Den ukjente «Zara»-arvingen (36)

Zara-gründeren er en av verdens rikeste, men nærmest ingen vet hvem han - eller arvtageren - er.

ULTRARIKE: Den spanske forretningsmannen Amancio Ortega (84) har gjort seg styrtrik på klær. Han har indikert at kvinnen til venstre en dag skal overta alt. Foto: NTB Scanpix
ULTRARIKE: Den spanske forretningsmannen Amancio Ortega (84) har gjort seg styrtrik på klær. Han har indikert at kvinnen til venstre en dag skal overta alt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hun er blitt omtalt som «den mest innflytelsesrike personen i moteverdenen som du aldri har hørt om». Når Marta Ortega (36) en sjelden gang blir avbildet offentlig, rennes dørene nærmest ned hos kledskjeden Zara.

Det betyr også penger i kassen for hennes far og klesimperiets grunnlegger, Amancio Ortega (84). Ifølge Forbes' beregninger har sistnevnte en formue på 61,8 milliarder dollar. Det plasserer ham på en sjetteplass over klodens rikeste personer.

MEDIESKY: Amancio Ortega holder som regel en lav profil i offentligheten. Her sammen med sin kone Flora Pérez. Paret giftet seg i 2001. Foto: NTB Scanpix
MEDIESKY: Amancio Ortega holder som regel en lav profil i offentligheten. Her sammen med sin kone Flora Pérez. Paret giftet seg i 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Når du dør

Amancio Ortega grunnla selskapet Inditex SA sammen med sin ekskone Rosalia Mera, som døde i 2013.

Konsernet eier ikke bare Zara, men klesmerker som Massimo Dutti, Bershka og Pull&Bear - som samlet har over 7000 butikker verden over. Som varemerke står derimot Zara som bedriftens mest etablerte.

- Det er ingen tvil om at Zara er en hit i både inn- og utland. Zara er flinke, kanskje til tider litt for flinke, til å la seg inspirere av store trender. Det gjør det dermed mulig å skaffe seg kule plagg til en billigere penge. Noen av disse plaggene kan også komme så kjapt i butikk at man knapt rekker å blunke.

- Det er vel Zaras største utfordring og ulempe: Miljøet. Med så mange butikker og så mange plagg som produseres, hjelper det ikke akkurat på klimakrisen vi befinner oss i, sier moteansvarlig i KK, Malin Gaden, til Børsen.

Både kjendiser og kongelige, som eksempelvis hertuginne Kate (38), sverger derimot til de rimelige moteplaggene. Familien bak konsernet er på sin side kjent for å vokte sitt privatliv til det ytterste.

MILLIARDÆR: I mars 2019 ble Kylie Jenner erklært som den yngste selvgjorte milliardæren noensinne. Slik reagerte de berømte Kardashian- og Jenner-søstrene på det. Video: Viaplay. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

- Du trenger kun å havne i avisen tre ganger. Når du blir født, når du gifter deg, og når du dør, skal Amanico Ortega så treffende ha uttalt om eget mediefravær, gjengitt av International Business Times.

Tre barn - én arving

Til tross for en tilbaketrukket posisjon, er det tydelig at familien nyter godt av formuen. Foruten overdådige luksushjem i både Madrid, New York og London, eier Zara-gründeren både luksusbiler, privatfly og en drømmeyacht, ifølge Business Insider.

Til tross for at 84-åringen har tre barn, har Amancio Ortega indikert at det er datteren, Marta Ortega, som en dag skal arve alt. Sønnen Marcus ble ifølge Forbes født med cerebral parese, mens dattera Sandra (51) ikke har vist like stor interesse for familiebedriften som kleskongens yngste barn.

Marta Ortega er for øvrig datter av Flora Pérez - farens andre og nåværende kone.

ZARA-PRINSESSEN: Ifølge spanske medier rives klærne ut av butikkhyllene hver gang Marta Ortega viser seg i et plagg fra Zara. Foto: NTB Scanpix
ZARA-PRINSESSEN: Ifølge spanske medier rives klærne ut av butikkhyllene hver gang Marta Ortega viser seg i et plagg fra Zara. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I kongelige kretser

Ifølge Bloomberg har Zara-gründeren bare latt seg intervjue en håndfull ganger, der datteren er minst like mediesky.

- Hvem vet hva framtiden bringer? Jeg vil ikke at avisene skal skrive om henne. Jeg ønsker bare at pressen lar henne være i fred, slik at hun kan lære og jobbe, så får vi se hva hun kan, har Amancio uttalt om Martas framtid i familieselskapet, ifølge Berlingske.

Som arving og moteikon unnslipper hun derimot sjelden tabloidenes forsider.

MOTEELITEN: Marta Ortega avbildet med sjefredaktør i Vogue, Anna Wintour (t.v.), samt tidligere prinsesse og belgisk motedesigner Diane von Furstenberg. Foto: NTB Scanpix
MOTEELITEN: Marta Ortega avbildet med sjefredaktør i Vogue, Anna Wintour (t.v.), samt tidligere prinsesse og belgisk motedesigner Diane von Furstenberg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hennes sosiale omgangskrets består av navn som milliardærarving Athina Onassis (35) og Spanias dronning Letizia (47). Da 36-åringen giftet seg i 2018, var førstnevnte blant de verdensberømte gjestene.

Marta Ortega og ektemannen, modellagent Carlos Torretta, sparte ikke på noe under den overdådige feiringen. Ifølge Evening Standard hadde bruden «flere antrekksbytter enn på en Beyoncé-konsert», blant annet bestående av en skreddersydd Valentino-kjole - signert sjefsdesigner Pierpaolo Piccioli.

Sistnevnte reiste for øvrig med privatfly for personlig å levere kreasjonen til bruden.

«Årets bryllup»

Den overdådige feiringen, hvor Coldplay-vokalist Chris Martin angivelig serverte musikalske innslag - fant sted i Galicia i det nordvestlige Spania. Av landets medier ble det høyprofilerte bryllupet omtalt som «the wedding of the year», ifølge Business Insider.

Det er likevel ikke første gang Ortega har gått opp til alteret. Før ekteskapet med Carlos Torretta, var hun gift med den spanske rytteren Sergio Alvarez Moya (35). Ifølge The Telegraph fant den romantiske seremonien sted på familiens egen eiendom i 2012, men bare tre år seinere raknet ekteskapet.

De har i ettertid ikke gitt en konkret begrunnelse for skilsmissen.

BRØT MED HVERANDRE: Marta Ortega var gift med den spanske rytteren Sergio Alvarez Moya (35) i tre år. Her avbildet sammen i 2012. Foto: NTB Scanpix
BRØT MED HVERANDRE: Marta Ortega var gift med den spanske rytteren Sergio Alvarez Moya (35) i tre år. Her avbildet sammen i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Venter barn

Sammen fikk Ortega og Moya ett barn sammen, som innen kort tid skal få en halvbror eller halvsøster. I oktober meldte spanske medier at 36-åringen venter sitt første barn med ektemannen.

Og det er ingen tvil om at barna vil vokse opp i velstand og luksus. Til tross for at Ortega har en framtid som er sikret rent økonomisk, har hun vært opptatt av karriere.

Ifølge The Telegraph studerte 36-åringen økonomi og ledelse i London, og jobber nå som kreativ leder på Zaras kvinnekolleksjoner. Dermed har hun sannsynligvis vært med å påvirke din garderobe.

Når Marta Ortega eventuelt får fullstendig eierskap over familieselskapet, er vanskelig å spå. Hennes far har tilsynelatende ingen planer om å forlate tronen i nærmeste framtid - tross sin alder på 84 år.

LES OGSÅ: Deler brutalt ærlige bilder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer