Trump-familien:

Den siste jula i Det hvite hus

Trump-familien lader opp til den siste julefeiringen i Det hvite hus. Slik blir den.

PÅ VEI UT: President Donald Trump og kona Melania Trumps tid i Det hvite hus går mot slutten. Slik blir presidentfamiliens siste feiring i den ærverdige boligen i Washington D.C. Her avbildet 24. desember 2017 - i Florida. Foto: Carolyn Kaster/ AP/ NTB
PÅ VEI UT: President Donald Trump og kona Melania Trumps tid i Det hvite hus går mot slutten. Slik blir presidentfamiliens siste feiring i den ærverdige boligen i Washington D.C. Her avbildet 24. desember 2017 - i Florida. Foto: Carolyn Kaster/ AP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år skal Donald Trump (74) og presidentfamilien feire jul i Det hvite hus for fjerde - og siste gang - i hvert fall i denne omgang. Presidenten sjøl går for å være av den juleglade typen, og overdådige juledekorasjoner troner hvert år på Trump Tower i New York.

Det er imidlertid førstedame Melania Trump (50) som har stått for pyntingen gjennom familiens fire år i presidentboligen i Pennsylvania Avenue i Washington D.C. Som regel har kritikken flagret for 50-åringens valg av julepynt - og i år har hun fått så hatten passer for å angivelig ha uttalt at hun overhodet ikke bryr seg om den mangeårige tradisjonen.

USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke tror Trump-familiens julehøytid har vært langt mer feststemt ved tidligere anledninger.

Neste måned byttes de ut til fordel for demokratenes Joe Biden (78) og kona Jill (69).

- Donald Trump og flere familiemedlemmer kan risikere straffeforfølgelse når Trump forlater Det hvite hus. Nettopp derfor har det blitt snakk om benådninger fra Donald Trump. Så jeg tror Trump-familien kommer til å være opptatt av å bruke de siste dagene i Det hvite hus på å berike seg selv og unngå straffeforfølgelse - altså ikke det vi forbinder med en hyggelig jul, sier han.

OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget vekker oppsikt. Vis mer

Til Florida

Helt spikret ser presidentfamiliens juleplaner ikke ut til å være riktig enda. Det har ikke kommet noen offisielle opplysninger om hvor presidentfamilien skal tilbringe jula.

I fjor feiret de i Palm Beach i Florida, men i 2018 ble de værende i Washington D.C på grunn av en «pågående, politisk situasjon». Da benyttet presidentparet julaften til å motta telefoner fra amerikanske barn for å finne ut hvor julenissen befinner seg. Det samme gjorde de for øvrig i 2017, da de også feiret jul i Florida.

Om vi får en slik reprise i år, er ikke kjent.

RING, RING: Melania og Donald Trump 24. desember 2018. Foto: Saul Loeb / AFP/ NTB
RING, RING: Melania og Donald Trump 24. desember 2018. Foto: Saul Loeb / AFP/ NTB Vis mer

Mest sannsynlig vil familien tilbringe høytiden på eiendommen Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida - som i fjor, ifølge CNN.

Kanalen skriver at det har blitt spekulert på om presidenten vil reise til Florida og bli der ut presidentperioden - det vil si til 20. januar neste år.

I så fall vil han reise fra Det hvite hus i jula og «aldri» komme tilbake. Ifølge CNN har det vært interne diskusjoner om dette, til tross for at planene enda ikke er spikret, ifølge offisielle kilder.

TABBE: Avtroppende førstedame i USA, Melania Trump, får kritikk etter et besøk på et barnesykehus i Washington, D.C. Foto: AP Vis mer

Jula har de i hvert fall markert i Det hvite hus. Den 18. desember la Melania Trump ut parets årlige julekort, som ble tatt i presidentboligen. Presidenten og førstedamen poserte i hver sin smoking på bildet, og så riktig så glade ut.

Det var imidlertid ikke noe glede å spore i kommentarfeltet. Der ble førstedamen anklaget for å ha redigert inn ektemannen i bildet. Det ble altså hevdet at han rett og slett ikke hadde stilt opp, men at noen kyndige mennesker i presidentens apparat hadde forfalsket julekortet.

The Independent skriver at de har forsøkt å få henne i tale, men at hun ikke har svart dem.

KLAR DOM: Eirik Løkke tror Trump vil være mye i Florida framover. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no
KLAR DOM: Eirik Løkke tror Trump vil være mye i Florida framover. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no Vis mer

Løkke sier at det er grunn til å tro at Trump vil tilbringe mye tid i Florida framover.

- Det er også grunn til å tro at han ikke har veldig lyst til å delta på innsettelsen til Joe Biden. Jeg tror han forbereder et alternativt arrangement på innsettelsesdagen, eller i sammenheng med innsettelsesdagen, sier han til Se og Hør.

PYNT: USAs førstedame Melania Trump viser fram juledekorasjonene i Det hvite hus. Video: Det hvite hus Vis mer

Sjokk-uttalelser

Årets julefeiring ble tradisjonen tro innledet med at førstedamen mottok årets juletre til Det hvite hus. Det skjedde 23. november, da årets vinner av den nasjonale juletrekonkurransen, Dan Taylor, kom kjørende med treet i ei hestevogn.

