OSCAR-REPRISE: Anders Danielsen Lie og Espen Klouman Høiner i den norske suksessfilmen "Reprise". Nå er filmens hovedrolleinnehavere på New York Times-nominasjonsliste for Oscar-utdelingen.
OSCAR-REPRISE: Anders Danielsen Lie og Espen Klouman Høiner i den norske suksessfilmen "Reprise". Nå er filmens hovedrolleinnehavere på New York Times-nominasjonsliste for Oscar-utdelingen.Vis mer

Denne lista gir norsk film-sjokk

- Det er jo helt uvirkelig, sier Espen Klouman Høiner...

SEHER.NO: Både Anders Danielsen Lie og Espen Klouman Høiner fortjener å bli nominert til Oscar for "beste mannlige skuespiller", og Joachim Trier og Eskil Vogt fortjener nominasjon for "beste originale manus" for den norske filmen "Reprise".

Det mener i hvert fall en av prestisjetunge New York Times ledende filmkritikere Manohla Dargis.
Under tittelen "For Your Consideration, Academy" har tre av avisens ledende filmkritikere satt opp sine lister over hvem de mener bør nomineres i de ulike Oscar-kategoriene.

Anders Danielsen Lie og Espen Klouman Høiner havner på Manohlas liste sammen med navn som Oscar-vinner Philip Seymour Hoffman og Clint Eastwood.

- Jeg synes innsatsen deres er veldig uttrykksfull, til tider hjerteskjærende og sympatisk uten å støtte seg på sentimentalitet, skriver hun i en e-post til VG.

- Manuset er oppfinnsomt, vittig og behagelig intelligent. Filmen svulmer av vidunderlige ideer om film, litteratur, filosofi, språk, den kreative prosessen, kunst og kjærlighet, skriver hun.

En av hovedrolleinnehaverne er selvsagt strålende fornøyd med listen.

- Å havne på liste med Clint Eastwood og Philip Seymour Hoffman er jo helt uvirkelig. Det må man bare ta som et kjempekompliment, sier Espen Klouman Høiner til VG.

Så gjenstår det bare å se om det amerikanske filmakademiet er enig i Manohlas liste, når Oscar-nominasjonene blir klare 22. januar. Akkurat det er ikke Dargis overbevist om selv heller.

- Etter min mening gjør akademiet en haug med dårlige, til og med idiotiske valg, sier hun.

"Reprise" var for øvrig Norges Oscar-kandidat i 2006, uten at filmen ble nominert da. Men det er fortsatt mulig for akademiet å plukke den ut, siden filmen hadde premiere på amerikanske kinoer i 2008.

Se hele New York Times liste her (ekstern lenke)

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@eher.no.

LES OGSÅ: Giske tilbud rolle som nazizombie