Maria Mena:

Delte kjærestebilde - fikk rasistisk hets

Maria Menas innlegg om rasisme rører tusenvis.

- SINT: Torsdag la Maria Mena ut et innlegg på Instagram, der hun skrev åpent om rasismen hun er blitt utsatt for. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- SINT: Torsdag la Maria Mena ut et innlegg på Instagram, der hun skrev åpent om rasismen hun er blitt utsatt for. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artist Maria Mena (34) har flere ganger valgt å være åpen om at hun er blitt utsatt for rasisme. I 2017 ble en kronikk skrevet av en venn av henne, som kunne fortelle om hvordan Mena flere ganger hadde opplevd rasisme i Norge.

Artisten valgte å utdype på Instagram selv, der hun skrev om en ufin opplevelse med en taxisjåfør.

«Han ga seg ikke med det.. «Hvorfor snakkeru så godt norsk? Når kom du til Norge da?» Jeg svarte at jeg var født her, men det kunne ha vært det samme. Han hørte ikke etter … for han var jeg hudfargen min! Jeg var ikke Maria, jeg var 'neger'», skrev hun selv den gang.

Nå har artisten sett seg nødt til å stå fram med en liknende historie, nok en gang. På Instagram har hun lagt ut en kollasj, hvor den ene halvdelen er et bilde av hun og kjæresten, Morten Kleppa, og den andre er en kommentar hun fikk under dette bildet.

- Blir sint

«Apekatt med en fin norsk gutt igjen. Sikkert sammen med hu e en musikker og er kjedendis (sic)», står det blant annet i kommentaren hun har fått.

- NOK NÅ: Dette innlegget la Maria Mena ut på sin Instagram-konto torsdag. Foto: Privat
- NOK NÅ: Dette innlegget la Maria Mena ut på sin Instagram-konto torsdag. Foto: Privat Vis mer

Det finner ikke artisten seg i. På Instagram forteller Mena at hun lar seg påvirke av slike kommentarer.

«Hvem sier det ikke finnes rasisme i Norge? Jeg blir sint … Ikke på grunn av denne kommentaren. Hun kan ikke stave og jeg synes synd på henne, men jeg er sint fordi dette ikke er nytt», skriver Mena, og fortsetter:

«Fordi vi har lært oss å svelge slike kommentarer. Fått tykkere hud for å ikke virke så 'følsomme'. Nok nå. Nok nå!», skriver artisten.

Innlegget har så langt fått over 6000 likerklikk, og støttende kommentarer har rent inn siden det ble publisert torsdag kveld. Blant andre har Jorun Stiansen, Tinashe Williamson, Lene Alexandra, Triana Iglesias, Madcon og Ingeborg Senneset kommentert, alle med støttende meldinger til artisten.

«Blir faen meg helt kvalm», skriver Stiansen, som selv valgte å åpne seg om sine erfaringer med rasisme i Norge nylig.

Se og Hør har vært i kontakt med Maria Mena, som opplyser om at hun ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. På Instagram skriver hun imidlertid fredag morgen:

«Tusen takk til alle medier og all presse som har tatt kontakt i natt og i dag tidlig. Jeg jobber fortsatt med å fordøye dette, den satt seg litt dessverre. Så jeg har ikke så mye mer å si akkurat nå, men del gjerne innlegget mitt», skriver hun, og fortsetter:

«Dette er viktig og det er mye større enn meg. Så få det fram. Jeg lover å si noe når jeg er klar, men i dag vil jeg gå i meg selv», avslutter hun.

Profilen som kom med den rasistiske kommentaren har heller ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

- Unnskyld

Det finnes lite statistikk på hvor mange som blir utsatt for rasisme, men ifølge Oslo politidistrikts tall fra 2019 på anmeldt hatkriminalitet er det oftest på grunnlag av etnisitet og seksuell orientering og/eller kjønnsuttrykk at folk ofte opplever denne type kriminalitet. I fjor ble det anmeldt 162 tilfeller av hatkriminalitet på grunnlag av etnisitet. Det er en økning fra de to foregående årene.

BEKLAGET SEG: Maria Mena har flere ganger valgt å være åpen om at hun er blitt utsatt for rasisme. Her er hun og faren, amerikanske Charles Mena, fotografert sammen i 2003. Foto: Elisabeth Halmø / NTB scanpix
BEKLAGET SEG: Maria Mena har flere ganger valgt å være åpen om at hun er blitt utsatt for rasisme. Her er hun og faren, amerikanske Charles Mena, fotografert sammen i 2003. Foto: Elisabeth Halmø / NTB scanpix Vis mer

Maria Mena er halvt amerikaner. Faren hennes, afroamerikanske Charles Mena, har vært en av hennes største inspirasjoner. Forrige gang hun valgte å åpne seg om at hun var blitt utsatt for rasisme, var det han hun fikk «dårlig samvittighet» overfor.

Artisten forklarte den gang at hun hadde tilgitt taxisjåføren for utspillene sine, og skyldte på «dumskapen» hans.

Det var imidlertid ikke av egoistiske årsaker at hun valgte å dele historien. Det er fordi hun i mange år har bagatellisert hverdagsrasisme, spesielt overfor sin egen far.

«Unnskyld for at jeg har himla litt med øynene når du bevisst har snakket amerikansk i stedet for flytende dog gebrokkent norsk for å ikke bli satt i bås (...) Unnskyld for at jeg ikke har forstått hvordan det har måttet føles for deg å bli satt i bås på grunn av hudfargen din», skrev hun og fortsatte:

«Jeg vil også unnskylde til alle der ute som har vært utsatt for rasisme. På vegne av alle idioter som mangler vidvinkel-syn! Unnskyld! Jeg skal gå inn i meg selv nå, og jeg lover å komme ut klokere og rausere og mer forståelsesfull».

LES OGSÅ: - Jeg er den eneste som er igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer