Faren til Beyoncé fikk brystkreft:

- Den første telefon­samtalen var til familien

Mathew Knowles fikk døtrene til å teste seg etter kreftdiagnosen.

ÆRLIG: I går kom nyheten om at sangstjernen Beyoncé Knowles far, Mathew Knowles, har fått brystkreft. I et intervju i tv-programmet «Good morning America» forteller 67-åringen om hvordan han fikk påvist kreftdiagnosen og at det har endret synet hans på livet. Her er far og datter avbildet i 2007. Foto: NTB Scanpix
ÆRLIG: I går kom nyheten om at sangstjernen Beyoncé Knowles far, Mathew Knowles, har fått brystkreft. I et intervju i tv-programmet «Good morning America» forteller 67-åringen om hvordan han fikk påvist kreftdiagnosen og at det har endret synet hans på livet. Her er far og datter avbildet i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går ble det kjent at sangstjernen Beyoncé Knowles (38), far, Mathew Knowles (67), har fått brystkreft. Det kom fram i en promo av det amerikanske tv-programmet «Good morning America», som ble delt på Twitter.

Ifølge CNN ble 68-åringen intervjuet av Michael Strahan om den sjeldne kreftdiagnosen han fikk påvist i sommer. I intervjuet forteller Mathew Knowles at han la merke til blodflekker på skjortene sine, og at kona hadde sett det samme på sengetøyet deres.

67-åringen bestemte seg derfor for å kontakte legen for å ta mammografi, og etter denne undersøkelsen fikk han påvist brystkreft.

Fortalte det til familien først

BRYSTkreft hos menn

Brystkreft hos menn oppdages typisk etter funn av en smertefri kul i brystet. Opptil halvparten har også synlige forandringer i brystvorten.

Brystkreft hos menn er i prinsippet den samme sykdommen som brystkreft hos kvinner. Årsaken, diagnostikk og behandling er de samme som hos kvinner.

Tilstanden er sjelden og utgjør knapt en prosent av alle brystkrefttilfeller, noe som bidrar til at diagnosen ofte stilles sent fordi man ikke vurderer muligheten for slik sykdom.

Det er både miljømessige og genetiske risikofaktorer for mannlig brystkreft. I 20-30 prosent av tilfellene foreligger tilfeller av brystkreft i familien.

Dødeligheten blant menn er tilsynelatende høyere, men når man tar alderen i betraktning, er overlevelsen den samme som for tilsvarende stadium av sykdommen hos kvinner.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Ved å være åpen om kreftsykdommen håper sangstjernens far at det vil kaste lys over mannlig brystkreft.

67-åringen har derfor et sterkt ønske om at andre menn som har blitt diagnostisert med brystkreft står fram slik at det kan bli gjort bedre forskning på den sjeldne kreftsykdommen hos menn.

- Jeg kommer til å få det andre brystet fjernet i januar fordi jeg vil gjøre alt for å redusere risikoen. Vi bruker ordet «kreftfri», men medisinsk sett er det ikke noe som heter «kreftfri». Det er alltid en risiko. Barna mine har 50 til 70 prosent sjanse for å få en BRCA-mutasjon (BRCA1 og BRCA2 er to gener som er forbundet med svært høy risiko for bryst- og eggstokkreft, hvis de forandres, journ.anm.) og brystkreft, uttaler stjernens far åpenhjertig under intervjuet, ifølge E Online.

Med viten om at familien har en høy risiko for å få brystkreft, forsikret Mathew Knowles seg om at familiemedlemmene fikk vite om kreftsykdommen først. I intervjuet forteller han at barna sjekket seg etter at han hadde fortalt dem om brystkreften.

Nytt perspektiv på livet

- Den første telefonsamtalen var til familien min, det var den aller første samtalen. Fordi dette er genetisk. Det betyr også at barna mine har en større sjanse, en høyere risiko, selv barnebarna mine har en høyere risiko. Og de håndterte det som de skulle og gikk og fikk tatt testen, fortsetter Mathew Knowles.

Videre påpekte Beyoncés far at han har det bra etter at han gjennomgikk en operasjon i juli, og at kreftdiagnosen har gitt ham et nytt perspektiv på livet. 67-åringen avslører at han blant annet har kuttet ut alkohol, begynt å trene og meditere regelmessig etter at han fikk påvist kreftdiagnosen.

- Ting som pleide å være viktige, er ikke viktige for meg lenger. Jeg ser på verden på en helt annen måte, fortsetter stjernens far.

67-åringen sier ingenting i intervjuet om hvordan familien håndterte kreftdiagnosen hans.

LØVENES KONGE: Forrige dagen kom de siste bildene fra den kommende Løvenes Konge-filmen hvor Beyoncé og artisten Childish Gambino synger den kjente låta «Can you feel the love tonight». Vis mer

Familiefar

Mathew Knowles er best kjent for å ha vært manager for bandet «Destiny's Child», og for å ha vært manager for datteren Beyoncés solokarriere etter at bandet ble oppløst i 2006.

I 2011 kuttet imidlertid sangstjernen alle profesjonelle bånd med faren.

- Jeg har bare skilt meg fra faren min på profesjonelt nivå. Han er faren min resten av livet og jeg elsker ham. Jeg er takknemlig for alt han har lært meg, uttalte Beyoncé den gang, ifølge CNN.

VAR DATTERENS MANAGER: Mathew Knowles var manager for Beyoncés solokarriere fram til 2011. Her er duoen avbildet i 2004. Foto: NTB Scanpix
VAR DATTERENS MANAGER: Mathew Knowles var manager for Beyoncés solokarriere fram til 2011. Her er duoen avbildet i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samme år skilte 67-åringen seg fra sangstjernens mor, Tina Knowles (65), som han har døtrene Beyoncé og Solange Knowles (33), med. I 2013 giftet han seg med Gena Charmaine Avery.

Han har også datteren Koi Knowles med eiendomsmegleren Taqoya Branscomb og sønnen Nixon Knowles (9) med den kanadiske skuespilleren og ekskjæresten Aleksandra Wright (48).

LES OGSÅ: - Derfor har de tatt en pause i forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer