Deilige Dubai

Bli med på arabiske eventyr i Dubai med den tidligere hallodamen - og modellen - Cecilie Lynum. Her er det gull alt som glimrer.

HERLIG: Cecilie Lynum i Dubai. Foto: Se og Hør
HERLIG: Cecilie Lynum i Dubai. Foto: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dubai er et spennende reisemål fylt av kontraster, sier Cecilie Lynum (38). Hun har ikke før sagt det, så mobilen ringer et sted der inne i burkaen. Burkadamen reiser seg og beveger seg elegant mellom gullsøylene, med mobilen i den ene hånden og en handlepose fra Cartier i den andre. Under burkaen skimter vi en rålekker Chanel-drakt…


Cecilie Lynum var hallodame i TV 2 og kjent modell på 90-tallet. Nå jobber hun som spesialpsykolog på Gaustad i Oslo. I tillegg skriver hun en spalte i bladet Henne og tar seg av sønnen Scott (2), som hun har sammen med eksen Arnulf Refsnes.


Kontrasten fra Gaustad til verdens eneste syvstjerners hotell, Burj Al Arab, er stor. Men det er kanskje litt dekadent "galskap" over Dubai også. Her som alt skal være størst, best, høyest, flottest og mest moderne i hele verden...


Verdens flotteste hotell
Burj Al Arab er verdens mest luksuriøse hotell, formet som et seil og 321 meter høyt - så høyt at hele Eiffeltårnet kan plasseres inn i det. Det eies av sjeik Mohammed som er så rik at det norske oljefondet er som lommerusk å regne. Billigste rom koster cirka 6500 kroner, mens en luksussuite på 780 kvadratmeter koster cirka 90 000 kroner natten...


- Hvis du ikke har råd til å bo eller spise her, kan du gå i baren i 27. etasje og ta deg et glass hvitvin til knapt 100 kroner. Du bare må se hotellet, anbefaler Cecilie.


Vi har spist femretters lunsj til 3000 kroner oppe i 27. etasje på restauranten på Al Muntaha, med gode viner og Voss kildevann til. Nå sitter vi her, 200 meter over havet og betrakter The World Islands, nesten 300 kunstige øyer etter modell av verdenskartet som bygges i Den Arabiske Gulf. Her kan du kjøpe bolig i hvilket som helst "land" - også Norge. Like ved ligger The Palm Island, en stor kunstig øy formet som en palme.


Cecilie blar i avisen Gulf News. Et oppslag forteller at gjestearbeiderne, og dem er det mange av i Dubai, har dårlige boforhold. Opptil åtte filippinere på ett rom. I reisehåndboken leser vi at de populære kamelracene er blitt forbudt, fordi arrangørene brukte pakistanske og indiske barn ned til fire år som ryttere.


En sjeik inntar nabobordet, med et knippe av sine koner.
Så kontrastene her nede er virkelig store...


Shoppingeldorado
Dagen før luksuslunsjen på Burj Al Arab besøkte jeg en enkel "respatex-kafé" for gjestearbeidere i bydelen Deira. Her fikk jeg deilig indisk mat til 15 kroner. Når det gjelder billig overnatting har den norske sjømannskirken oversikten. Man kan få enkle hotellrom ned i 400 kroner natten.


- Å vandre rundt i Dubai by er i seg selv en opplevelse. Besøk basarene med kryddersouken eller den berømte gullsouken og kryss sundet - som deler byen i to - i vanntaxi. Ta gjerne et sightseeing-cruise eller middagscruise med den spesielle båttypen dhow, sier Cecilie Lynum. Vi dro på middagscruise med magedans.


- Shoppingmulighetene er enorme. Gull, kosmetikk, klær, elektronikk og krydder... Stadig bygges nye shoppingsentre - det ene mer ruvende og flott enn det andre. Tilbudene er ekstra gode under Dubai shopping festival som arrangeres årlig fra midt i januar til ut mars. Personlig har jeg langt fra noe svart belte i shopping, men det er jo moro å se, sier Cecilie Lynum.


Ørkensafari
Et absolutt must er å dra på jeepsafari i ørkenen. Gradestokken viser 47 grader da Cecilie og jeg legger i vei. Først danser vi over lave, behagelige sanddyner - men så gir sjåføren gass og vi raser utfor bratte sandstup. Plutselig kjører vi rett inn i en sanddyne og venstre fordekk blir flerret av i sammenstøtet. Jeepen henger og vipper, det er like før vi tipper over... Mens vi venter på hjelp i godt over en time, begynner det å blåse. Sand absolutt over alt, men en spennende opplevelse...


Vi rekker akkurat solnedgangen i en beduinleir der vi skal spise middag. På noen ørkenturer er det mulig å overnatte under åpen himmel hos beduinene. Opplegget på vår tur er en smule "helturist", med kamelridning, avbildning med dopet jaktfalk og magedans.


- Nordmenn som er født med ski på beina, må selvsagt prøve å stå på ski i sanddynene i ørkenen. Jeg prøvde "sandboarding", men det var så varmt i sanden at jeg måtte gi opp. Prøv å unngå den heteste årstiden, for da det er opptil 50 grader. Den beste tiden å reise er når det er vinter i Norge, sier Cecilie Lynum.


Strandparadis
Hun anbefaler gjerne Dubai til barnefamilier. Strendene er langgrunne og fine, og det finnes en flott vannpark. Vannsport av alle slag, dykking og fisketurer tilbys. Jumeirah-stranden er mest kjent og er en av de fineste, og her ligger luksushotellene på rekke og rad. Gode golfbaner finnes. Nattelivet er hektisk på hotellenes mange og forskjellige klubber. Arbeidsuken strekker seg fra lørdag til torsdag i Dubai, det gjør torsdag til den store festdagen...


- Matelskere vil trives, her finnes alle verdens kjøkken representert, og det er mange meget gode restauranter. Servicen er helt på topp. God mat og drikke er livets krydder, sier Cecilie Lynum som anbefaler "akvarie-restauranten" på Burj Al Arab. Ikke billig, men så er den også på lista over verdens ti beste restauranter...


- Jeg vil anbefale deg å reise nå. Det bygges voldsomt og turismen vil mangedobles i løpet av få år. Noe av 1001-natt-stemningen kan forsvinne. Men ennå finner du den - her i kontrastenes land, her hvor bensin er mye billigere enn vann...


Se flere bilder i bildeserien til høyre på siden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer