Det er flere grunner til at nordmenn og dansker er gode naboer, men en av de viktigste er nok at vi trives hos hverandre. Og i Gilleleje er det veldig lett å trives.
Når vinden en varm sommerdag kommer susende over fra Kullen på den svenske siden av stredet som skiller Sverige og Danmark, er det ikke mange ting som er bedre enn å sitte blant fiskerne på den lille havnen med et glass duggfriskt øl og en nystekt fiskefrikadelle fra Adamsens fisk. Der det tidligere sto en liten pølsebu, finnes nå et utvalg enkle, men gode serveringssteder – et lite gatekjøkken og to fiskeutsalg. Mellom seg deler de et antall benker og bord, og her har du et utsøkt alternativ til en dyr lunsj på restaurant. For hva sies om fem kilo nykokte reker til 250 kroner? En kilo koster 70 kroner hvis dere ikke er så mange, og det er heller ingen dårlig pris.
Turstier og strender
Gilleleje ligger slik til at man enkelt og greit kan oppleve litt av hvert ved et besøk hit. Det går nydelige turstier langs havet i begge retninger, og herfra er veien kort ned til deilige, om enn noe steinete og "luftige" strender. Det blåser nemlig i Gilleleje. I kort avstand til byen finnes også andre hyggelige steder som Hornbæk, Helsingør, Tisvildeleje og Rågeleje.
Det er fort gjort å komme hit med tog, buss eller bil, og spesielt vil vi anbefale toglinjen mellom Helsingør og Gilleleje. Den slynger seg gjennom små hyggelige skogholt og til dels eksklusive villastrøk og tar 45 minutter. Her er det mange hyggelige steder på veien, og der toget kjører gjennom skogen tuter lokomotivføreren i et sett fordi det kryr av små og store tur- og sykkelstier som krysser toglinjen. Toget er såpass lite og skramlete at dette nesten gir en"modellbanefølelse".
Levende havn
Selve byen Gilleleje er det fort gjort å gjøre seg kjent i. Den består av et lite utvalg butikker – klær, interiør, supermarkeder og litt annet plukk, en del gode restauranter og noen virkelig brune puber, noen pene og velholdte boligstrøk, og altså den store, litt rufsete og utrolig hyggelige havnen. Her er det skikkelig liv om sommeren, med fiskebåter og lystbåter side om side.
Det er for øvrig byens fiskere som eier havnen og ikke kommunen, som er det vanlige andre steder. Det innebærer at folk jobber her i forskjellige typer fiskeforedlingsbedrifter og at havnen er levende året rundt.