SMILTE PENT: Førstedame Melania Trump tok i mot årets juletre 23. november. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB
SMILTE PENT: Førstedame Melania Trump tok i mot årets juletre 23. november. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB Vis mer

I år er treet fra delstaten Vest-Virginia og vil med sine godt over fem meter nå helt opp til taket i det blå rommet - hvor det får sin velfortjente plass år etter år.

JULETRADISJON: Melania Trump mottok årets juletre utenfor Det hvite hus. Det har fått flere til å reagere på Twitter. Video: Det hvite hus. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Temaet for årets juledekorasjon i Det hvite hus er «USA er vakkert». Kritikerne har de siste fire åra ikke akkurat sagt det samme om Melania Trumps valg av julepynt. I år har pyntingen riktignok gått forholdsvis rolig for seg - antakelig fordi det har kommet i skyggen av hennes heller oppsiktsvekkende uttalelser om jula i et hemmelig opptak fra 2018.

Etter at årets juletre ankom presidentboligen, skrev førstedamen svært varmt om den ikoniske juletradisjonen på Twitter.

Innlegget satte sinnene i kok på grunn av uttalelsene fra 2018 hvor hun klager og syter over å måtte pynte Det hvite hus til jul hvert år.

- Jeg jobber ræva av meg med disse juleforberedelsene, og du vet … hvem bryr seg en dritt om jula og dekorasjonene? Men jeg må gjøre det, ikke sant? Greit, så gjør jeg det, og jeg sier at jeg jobber med jul og planlegger jula, sier hun i opptaket som ble lekket i høst.

STASELIG: Melania Trump har - kanskje litt motvilling - pyntet Det hvite hus for fjerde og muligens siste gang. Neste år tar Jill Biden over pynteansvaret. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB
STASELIG: Melania Trump har - kanskje litt motvilling - pyntet Det hvite hus for fjerde og muligens siste gang. Neste år tar Jill Biden over pynteansvaret. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB Vis mer

Opptaket ble spilt inn i skjul sommeren 2018 av Melanias tidligere rådgiver, Stephanie Winston Wolkoff.

Det skal likevel nevnes at førstedamen ikke har vært alene om pyntinga.

Ifølge The Guardian har rundt 125 frivillige fra hele landet jobbet seg gjennom Thanksgiving-helgen for å gjøre Det hvite hus klart til jul. De har brukt mer enn 62 trær, 106 kranser, 366 meter med granslynger, 3200 lysslynger og 17 000 sløyfer i arbeidet.

VEKKER OPPSIKT: Ivrige Twitter-brukere har vært overbevist om at USAs president Donald Trump har leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Flere ting tyder nå på at førstedamen ser fram til å legge tiden i Det hvite hus bak seg. CNN meldte nylig at Melania Trump allerede kort tid etter valget skal ha begynt prosessen med å planlegge flyttingen.

- Hun vil bare dra hjem, sa en annen kilde som vet hva Melania Trump har i gjære, ifølge nyhetskanalen.

Eirik Løkke sier at store deler av utflyttingen fra Det hvite hus skjer på selve innsettelsesdagen 20. januar. Da må den avtroppende presidenten samle sine personlige eiendeler og få dem transportert ut av Det hvite hus.

- Det er vanlig at det har foregått en del planlegging og logistikk forut for 20. januar, men normalt blir 20. januar en utrolig dag for både den utgående og den nye presidenten, sier han.

I USA blir formiddagen 20. januar ofte omtalt som «five crazy hours» ettersom veldig mye skal organiseres rent praktisk på kort tid.

THANKSGIVING: Donald Trump benådet - tradisjonen tro - en kalkun før høsttakkefesten i november. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
THANKSGIVING: Donald Trump benådet - tradisjonen tro - en kalkun før høsttakkefesten i november. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer

Ut i januar

Neste jul slipper imidlertid Melania Trump å måtte pynte presidentboligen - noe hun trolig er glad for.

Da vil det nemlig være påtroppende president Joe Bidens kone Jill Biden som sitter i førstedamestolen - og som dermed får det ærefulle oppdraget.

I november startet formelt overgangsprosessen i Det hvite hus, der Donald Trump er på vei ut, og Joe Bidens administrasjon på vei inn. Til tross for at Trump ikke vil vedkjenne seg valgnederlaget, blir Biden etter planen tatt i ed som USAs 46. president 20. januar 2021.

Det er bare litt over en måned til.

SNIPP, SNAPP, SNUTE: Om få uker er Trump-familien ute. Foto: Susan Walsh / AP/ NTB
SNIPP, SNAPP, SNUTE: Om få uker er Trump-familien ute. Foto: Susan Walsh / AP/ NTB Vis mer

Løkke sier at Biden-familien, som kjenner Det hvite hus godt fra tiden som visepresident for Barack Obama, allerede har begynt planleggingen av hvordan de vil innrede presidentboligen.

- I tillegg er Biden i full gang med å forberede seg politisk, og hans personale er opptatt av å få overført så mye kunnskap og informasjon som mulig fra sittende medlemmer av Trump-administrasjonen - selv om Donald Trump selv ikke uttrykker stor samarbeidsvillighet.

Eksperten tror også at Trump - i velkjent stil - vil fortsette å tvitre om både løst og fast de få ukene han har igjen som president i USA.

LES OGSÅ: Ble avslørt: - For tydelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer