Charles og Diana Ingram:

Den grusomme millionbløffen

Hosting og kremting utløste en av tidenes største tv-skandaler. Nå blåses det nytt liv i sjokksaken.

OMDISKUTERT: Den britiske offiseren Charles Ingram slipper løs jubelbrølet etter å ha vunnet en million pund i «Vil du bli millionær?». Så tok saken en dramatisk vending. Nå er hendelsen blitt en tv-serie. Video: ITV Vis mer
Publisert

- Jeg, som alle andre, fulgte Ingram-saken og var besatt av den. Jeg kunne ikke tro at noen ville forsøke å stjele til seg én million pund foran tv-kameraer og et levende publikum, sier James Graham, forfatteren bak dramaserien «Quiz», til Sky News.

Den ferske serien tar for seg den vanvittige, men sanne historien om britiske Charles og Diana Ingram. I 2001 fikk ekteparet hele verdens øyne rettet mot seg, som følge av en tv-skandale ingen før hadde sett maken til.

Det handlet om elleve millioner kroner, 15 spørsmål og 19 mistenkelige hostelyder.

- Forfulgt og trakassert

Saken har nå blitt utgangspunktet for en ny dramaserie på ITV, som tar et dypdykk ned i en av historiens mest omdiskuterte episoder av suksessprogrammet «Vil du bli millionær?».

TV-DRAMA: Skuespillerne Matthew Macfadyen i rollen som Charles Ingram, samt Sian Clifford i rollen som Diana Ingram. Foto: NTB Scanpix
TV-DRAMA: Skuespillerne Matthew Macfadyen i rollen som Charles Ingram, samt Sian Clifford i rollen som Diana Ingram. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For Charles Ingram, som var offiser i den britiske hæren, oppnådde det som bare en håndfull hadde klart før ham: Å stikke av med toppgevinsten i spørreprogrammet.

Pengepremien ble derimot aldri utbetalt. Både han og kona endte opp i en offentlig gapestokk, og videre fulgte både fengselsstraff og dyredrap. For å nevne noe.

- De ble forfulgt og trakassert av pressen, men også av offentligheten. Kjæledyrene deres ble angrepet, og hunden deres ble drept. Det var ganske grusomt. Barna deres ble mobbet så mye at foreldrene måtte ta dem ut av skolen. Det er ganske ekstremt, og derfor er det ikke så vanskelig å sympatisere med dem, for å være ærlig, sier skuespiller Sian Clifford (38), som portretterer Diana Ingram i den ferske tv-serien, til Radio Times.

Million-spørsmålet

Det var i midten av september 2001 at Charles inntok spørrestolen i tv-studioet til «Vil du bli millionær?». Offiseren klarte på imponerende vis å servere det ene korrekte svaret etter det andre. Etter økende vanskelighetsgrad og intens spenningsoppbygging, kom siste og avgjørende spørsmål:

«Hva man kaller man et 1-tall med hundre nuller bak: Nanomol, gigabit, megatron eller googol?».

TILSYNELATENDE SPENT: Charles Ingrams kone, Diana, avbildet blant publikum under innspillingen av episoden hvor hennes mann stakk av med toppgevinsten. Foto: NTB Scanpix
TILSYNELATENDE SPENT: Charles Ingrams kone, Diana, avbildet blant publikum under innspillingen av episoden hvor hennes mann stakk av med toppgevinsten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ingram leste opp alle alternativene, og erkjente med nervøs latter at han aldri hadde hørt om en googol. Deretter konkluderer offiseren med at det likevel måtte være riktig svar.

- Du har akkurat vunnet én million! Du er den mest fantastiske spilleren vi noensinne har hatt!, proklamerer tv-verten, akkompagnert av seiersbilder med et drøss av konfetti.

SEIERSGLIS: Her har Charles Ingram akkurat fått vite at han har vunnet en million pund. Lykken skulle bli kortvarig. Foto: NTB Scanpix
SEIERSGLIS: Her har Charles Ingram akkurat fått vite at han har vunnet en million pund. Lykken skulle bli kortvarig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slo ned som ei bombe

Det tok derimot ikke lang tid før seiersøyeblikket ble omgjort til et mareritt. Da produsentene gikk gjennom opptaket fra det ferdige programmet, dukket det umiddelbart opp anklager om uærlig spill.

Ifølge NTB hørtes nemlig mistenkelige host og kremt fra en tilskuer i salen mens Ingram satt og funderte over spørsmålene han hadde fått.

Når han leste riktig alternativ, registrerte man flere hostelyder. Dette ble igjen tolket som forhåndsavtalte signaler til å hjelpe offiseren til å svare riktig.

TV-selskapet nektet dermed å utbetale premien, og samtidig begynte politiet å granske omstendighetene rundt saken. To måneder etter endt opptak, slo nyheten ned som ei bombe i britisk presse: Charles, kona Diana, samt den 51 år gamle høyskolelektoren Tecwen Whittock var blitt pågrepet, tiltalt for å ha jukset til seg milliongevinsten.

Ble dømt

Britiske tabloidaviser fulgte både skandalen og de involverte tett i tiden opp mot rettssaken. Ekteparet nektet begge straffskyld, men ble i 2003 funnet skyldig i å ha jukset under spørreprogrammet.

Begge ble dømt til 18 måneders betinget fengsel, og måtte til sammen punge ut i underkant av en halv million pund i saksomkostninger, ifølge BBC.

MEDIESIRKUS: Charles Ingram og kona Diana hadde britiske presse hakk i hæl etter at han ble anklaget og seinere tiltalt for å ha jukset seg til seier i den britiske utgaven av «Vil du bli millionær?». Foto: NTB Scanpix
MEDIESIRKUS: Charles Ingram og kona Diana hadde britiske presse hakk i hæl etter at han ble anklaget og seinere tiltalt for å ha jukset seg til seier i den britiske utgaven av «Vil du bli millionær?». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også ekteparets allierte, Tecwen Whittock, ble funnet skyldig og idømt betinget fengsel på tolv måneder.

Ifølge The Telegraph gjorde dommeren i saken, Geoffrey Rivlin, det soleklart at han ikke ønsket å la parets tre døtre lide ved å sende foreldrene i fengsel. Rivlin argumenterte samtidig med at trioen hadde «blitt uthengt på verst tenkelig måte», og at deres omdømme var lagt i ruiner.

DOMINERTE OVERSKRIFTENE: Charles Ingram og Diana ble dømt, men slapp å sone i fengsel. Foto: NTB Scanpix
DOMINERTE OVERSKRIFTENE: Charles Ingram og Diana ble dømt, men slapp å sone i fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ekteparet selv fastholder sin uskyld den dag i dag. For kort tid siden skal Charles og Diana Ingram også ha sendt ut en pressemelding til britiske medier, deriblant The Sun, med planer om å anke dommen som falt i 2003.

- Blir fortsatt hånet

Paret hevder at nyere etterforskning viser at lydopptakene av hostingen som ble vist til juryen under rettssaken kan ha blitt tuklet med.

«Selv om ingen av de tiltalte ble sendt i fengsel, fikk alle tre omdømmet sitt ødelagt. De blir fortsatt hånet offentlig for forbrytelser de ikke begikk», heter det i det offentlige brevet.

Forfatter James Graham, som har arbeidet møysommelig med innholdet i saken, har blant annet møtt ekteparet i nyere tid. Charles fikk ifølge BBC sparken som offiser som følge av skandalen, hvorpå familien solgte alt og flyttet til en avsidesliggende gård.

FIKK SPARKEN: Charles Ingram jobbet som offiser i den britiske hæren, og måtte ifølge britiske medier bøte med jobben da skandalen var et faktum. Foto: NTB Scanpix
FIKK SPARKEN: Charles Ingram jobbet som offiser i den britiske hæren, og måtte ifølge britiske medier bøte med jobben da skandalen var et faktum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke hva sannheten er. Det vil ingen få vite. Det finnes kun tre personer i verden som med sikkerhet vet hva som skjedde, og hvordan. Derfor kan vi bare presentere begge sider av saken, forsøke å gi en rettferdig framstilling, og gjøre det på en empatisk, men forhåpentligvis underholdende måte, sier forfatter James Graham til Sky News.

Eks-offiseren har etter alt å dømme sett tv-adapsjonen, hvor han skriver følgende på Twitter:

- #Quiz. WOW. Skuespillerne, historien, scenene, ganske enkelt strålende. Skremmende nøyaktig og ja, fryktelig «cringeworthy», skriver Charles Ingram.

LES OGSÅ: Coronasmittet i fengsel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer