jeg følte det så jævlig.

Dette sier en NRK-ansatt som i 2016 var vaktsjef for sendingene fra VM i skiskyting i Holmenkollen. Mannen i 50-årene beskriver at programleder Line Andersen (47) skapte svært vanskelige arbeidsforhold for teamet. Han leser opp ting han har notert at 47-åringen skal ha sagt til ham:

«Fy faen, så udugelig du er», «Dette holder faen ikke, og det går utover meg», «Dette er elendige forberedelser. Vi får bare gjøre det beste ut av det, da.»

- Rystet fremdeles

Han leser så opp angivelig utskjelling fra Andersen til det tekniske teamet: «Dere er en udugelig drittgjeng og jævla idioter.»

- Jeg kjenner jeg blir rystet fremdeles. Da har du skapt en fryktkultur. Folk begynner å liste seg rundt, tør ikke å bidra med noen ting, forklarer den nåværende prosjektlederen.

Utad ble VM en suksess for NRK-sporten, men den tidligere vaktsjefen beskriver svært vanskelige arbeidsforhold, og hevder Andersen - som ikke hadde erfaring med å lede skiskytingprogrammer - to uker før start kom inn blant det etablerte teamet på 150 personer og raserte arbeidsklimaet, etter at de hadde planlagt sendingene i et halvt år.

- Jeg følte at alt vi hadde planlagt, ble sprengt i filler. Vi fikk høre at forberedelsene ikke var bra nok, at vi ikke hadde gode nok gjester, og at vi bare kunne skrote alt sammen, forteller mannen.

OVERRASKET: Silje Norendal og Pål André Helland fikk seg en liten overraskelse da de skulle delta på en yogatime med Nicolay Ramm. VIDEO: NRK / Fredrik Filtvedt. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

«Helt katastrofal start»

Han meldte ifra til prosjektlederen at de «hadde fått en helt katastrofal start».

- Det er det verste jeg har vært med på i hele mitt liv. Det var den nedlatende tonen, det ble stilt spørsmål ved alt vi gjorde. Jeg har jobbet med toppidrett i 20 år og kan dette, sier den tidligere vaktsjefen.

Etter mesterskapet - som altså ble en suksess seertallmessig - ble mannen sykmeldt.

- Jeg var nedkjørt, sov dårlig, og dro til fastlegen fordi jeg fortsatt var sliten i mai [to måneder etter mesterskapet], sier mannen og er på gråten.

SPESIELT: NRK-profil Nicolay Ramm og komiker Espen Lervaag prøver seg på en sport utenom det vanlige i programmet "Helt Ramme sporter." VIDEO: NRK / Rødt Kort. Vis mer

Han forteller at NRK-ledelsen ikke trodde på mesteparten av tilbakemeldingene fra teamet, og sier at det nå føles som en oppreisning at Andersen ble fjernet fra skjermen høsten 2019.

- Jeg tåler å få kjeft, men det er ingenting som forsvarer å trakassere sjefer eller andre, sier den tidligere vaktsjefen.

LES OGSÅ: NRK-profil får refs: - En glipp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer