Verdens rikeste kvinner:

Den ukjente milliardærens spesielle historie

Isabel dos Santos får gjennomgå etter farens ugjerninger.

<strong>AFRIKAS RIKESTE:</strong> Isabel dos Santos sammen med Chris Tucker, Nicole Scherzinger og Paris Hilton tidligere i år. Foto: Stella Pictures
AFRIKAS RIKESTE: Isabel dos Santos sammen med Chris Tucker, Nicole Scherzinger og Paris Hilton tidligere i år. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i høst skapte flere oppsiktsvekkende hendelser i Angola store overskrifter verden over. José Filomeno dos Santos (40), sønnen til landets tidligere president, José Eduardo dos Santos (76), ble varetektsfengslet, anklaget for korrupsjon, meldte BBC.

40-åringen skal angivelig ha underslått fire milliarder kroner fra Angolas statlige investeringsfond.

José Eduardo dos Santos, som hadde vært landets overhode helt siden 1979, opprettet fondet i 2013. Først i fjor gikk han fra sin stilling, etter å ha kontrollert det afrikanske landet i nesten 40 år.

<strong>REGJERTE I NESTEN 40 ÅR:</strong> I fjor gikk José Eduardo dos Santos av som president. Nå har anklager mot ham smittet over på barna hans. Foto: NTB Scanpix
REGJERTE I NESTEN 40 ÅR: I fjor gikk José Eduardo dos Santos av som president. Nå har anklager mot ham smittet over på barna hans. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den 40 år lange presidentperioden var alt annet enn rolig. Anklager om korrupsjon, nepotisme og personlige motiver hang over ham i mange år, og har nå smittet over på barna hans.

Skepsis om formuen

Mens sønnen kan risikere fengsel, må hans datter - Afrikas rikeste kvinne, Isabel dos Santos - nå «bevise» formuen sin.

Det er The Times som først omtaler den noe oppsiktsvekkende saken. Isabel dos Santos (45) er Afrikas desidert rikeste kvinne, med en formue på rundt 27 milliarder kroner.

Men slik rikdom bringer også med seg utfordringer, blant annet i form av skepsis fra en rekke europeiske aktører. Det er blant annet blitt spekulert på om dos Santos har brukt statlige midler til å finansiere en rekke av sine investeringer.

Dette har hun benektet, men ifølge Forbes har store deler av aksjepostene hennes blitt overført direkte av landets tidligere president - hennes far.

<strong>MILLIARDÆR:</strong> Isabel dos Santos er Afrikas rikeste kvinne. Foto: NTB Scanpix
MILLIARDÆR: Isabel dos Santos er Afrikas rikeste kvinne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ansatt av faren

For å håndtere de ustabile oljeprisene ble dos Santos i 2016 ansatt av sin far som sjef for det statseide oljeselskapet Sonangol. Hele det gamle styret forsvant ut døra i den samme prosessen.

Ansettelsen ble sagt å være et tegn til reform, men kritikere var engstelige for at dette var en måte for presidenten å sikre seg mer makt før han skulle gå av.

Som nettmagasinet Quartz skrev den gang: «Den som kontrollerer oljefeltene, kontrollerer Angola.»

Kastet ut av selskapet

Dos Santos-familien, som tidligere hadde dynastistatus og nærmest var uangripelige, har den siste tida møtt mye motstand.

José Eduardo dos Santos' valgte etterfølger, president João Lourenço (64), har gått imot sin tidligere mentor - til stor overraskelse for familien.

Isabel dos Santos har fått sparken som leder i oljeselskapet, og alle lukrative kontrakter og posisjoner tildelt av hennes far er fjernet. Nå er hun under etterforskning, og er blitt innkalt for å svare på spørsmål om en Europa-tur hun tok i fjor - noe hun har valgt å ignorere. Det har også blitt spekulert på om hun har brukt statlige midler til å finansiere en rekke av sine investeringer.

I dag lever hun i eksil, ifølge The Times.

<strong>FAMILIEKVINNE:</strong> Isabel dos Santos er gift med kunstsamleren Sindika Dokolo, og sammen har de tre barn. Foto: NTB Scanpix
FAMILIEKVINNE: Isabel dos Santos er gift med kunstsamleren Sindika Dokolo, og sammen har de tre barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Forsvarer» formuen

I 2016 kom det ifølge nettstedet Maka Angola fram at nesten to tredjedeler av 45-åringens formue bunner i aksjer hun eier i det portugisiske olje/gass-selskapet Galp, som tilhører Sonangol.

Nettstedets etterforskning viser at den tidligere presidentens datters aksjer ble skaffet via Sonangol i en avtale betalt med statens penger og offentlige midler.

Dos Santos har, siden hun ble erklært som Afrikas rikeste kvinne, måttet rettferdiggjøre formuen sin som «ren», og i februar i fjor uttalte hun følgende, meldte Wall Street Journal:

- Jeg er ikke finansiert av statens penger eller offentlige midler. Jeg gjør ikke sånt.

- Møter fordommer

Isabel dos Santos' karriere i næringslivet startet da hun som 24-åring åpnet en nattklubb i Angolas hovedstad Luanda.

45-åringen eide også en fjerdedel av aksjene i Angolas teleselskap Unitel, samt en betydelig andel i banken Banco BIC.

Hun har også investert stort i Angolas tidligere kolonimakt Portugal, der hun kontrollerer 19 prosent av landets fjerde største bank BPI, og i hjemlandet har hun fått tilnavnet «prinsessen».

- Jeg er privilegert fordi jeg har fått en god utdannelse og sett verden, men det er det. Mange hevder jeg har mottatt tjenester og blitt favorisert, og derfor føler jeg at jeg møter fordommer på grunn av hvem jeg er, sa hun til BBC i 2017.

Dos Santos møtte ektemannen Sindika Dokolo (46) mens hun studerte ved King's College i London. De giftet seg i 2002, og har tre barn sammen.

LES OGSÅ: - Dere kødder med ekte mennesker

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer