<strong>STJERNER:</strong> HBO-serien «Euphoria» har tatt verden med storm. Skuespiller Zendeya (t.v) var allerede internasjonalt kjent, men Hunter Schafer (t.h) var det få som visste hvem var før premieren. Nå er hun Hollywoods nye it-jente. Foto: AP / HBO
STJERNER: HBO-serien «Euphoria» har tatt verden med storm. Skuespiller Zendeya (t.v) var allerede internasjonalt kjent, men Hunter Schafer (t.h) var det få som visste hvem var før premieren. Nå er hun Hollywoods nye it-jente. Foto: AP / HBO Vis mer

Hunter Schafer fra «Euphoria»:

Den «ukjente» stjernen hylles

Den unge skuespilleren og modellen har gått fra å være ukjent til en av de mest omtalte kvinnene i verden.

Publisert

Har du ikke fått med deg den utskjelte og elskede HBO-serien «Euphoria», har du trolig tilbrakt de siste månedene under en stein. Serien har fått store mengder omtale internasjonalt, så vel som her hjemme i Norge, blant annet på grunn det kontroversielle innholdet.

Sex, voldtekt, rus, vold og identitet står i sentrum, i det som kan omtales som en amerikanisert versjon av«Skam» på speed. I en av de første episodene av den populære serien var det så mange peniser med, at produksjonsselskapet så seg nødt til å kutte ned på antallet.

Takket være seriens braksuksess, har enkelte av skuespillerne nærmest gått fra å være sivilister til å bli superstjerner på få uker. Hovedrolleinnehaver Zendaya Coleman (22) var allerede en stjerne, og har fungert som et slags trekkplaster.

INTENST: I den tredje episoden av den populære ungdomsserien «Euphoria», overrasker karakteren Kat etter å ha fått en sex-tape av seg selv spredt på internett. Vis mer

Født i feil kropp

Hunter Schafer har du derimot tvilsomt hørt om før nå, med mindre du jobber i modellbransjen. Den 20 år gamle kvinnen fra Nord-Carolina har gått ned catwalken for noen av verdens største motehus de siste årene, men har aldri før vært å se på skjermen i en tv-serie eller film.

Hennes vakre ytre har kanskje gitt henne muligheter ikke alle får, men ingenting av det har kommet gratis. Bak seg har Schafer en komplisert fortid med identitetsproblemer og politikk.

<strong>MODELLSTJERNE:</strong> Før 20-åringen bestemte seg for å bli skuespiller, var hun en ettertraktet modell. Her går hun for Versus Versace høsten 2017, da merket viste fram sin kommende sommerkolleksjon. Foto: NTB scanpix
MODELLSTJERNE: Før 20-åringen bestemte seg for å bli skuespiller, var hun en ettertraktet modell. Her går hun for Versus Versace høsten 2017, da merket viste fram sin kommende sommerkolleksjon. Foto: NTB scanpix Vis mer

Schafer ble født i 1999, men har allerede hatt mye å streve med i sine 20 år under sola. Da hun kom til verden i byen Raleigh, var det som mann. I sjuende klasse bestemte hun seg for å fortelle foreldrene sine at hun var homofil. Det var bare en del av hele sannheten.

- Kjønnsidentitet er noe helt separat fra legning. Men det å komme ut av skapet som homofil skilte meg såpass ut at jeg begynte å tenke på de andre tingene som gjorde meg annerledes, uttalte hun til North Carolina Public Radioi 2016.

Da hun begynte å få hår på overleppa, begynte panikken å spre seg. Hun ville ikke at puberteten skulle gjøre henne mer mandig, og ansiktshår skremte henne spesielt mye. Samme år som hun kom ut som homofil, begynte hun å skjønne at bildet kanskje var større enn som så.

«Passerer»

Foreldrene var derimot hele tiden støttende. Da 20-åringen arrangerte et moteshow på en sommerleir, og kom nedover catwalken med høye hæler, skjønte faren at det var på tide å legge fra seg ideen om at han hadde en sønn, og heller akseptere at han hadde ei datter.

Deretter fulgte hormonbehandlinger. I transmiljøet kan en si at 20-åringen «passerer», noe som vil si at det er vanskelig å se at hun har vært født i feil kropp.

<strong>FLERE OPPDRAG:</strong> Schafer er kjent for sin eksentriske stil, og har uttalt at designere som Rick Owens og Ann Demeulemeester er hennes favoritter. Her er hun modell for sistnevnte designer, i Paris i fjor høst, samme med modell Remington Williams. Foto: NTB scanpix
FLERE OPPDRAG: Schafer er kjent for sin eksentriske stil, og har uttalt at designere som Rick Owens og Ann Demeulemeester er hennes favoritter. Her er hun modell for sistnevnte designer, i Paris i fjor høst, samme med modell Remington Williams. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Før ble jeg veldig glad for det. «Ohh! Jeg passerer! Jeg ser mer feminin ut enn maskulin». Men nå utforsker jeg den ikke-binære siden av meg selv, og jeg skulle ønske folk kunne se mer av meg enn bare [kjønnsuttrykket]. Jeg vil gjerne at folk skal vite at jeg ikke er født kvinne. Jeg er stolt av å være en transperson, sa hun i samme radiointervju.

Hun har valgt å beholde det samme navnet som hun fikk ved fødselen, men går i dag etter kjønnspronomene hun/henne. I formelle situasjoner vil hun helst tituleres som Mx., i stedet for Miss eller Mrs.

FIKSJON: Euphoria har skildret en fiktiv sex-scene mellom «One Direction»-medlemmene Louis Tomlinson og Harry Styles. Det skaper reaksjoner. Vis mer

Midt i dramaet

Det er på ingen måte enkelt å være transperson i dagens USA. De er overrepresentert på selvmords- og drapsstatistikken, og har de siste årene dessuten blitt fratatt en rekke rettigheter.

Man skal ikke mange år tilbake i tid før den såkalte toalettloven i Nord-Carolina, Schafers hjemstat, fikk internasjonale mengder oppmerksomhet.

I grove trekk handlet det om at de lokale styresmaktene mente at alle burde bruke toalettene og garderobene som samsvarte med kjønnet de var tildelt fra fødselen av, ikke det de identifisere seg med.

Daværende president Barack Obama (57) var helt uenig i dette, og truet skoler med offentlig støtte om fjerning av denne dersom de håndhevet loven.

View this post on Instagram

I <3 TO POUT @emme_black

A post shared by Hunter Schafer (@hunterschafer) on

Dette har den nåværende presidenten, Donald Trump (73), seinere fjernet, og debatten er langt fra over. Schafer sto selv midt i sentrum for denne diskusjonen tilbake i 2016. Sammen med American Civil Liberties Union var hun en av dem som saksøkte delstaten, fordi de mente toalettloven brøt med USAs diskrimineringslover.

- Jeg var heldigvis privilegert nok i overgangen min til at jeg følte at jeg kunne være synlig. Jeg ville få hjemstaten min til å forstå at det de drev med var skadelig for mitt miljø, har hun uttalt til Variety.

Hun la ikke skjul på at hun mente loven var diskriminerende, og skrev åpent om problematikken i flere magasiner. Det sørget for at hun i 2017 havnet på Teen Vogue sin liste over de 21 mest innflytelsesrike menneskene under 21 år.

«EUPHORIA»: er navnet på serien HBO slipper sommeren 2019 - og basert på traileren har vi mye action i vente. Vis mer

Modellstjerne

Etter videregående satte 20-åringen kursen mot New York, der hun på rekordtid klarte å bli en svært ettertraktet modell. Ser man gjennom Instagram-kontoen hennes, der følgerantallet har vokst helt enormt siden «Euphoria» hadde premiere, kan man se flere av hennes største bragder.

Schafer har blant annet vært å se på catwalken for Marc Jacobs, Helmut Lang, Rick Owens, Miu Miu og Versace. Mote har vært en av hennes store interesser hele livet, og hun hadde store planer om å flytte til London for å studere på den prestisjetunge moteskolen Central Saint Martins.

Det er foreløpig lagt på is. For da det brått dukket opp en audition til en ny tv-serie, ble hun for fristet til å si nei.

- Jeg ga det en sjanse, fordi jeg har alltid vært litt interessert i skuespill, men det var aldri noe jeg hadde planer om å ta seriøst. Så dro jeg mer og mer til audition-stedet, og fikk flere og flere manus, og det var da jeg begynte å forelske meg i karakteren min, sier hun til New York Times.

20-åringen spiller videregåendejenta Jules, som akkurat har flyttet til byen sammen med faren sin. Hun er løssluppen, eksperimentell, sårbar og eksentrisk, noe Rue, som spilles av Zendaya, elsker. De blir gode venner, og følger hverandre gjennom tenårenes ekstreme opp- og nedturer.

<strong>STJERNE:</strong> Hunter Schafer, her på rød løper i forkant av MTVs tv- og filmprisutdeling i juni, har på kort tid blitt et av de heteste navnene i Hollywood. Foto: NTB scanpix
STJERNE: Hunter Schafer, her på rød løper i forkant av MTVs tv- og filmprisutdeling i juni, har på kort tid blitt et av de heteste navnene i Hollywood. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er fortsatt flere episoder igjen av sesongen, som allerede har skapt overskrifter på grunn av sitt kontroversielle innhold. Vi har derfor tvilsomt hørt det siste fra 20-åringen, som i ovennevnte intervju sier at hun ønsker å jobbe mer med skuespill - samtidig som hun følger motedrømmen.

LES OGSÅ: Tvillingduoen har kjøpt sin første leilighet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer