Gunhild Stordalen:

Deler oppdatering om sykdommen

- Jeg går ikke på noen medisiner.

GLADMELDING: Gunhild Stordalen ble i 2014 diagnostisert med sykdommen systemisk sklerose. I dag deler hun en gladnyhet med følgerne sine. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Instagram
GLADMELDING: Gunhild Stordalen ble i 2014 diagnostisert med sykdommen systemisk sklerose. I dag deler hun en gladnyhet med følgerne sine. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om de seineste årene har vært tøffe for klimaforkjemper, lege og EAT-grunnleggeren Gunhild Stordalen (42).

I 2014 ble hun diagnostisert med sykdommen systemisk sklerose, og siden den gang har hun vært svært ærlig og åpen om opp- og nedturene som fulgte i kampen mot den sjeldne bindevevssykdommen.

Hun har vært gjennom flere tøffe behandlingsrunder, blant annet en eksperimentell stamcelletransplantasjon i Nederland. Høsten 2015 så det ut til at behandlingen virket, før tilbakefallet kom.

- Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Gunhild i et intervju med God Morgen Norge den gang.

Nå deler 42-åringen et nytt innlegg med følgerne sine, og kommer med gladnyheten om at hun føler seg bedre enn noen gang.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

«Bedre, sterkere og friskere»

«Fem år etter min siste beinmargstransplantasjon, i en alder av 42 år, føler meg meg bedre, sterkere og friskere enn noen gang. Jeg går ikke på noen medisiner», åpner hun innlegget med.

Gunhild skriver videre at medisinsk innovasjon, altså transplantasjonene, ga henne en andre og tredje sjanse.

SYK: I 2016 var Gunhild så syk at hun knapt kunne bevege armene. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Instagram
SYK: I 2016 var Gunhild så syk at hun knapt kunne bevege armene. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Instagram Vis mer

42-åringen påpeker imidlertid at hun er overbevist om at oppdagelsen av «de fire hjørnesteinene av helse» (mental helse, spirituell helse, familiens helse og fysisk helse journ.anm.) var det som til slutt fikk henne til å komme seg gjennom den kroniske og dødelige sykdommen.

«Å bevare helsa er så mye enklere enn å kurere sykdom, og jeg håper inderlig at medisinskoler, leger og helsepersonell vil begynne å fokusere mer på forebygging, samt helbredende kraft av kropp og sjel. Som jeg har sagt før, så tror jeg framtiden for medisin er funksjonell medisin».

LANG REISE: Etter transplantasjonene startet den lange reisen mot å bli frisk. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Instagram
LANG REISE: Etter transplantasjonene startet den lange reisen mot å bli frisk. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Instagram Vis mer
TRANSPLANTASJON: I 2016 fikk 42-åringen sin andre beinmargstransplantasjon. I dag er hun friskere enn noen gang. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Instagram
TRANSPLANTASJON: I 2016 fikk 42-åringen sin andre beinmargstransplantasjon. I dag er hun friskere enn noen gang. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Instagram Vis mer

Videre oppfordrer hun følgerne sine til å sveipe for å se bilder fra de fem siste årene, der hun ramser opp ting som har hjulpet henne gjennom sykdommen - blant annet fysisk aktivitet, søvn og hunden Rammstein.

Se og Hør har vært i kontakt med Gunhild Stordalen, som har gitt tillatelse til å gjengi innholdet i Instagram-innlegget, samt å gjenbruke bildene.

BRUDD: Petter og Gunhild Stordalen melder at de flytter fra hverandre etter 14 år. Intervju fra Expressen. Vis mer

Godt forbilde

I desember 2019 kunne Stordalen stolt meddele at hun hadde kuttet ut medisiner som hun de siste årene har vært avhengig av. I et intervju med DN i fjor fortalte 42-åringen at hun anser det som et mirakel, og at hun er overbevist om at gode søvnrutiner har hjulpet henne mye på veien til å bli frisk.

At Gunhild Stordalen har gått fram som et godt forbilde for mange er det ingen tvil om. Til tross for store helseproblemer har det altså ikke det satt en stopper for arbeidet hun gjør for miljøet.

Under den EAT-konferansen i 2019 uttalte hun til Dagbladet at det var vanskelig å svare på hvordan det gikk med henne, men at hun trodde det ville gå bra.

- (...) Når det gjelder infeksjonen så er det sånn at jeg ikke vet så mye mer. Men, infeksjoner pleier å kunne behandles. Jeg tror dette kommer til å gå bra!, sa hun den gang, og fortsatte:

- Er det en ting jeg har lært de siste åra, er det at det beste jeg kan gjøre er å være optimistisk. Og jeg er optimist. For meg er det ikke noe alternativ.

LES OGSÅ: - Dere har aldri sett den

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer