Jeff Bezos skilles:

Den «ukjente» 48-åringen kan bli verdens rikeste kvinne

Ukjent hvordan det tidligere ekteparet har delt den enorme formuen.

SKILLES: Onsdag ble det kjent at Amazon-sjef Jeff Bezos og kona Mackenzie Bezos skilles. Her på MET-gallaen i New York i 2012. Foto: NTB scanpix
SKILLES: Onsdag ble det kjent at Amazon-sjef Jeff Bezos og kona Mackenzie Bezos skilles. Her på MET-gallaen i New York i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at Amazon-sjefen Jeff Bezos (54) og kona gjennom 25 år, Mackenzie Bezos (48) går hver til sitt.

- Vi ønsker å gjøre en utvikling i våre liv kjent. Som vår familie og våre nære venner vet, har vi, etter en lang periode med prøveseparasjon, bestemt oss for å skilles og fortsette våre delte liv som venner, skrev Jeff i en uttalelse på Twitter.

Mackenzie Bezos har stått ved ektemannens side helt siden han begynte å legge byggeklossene for sitt milliardimperium. Akkurat det faktum at hun har stått ved sin ektemanns side mens han har jobbet seg hele veien opp til å bli regnet som verdens rikeste mann, er et sentralt poeng.

For dersom ekteparet deler formuen likt, vil Mackenzie Bezos bli sittende igjen med nesten 70 milliarder dollar, noe som vil gjøre henne til verdens rikeste kvinne, ifølge Time.

Det vil også føre til at Microsoft-gründer Bill Gates (63), med sine 92,5 milliarder igjen blir regnet som verdens rikeste mann.

- Vil unngå at informasjon lekker ut

Amazon har tilhold i staten Washington, der også paret har et hjem. I Washington sier loven at all eiendom og gjeld som er ervervet under ekteskapet «vil bli delt likt av retten dersom paret ikke kan framforhandle en avtale». Dette er dersom de to ikke har en ektepakt.

- Eiendelene de har tilegnet seg i løpet av ekteskapet er felleseie, sier familieadvokat Jennifer Payseno til CNBC.

Men flere eksperter mener at det er lite sannsynlig at offentligheten vil få særlig innsyn i hvordan ekteparet deler milliardene. De har så langt ikke søkt om skilsmisse i Washington.

- I det store og det hele vil de ønske å holde dette privat. Spesielt siden dette dreier seg om et offentlig selskap, vil de unngå at informasjon lekker ut ettersom det kan påvirke aksjeprisene, sier Jacqueline Newman, skilsmisseadvokat ved Berkman Bottger Newman & Rodd, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kan kjøpe ut ekskona

Reuters skriver at Mackenzie Bezos ikke eier noen aksjer i Amazon direkte, mens Jeff Bezos eier 16,1 prosent av selskapet aksjer. Aksjene er verdsatt til 130 milliarder dollar, mens Forbes Magazine anslår at Bezos nå er god for 137,1 milliarder dollar til sammen.

Det betyr at store deler av formuen er knyttet opp i selskapet. Løsningen på dette kan være at Jeff Bezos kjøper ut sin fraskilte kone, eller at hun sikrer seg aksjer.

- Hvis hun stoler på at han driver Amazon på en god måte, så kan han enten betale henne for hennes andel av aksjene, eller de kan gå inn i en mer komplisert avtale der hun beholder aksjer og han fremdeles har stemmeretten, sier ekteskapsadvokaten Liat Sadler til Reuters.

Og nettopp fordi så mye av deres formue er bundet opp i aksjer, vil begge parter ha interesse av at det blir en business-liknende skilsmisse.

- De har en felles interesse i å forsikre seg om at ingen bekymrer seg for at skipet tar inn vann. Du må filtrere deres offentlige kommentarer gjennom den linsa, sier skilsmisseadvokat Michael Stutman ved Stutman, Stutman & Liechtenstein.

Deres offentlige uttalelser har så langt signalisert at de to går hver til sitt som gode venner, uten noe uløst mellom seg. Det gjør at ekspertene mener at det er svært sannsynlig at de to allerede har kommet til en avtale for hvordan de skal dele eiendelene.

- Omtrent hele formuen er knyttet til Amazon. I dette tilfellet, jeg vet selvsagt ikke hva jeg skal tenke om noe i denne størrelsesordenen, men jeg ser for meg at hans ektemake kommer til å få en andel av aksjene i Amazon. Så dette vil endre eierskapet i Amazon, sier Jordan Neyland, assisterende professor ved George Mason University. Neyland har skrevet om liknende skilsmisser.

Ingen grunn til bekymring

Men om noen skulle bekymre seg for hvordan det skal gå med Amazon i kjølvannet av skilsmissen, kan de ta det helt med ro, mener David Larcker, professor ved Stanford's Graduate School of Business.

Han skrev i 2013 en forskningsrapport om hvordan administrerende direktørers skilsmisser kan påvirke aksjeeiere.

Han fant at administrerende direktører som må gi fra seg deler av sin formue under en skilsmisse, kan utvikle en risikoaversjon. De ser formuen krympe, noe som kan gjøre at dem mindre villige til å investere i risikofylt innovasjon. Men det vil ikke være tilfellet for Amazon og Bezos.

LAV PROFIL: Jeff Bezos og Mackenzie Bezos har pleid å holde en temmelig lav profil offentlig. Her er de avbildet i Sun Valley sommeren 2013. Foto: NTB scanpix
LAV PROFIL: Jeff Bezos og Mackenzie Bezos har pleid å holde en temmelig lav profil offentlig. Her er de avbildet i Sun Valley sommeren 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dersom du har noen som er verdt ti millioner dollar, og de gir halvparten til enten mannen eller kona, så vil deres formue krympe til fem millioner. I en slik setting, dersom du mener du tar lavere risiko om du har mindre penger, kan det føre til at du tar dine avgjørelser med lavere risiko. Men i dette tilfellet vil det sannsynligvis ikke gå sånn. Disse tallene er ufattelige for deg og meg, sier Larcker.

Falt for latteren

Jeff og Mackenzie Bexos ble først introdusert for hverandre da de begge jobbet ved investeringsselskapet D.E. Shaw i New York på begynnelsen av 90-tallet. Overfor Vogue fortalte MacKenzie at det hun falt for ved ektemannen, var latteren hans.

Hun tok dermed det første steget, og ba ham ut på lunsj. Derfra gikk ting raskt. Etter tre måneder var de kjærester, og etter seks måneder hadde de giftet seg. Ifølge Time leverte begge inn sine oppsigelser ved ovennevnte firma i 1994, og flyttet til Seattle for å grunnlegge Amazon.

Det tidligere ekteparet har fire barn sammen, og eier fem forskjellige luksusboliger spredd over hele USA, blant annet i Beverly Hills, Washington og Manhattan, ifølge Business Insider.

Ifølge CNBC ligger boligen i Washington i et særdeles eksklusivt område, hvor blant andre Michelle (54) og Barack Obama (57), samt Ivanka Trump (37) er deres naboer. Boligen var tidligere et tekstilmuseum, og bygget - som ble satt opp i 1912 - er med på den nasjonale listen over historiske steder.

Enorme eiendommer

Jeffs formue er som tidligere nevnt estimert til 137,1 milliarder dollar. Tallet inkluderer de fem imponerende eiendommene han og ekskona eier rundt om i landet.

Med eiendommer i Washington, California, Texas, New York City og Washington D.C. regnes eksparet som de 25. største landeierne i USA. Det skriver Daily Mail.

I en eksklusiv bydel i Seattle eier de to hjem på en stor eiendom de kjøpte i 1998. Ifølge nettstedet har begge hjemmene fem soverom og fem bad.

Også i Beverly Hills i California har eksparet to hjem. Det første kjøpte de i 2007, og ti år senere kjøpte de nabotomten. Daily Mail skriver at husene ligger i et område med flere kjendiser, som Jimmy Stewart og Donna Reed.

I Texas ligger Bezos-familiens største eiendom, på hele 400 000 acre. Der har de en enorm ranch, samt at Jeff har et privat lokale for firmaet Blue Origin, som han grunnla i 2001, i samme område.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Bryter forlovelsen etter fødselen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer