22. juli:

- Denne dagen vil aldri være enkel

For bloggeren Sofie Nilsen er ikke sommeren bare kos og hygge. Det er også årstiden hun har hatt det verst.

ÅPEN: I en videoblogg fortalte Sofie Nilsen opp om hva som skjedde på Utøya 22. juli 2011. - Aldri før har jeg åpnet meg på denne måten. Ikke til familie, venner eller psykolog, skrev hun på bloggen i 2017. Video med tillatelse fra Sofie Nilsen. Vis mer Vis mer Vis mer

OBS! Deler av denne saken ble først publisert 19. juni 2017.

Da «Paradise Hotel» gikk på tv i 2017, fikk seerne et innblikk i livene til flere av deltakerne. Blant dem var Sofie Caroline Nilsen (24) fra Tønsberg. Hun kom til finalen i programmet, men måtte til slutt se seg slått av deltakerne Martine Lunde og Kevin René Gustavsson.

Tidlig i sesongen ble det kjent at Nilsen var en av ungdommene som måtte gjemme seg for å berge livet sitt på Utøya den 22. juli i 2011. Det har hun hele tiden valgt å være åpen om, fordi hun mener det er best å være ærlig.

24-åringens blogg har siden deltakelsen i TV3-realityen fått flere lesere, og i et innlegg fra juni 2017 tar hun for seg hvordan hun opplevde den grusomme fredagsettermiddagen. Den skjebnesvangre dagen, i kombinasjon med at hennes egen far døde på samme tid av året, gjør at hun har et ambivalent forhold til årstiden sommer.

- Velger åpenhet

«For de aller fleste er sommeren den beste årstiden av de alle, men for meg er det annerledes. Jeg elsker sommeren, og det er helt klart min favorittårstid, det er likevel bare så mye som har skjedd», åpnet hun det ærlige innlegget med.

Kameraten Sondre Kjøren skulle fylt 23 år fredag den 16. juni 2017, men han rakk bare å bli 17 år gammel. Han var en av de 69 som ble drept på Utøya i 2011, og Nilsen skriver at det gjør denne tiden av året vond for henne. 3. juli er også datoen hun mistet faren sin.

- De vondeste stundene i livet mitt er samlet på to måneder, og minnene kommer tilbake hvert år, forteller hun til Se og Hør, og fortsetter:

- Jeg er ikke den aller flinkeste til å snakke om følelsene mine, så for meg blir det mye enklere å skrive om det på bloggen. Jeg synes det er litt rart, men det fungerer som terapi for meg. På nettet er det også flere som får det med seg enn om jeg skulle gått rundt og sagt det til hver enkelt jeg er glad i. Det er best å velge åpenhet, forteller hun.

Får støtte

Nilsen har tidligere jobbet i hjemmetjenesten, og meldte seg på «Paradise Hotel» for opplevelsens skyld. Hun forteller at det ikke er noe spesiell grunn til at hun har valgt å åpne seg om teamet på bloggen.

- Disse månedene er tøffe for meg, og jeg kan like gjerne vise leserne hvordan jeg faktisk har det, sier hun.

Nilsen er kjæreste med «Paradise»-kollega Morten Botten. De to møttes under innspillingen, og raskt oppsto det varme følelser mellom dem. Hun forteller at det er mye trøst å hente i ham når hun har behov for det.

FINNER TRØST: Sofie Nilsen møtte kjæresten Morten Botten under innspillingen av «Paradise» i 2017. De to er fortsatt et par, og blir å se sammen i høstens sesong av «Bloggerne». Foto: TV 2
FINNER TRØST: Sofie Nilsen møtte kjæresten Morten Botten under innspillingen av «Paradise» i 2017. De to er fortsatt et par, og blir å se sammen i høstens sesong av «Bloggerne». Foto: TV 2 Vis mer

- Han er der hvis jeg trenger ham, og det er fint. Han er alltid støttende, forteller 24-åringen.

Videre forteller Nilsen at hun generelt sett får positive tilbakemeldinger på innlegg omhandlende de sterke historiene.

- Jeg synes det er fint. Man hjelper jo på mange måter dem der ute som sliter med lignende ting. Det betyr mye å få den muligheten, sier hun.

«Selv om jeg stort sett er lykkelig, og har mange grunner til å smile. Så er det dager som dette der det bare gjør vondt. Det gjør vondt å føle på, og det gjør vondt å vite. Sannheten sårer like mye hver eneste gang», avslutter bloggeren innlegget.

- Tøff dag

Nilsen har også tidligere vært åpen om at opplevelsen har gjort henne sterkere, selv om det hele tiden har vært tøft.

- Det hele startet med at vi hørte skuddene, og så fikk vi høre at det var en politimann som skjøt. Da ble vi geleidet inn i huset. Jeg ville ikke gå inn dit, for jeg hadde nettopp hørt om bomben i Oslo, og da tenkte jeg at det dummeste man kunne gjøre var å gå inn i et hus. Skudd høres veldig annerledes ut i virkeligheten enn hva man hører på film, har hun tidligere uttalt.

- Den dagen er tøff, og kanskje spesielt fordi det er en nasjonal hendelse. Hvis man ikke vil lese om det, må man holde seg unna nettet og sosiale medier hele dagen. Det er vanskelig, sier hun.

Saken fortsetter under.

Takker for støtten

Nilsen markerer også 22.juli-terroren i korte innlegg på sosiale medier, på dagen åtte år etterpå. I et innlegg på bloggen sin, blant annet, skriver hun:

«Denne dagen vil nok aldri være enkel, og det føles feil å skulle jobbe som normalt i dag. Videoen jeg spilte inn for to år siden (klippet øverst i saken, journ.anm.) er noe av det tøffeste jeg har gjort, men også viktigste. Jeg velger derfor å dele den igjen, slik at dere som lurer kanskje får et svar. Jeg vil også bare si at jeg har lest gjennom alle meldingene jeg har fått, og alt jeg vil si er at dere er fantastiske. Love you.. <3»

Instagram skriver hun også dette:

«Mine tanker går til alle familiene som ikke fikk noen hjem».

Se og Hør har vært i kontakt med Sofie Nilsen mandag. Hun er kjent med republiseringen av innholdet i denne saken, og har ingenting å tilføye.

LES OGSÅ: «Paradise»-profilen fridde, og fikk ja