Coronaviruset:

Delte meninger om myndighetenes tiltak

Flere kjendisforeldre kan nå sende barna sine tilbake til barnehagen og skolen. Det er imidlertid litt uenigheter rundt hvor trygt det er.

DELTE MENINGER: Det har vært diskusjoner knyttet til hvorvidt det er trygt eller ikke å åpne barnehager og skoler igjen. Dette mener kjendisene om problematikken. Foto: NTB Scanpix
DELTE MENINGER: Det har vært diskusjoner knyttet til hvorvidt det er trygt eller ikke å åpne barnehager og skoler igjen. Dette mener kjendisene om problematikken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele landet er nå midt i en coronapandemi, som rammer alle landets innbyggere på den ene eller andre måten. Torsdag 12. mars gikk Helsedirektoratet ut med en rekke tiltak for å hindre spredning av covid-19, eller coronaviruset.

I de påfølgende dagene ble det iverksatt flere og flere tiltak, som til slutt førte til at også skoler og barnehager over hele landet skulle stenges.

Dermed har store deler av befolkningen hatt hjemmeværende barn i ulike aldre i over en måned, med mange foreldre som selv har hatt hjemmekontor.

Rett før påske ble det besluttet at barnehager vil åpne igjen fra 20. april, og skoler fra 1. - 4. trinn, samt SFO, vil åpne fra 27. april. For elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole, og yrkesfagelever på VG2 vil videregående skoler også igjen være i bruk.

Det gjør at flere av landets kjendiser snart kan sende barna sine tilbake. Det har imidlertid vært knyttet diskusjoner til hvorvidt det er trygt eller ikke å åpne den delen av samfunnet igjen, grunnet smittefaren.

Noen av dem som tviler på at det er trygt, er influenseren Julianne Nygård (29), bedre kjent som Pilotfrue, og ektemannen Ulrik (40).

SKEPTISKE: Julianne Nygård og ektemannen Ulrik er blant dem som tviler på at det er trygt å sende sønnen tilbake til barnehagen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SKEPTISKE: Julianne Nygård og ektemannen Ulrik er blant dem som tviler på at det er trygt å sende sønnen tilbake til barnehagen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

I et intervju med VG tidligere denne uken, uttalte Nygård at hun nektet å la sønnen være «prøvekanin», og at hun var svært skeptisk til at barnehagene nå skulle åpne igjen.

SISTE SESONG: Julianne Nygård, også kjent som Pilotfrue, og mannen Ulrik Nygård har sin siste sesong i Bloggerne. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

Holder sønnen hjemme

Paret, som for tiden er hjemme med sønnen Severin (1), har besluttet å holde ham hjemme enn så lenge - fordi de er redde for hvordan han vil reagere på viruset hvis han først blir smittet.

- Jeg er redd for at han skal bli smittet fordi vi ikke kan vite sikkert hvordan han reagerer på viruset, selv om de sier at barn ikke er de mest utsatte, sier hun til Se og Hør.

Videre forteller Nygård at sønnen trolig ville taklet en eventuell smitte fint, men at de naturligvis ikke ønsker at han skal bli syk.

- Vi ønsker jo ikke at han skal få det og bli syk, selv om det eventuelt bare er en mild forkjølelse. Jeg ønsker heller ikke at han skal dra det med seg hjem og smitte oss eller noen andre, forteller hun videre.

ANGRER: Ireland Tate var sikker på at hun ikke skulle bli syk. Så ble hun corona-smittet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

Ikke et vanskelig valg

For å avgjøre når sønnen vil sendes tilbake til barnehagen, følger paret nøye med på smittetallene. I første omgang holder de ham hjemme til 1. mai.

Juliannes ektemann, Ulrik, forteller til Se og Hør at beslutningen ikke har vært spesielt vanskelig for paret, og at barnehagen allerede har gått ut med informasjon som hevder at det trolig vil være smitte blant de ansatte i barnehagen.

- Vi stoler hundre prosent på dem som har tatt disse avgjørelsene, men det er ikke alltid man trenger å sitte igjen med godfølelsen når noen sier «sånn er det». Det har jo vist seg før at folk sier det er kjempebra, og dagen etter så er dobbelt så mange smittet, fortsetter han.

PÅSKESTEMNING: I en video publisert på Christine Koht sin Facebook-side, koser hun seg i solveggen med mamma Kirsti. Vis mer

Stoler på myndighetene

En annen som den siste måneden har sett seg nødt til å underholde et barnehagebarn ved siden av fulltidsjobb, er komiker og programleder Einar Tørnquist (37).

Til Se og Hør forteller 37-åringen at han stoler fullt og helt på bestemmelsene som nå har blitt gjort, og at datteren vil bli sendt til barnehagen så fort det blir åpnet for det.

- Hvis det åpner sender jeg datteren min til barnehagen. Det er jo ikke en vurdering jeg tar, det er Folkehelseinstituttet jeg stoler på. Jeg har ikke den kompetansen de har til å avgjøre hva som er best, så det sunneste er vel å høre på dem som har greie på det, forteller han.

STOLER PÅ BESLUTNINGEN: Einar Tørnquist stoler fullt og helt på bestemmelsene som nå har blitt gjort, og kommer til å sende datteren tilbake til barnehagen. Foto: NTB Scanpix
STOLER PÅ BESLUTNINGEN: Einar Tørnquist stoler fullt og helt på bestemmelsene som nå har blitt gjort, og kommer til å sende datteren tilbake til barnehagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Programlederen deler dermed ikke Nygårds syn på barnehageåpningen.

- Hun (Pilotfrue, journ.anm.) er ikke den smittevernoverlegen jeg stoler mest på. Det er ikke så viktig for meg hva andre rundt sier, som det myndighetene sier, sier Tørnquist.

SATT UT: Einar Tørnquist blir svært overrasket av Solveig Kloppens toalettvaner. Video: TV 2 Vis mer

Gjør det som kreves

37-åringen har tidligere vært åpen om utfordringene ved å ha et lite barn hjemme i denne perioden, i den populære podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner» - som han har sammen med stylisten Jan Thomas (53).

Til Se og Hør forteller han at det ikke har vært det enkleste, men at de bare gjør det de er nødt til.

- I vår situasjon, hvor vi er to stykker som jobber hundre prosent og ikke har noen mulighet til å gjøre noe med det, så er det krevende - vi har jo en toåring hjemme. Vi gjør jo det som må til i en sånn situasjon, forteller han, og legger til:

- Det blir mest til at vi må jobbe en del på kveldene og jobbe litt på skift. Også er det jo ikke sånn at vi har noen andre planer for tiden, sier han lattermildt.

TÅREVÅTT: Det blir følsomt for den populære duoen Jan Thomas og Einar Tørnquist når de drar på fotballkamp i England. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Ville ventet med å sende sønnen på skolen

Tv-profil Linni Meister (34) har også fått kjenne på hvordan det har vært å ha sønnen, Dennis, hjemme de siste ukene som følge av at skolen har vært stengt.

Til Se og Hør forteller 34-åringen at hun er veldig glad for at sønnen går i 5. klasse og dermed ikke skal tilbake på skolen med det første. Dette på bakgrunn av at myndighetene ikke åpner for at elever fra 5. klasse og oppover skal tilbake på skolebenken.

- Jeg hadde nok ville ventet med å sende han på skolen om den hadde åpnet for hans trinn, forteller Meister til Se og Hør, og begrunner med at hun er litt «overbeskyttende», noe hun påpeker at man burde være i disse tider.

Se dette innlegget på Instagram

Kjærlighet❤️

Et innlegg delt av LINNI MEISTER👄🧠 (@meisterlinni)

Videre påpeker Meister at hun vil vente med å sende Dennis på skolen av egen vilje og mening.

- Dennis har det fint med hjemmeskole, og han FaceTimer med lærer og klassekamerater. Så er vi veldig flinke til å være aktive og til å finne på ting både innendørs og utendørs uten å være i nærheten av for mange andre mennesker, fortsetter hun.

- Jeg har vært veldig streng på å møte noe andre, selv med to meters-regelen. Jo, flere som tar dette på alvor, jo fortere blir vi kvitt det, legger hun til.

KLAPPER: Barna til Kate og William klapper for helsepersonell på grunn av corona-situasjonen. Vis mer

- Viktig å få et barnehagetilbud

Toppblogger Marna Haugen Burøe (39) legger ikke skjul på at barnehagestart er et «hett emne» hjemme hos hun og ektemannen, Ørjan Burøe (45).

- Jeg tenker at for mange barn er det veldig viktig å få et barnehagetilbud, og for dem som har foreldre som ikke kan være hjemme, men ikke minst for de barna som trenger å komme seg litt vekk hjemmefra, forteller hun til Se og Hør.

Videre påpeker Haugen Burøe at hun tror det er riktig å åpne opp barnehagene, men hun mener likevel at det kan være litt skummelt også.

- Vi vet jo ingenting om hva konsekvensene blir. Jeg håper at det blir en myk start, og at de som kan holde barna hjemme litt til gjør det. Vi blir ikke de første som sender barn i barnehagen, men heller ikke de siste, først og fremst fordi minsten hos oss er skolestarter, og den av oss som lider mest når det kommer til mangel på sosial kontakt med andre barn, fortsetter hun.

På spørsmål om hvordan det har vært å ha barna hjemme over så lang tid er hun ærlig om at det har vært krevende.

- Jeg trenger en måneds rehabilitering for brakkesyke etter dette. Hjemmekontor, hjemmeskole, og hjemmebarnehage er en grusom kombinasjon og jeg som har fatigue etter kreftbehandling i fjor, kan bare glemme å få gjort ting som krever konsentrasjon, sier hun.

VIRALHIT: «Komikerfrue» Marna Haugen vekker oppsikt, også i utlandet. Video: Instagram / @komikerfrue Vis mer

Heller ikke Haugen Burøe sier seg enig i Julianne Nygårds syn på barnehageåpningen.

- Hadde jeg hatt en au pair og barnet mitt hadde vært ett år så hadde jeg sikkert også sett annerledes på situasjonen. Men det har vi ikke, som de fleste andre i Norge, forteller hun, og utdyper:

- De fleste i Norge har ikke alltid et annet valg enn å stole på myndighetene, og at de gjør absolutt alt de kan for å gjøre dette på en tryggest mulig måte. Som sagt så aner vi ikke konsekvensene.

39-åringen mener hun har blitt en slags levende husrobot, og forteller at når hun først får litt tid for seg selv så ender hun opp med å stirre tomt ut i luften.

- Men, vi har hyggelige stunder også, absolutt. Med de samme barna, den samme mannen, den samme katten, og i samme huset så klart, men vi har begynt å oppdage nye oppholdssteder (gjemmesteder) i hus og hage for å få litt variasjon, så det er jo ikke dumt. I natt sov jeg på verandaen i hengekøye med minstemann, det var jo som en liten ferie det, avslutter hun.

Klipp fra TVNorge-programmet "4 stjerners middag": Marna Haugen avslører "4 stjerners middag"-stemmen. Anders Hatlo synes for første gang i programmet. Vis mer

- Har vi grunn til å ikke stole på dem?

Influenser og blogger Anja Johansen (32) forteller til Se og Hør at hun og samboeren Lavrans Solli (28) velger å stole på fagpersonene i Helsedirektoratet og myndighetene når det kommer til åpning av skoler og barnehager.

- Har vi grunn til å ikke stole på dem, tenker jeg? Det er for mange selverklærte eksperter angående dette, men mitt råd er å tenke på seg selv og sitt, men samtidig respektere andres valg, forteller hun.

Johansen skjønner Julianne Nygårds valg om å ikke sende barnet sitt til barnehagen, men uttrykker at hun ikke er enig med utsagnet hennes når det kommer til at barna blir «prøvekaniner».

- Hadde situasjonen vår vært annerledes med tanke på for eksempel astma, sykdom og generelt det å være i risikogrupper så hadde vi nok også tenkt annerledes. Men, igjen så vet man jo at mennesker som ikke har vært i risikogruppen har blitt syke. Så det blir et valg hver enkelt må ta, men vi velger å stole på myndighetene, påpeker Johansen til Se og Hør.

SENDER BARNA TIL BARNEHAGEN: Anja Johansen forteller til Se og Hør at hun er trygg på at hun kan sende barna sine tilbake til barnehagen. Foto: NTB Scanpix
SENDER BARNA TIL BARNEHAGEN: Anja Johansen forteller til Se og Hør at hun er trygg på at hun kan sende barna sine tilbake til barnehagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre mener Johansen at det har vært en «guffen og skummel tid» for alle, og innrømmer at hun fortsatt tenker på coronaviruset.

- Men, når fagpersoner fortsatt er trygge på at vi kan sende barna tilbake til barnehage og skole velger jeg å stole på det, sier hun, og legger til at selv om ukene hjemme med barna har gått overraskende bra, innrømmer hun at det blir litt deilig å sende barna til barnehagen igjen.

LES OGSÅ: Corona-rikdom vekker harme

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer