Kylie Jenner og Stormi Webster:

Debuterer med datteren på magasinforside: - Skadelig

Realitystjernen vekker oppsikt med magasinoppslag.

DEBUTERER SOM MODELL: Denne måneden pryder Kylie Jenner forsiden av Harper's Bazaar Arabia sammen med moren Kris Jenner og datteren Stormi Webster. En slik eksponering av barn frarådes av barnepsykolog, som mener det beviselig kan ha skadelig effekter på barna. Faksimile: Harpers Bazaar Arabia/ NTB Scanpix
DEBUTERER SOM MODELL: Denne måneden pryder Kylie Jenner forsiden av Harper's Bazaar Arabia sammen med moren Kris Jenner og datteren Stormi Webster. En slik eksponering av barn frarådes av barnepsykolog, som mener det beviselig kan ha skadelig effekter på barna. Faksimile: Harpers Bazaar Arabia/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for en alder av bare 21 år, havnet realityprofilen Kylie Jenner nok en gang på Forbes prestisjetunge liste over «USAs rikeste selfmade kvinner» i 2019. Mye av den søkkrike 21-åringens inntekt stammer fra kosmetikkselskapet Kylie Cosmetics, selskapet hun står som både grunnlegger og eier av.

Jenner mener selv at mye av suksessen kommer av populariteten i sosiale medier, og det er også her store deler av markedsføringen for selskapet finner sted. Jenner har i dag i overkant av 140 millioner følgere på Instagram, og ifølge CNBC tjener hun så mye som 1 million dollar, i overkant av 8,5 millioner kroner, per sponsede innlegg på bildedelingstjenesten.

I februar 2018 ble 21-åringen mamma for første gang, da lille Stormi Webster kom til verden.

Selv om hun har tatt et valg om å skjerme datteren mest mulig fra realityserien, deler hun titt og ofte bilder av den 17 måneder gamle jenta på Instagram. Denne måneden debuterer lille Stormi også på forsiden av magasinet Harper's Bazaar Arabia, sammen med mamma Kylie Jenner og bestemoren Kris Jenner (63).

Det er barnepsykolog Willy-Tore Mørch svært kritisk til.

Skjermet datteren

Det var i starten av februar i fjor at Jenner bekreftet det ryktebørsen hadde diskutert i månedsvis - nemlig at hun var gravid. Det gjorde hun ved å bekrefte at hun var blitt mamma.

Mens hun i begynnelsen delte flere bilder av datteren med fansen i sosiale medier, stagnerte den praksisen etter noen måneder fullstendig, og Jenner slettet også alle bildene av datteren fra sosiale medier. Flere kilder hevdet den gang at dette var som følge av stygge kommentarer hun ville beskytte datteren mot, men også grunnet trusler om kidnapping.

Stadige trusler om alt fra kidnapping til drap er dessverre ikke ukjent for flere kjendisbarn. I Storbritannia er spesielt prins George (5) utsatt, ifølge CNN.

Selv om hun i dag har gjenopptatt trenden med å dele bilder av datteren, er Stormi stort sett skjermet fra kameraene i realityserien «Keeping Up with the kardashians», hvor man sjelden ser annet enn bakhodet på den lille jenta.

View this post on Instagram

mamas gotchu forever baby ♥️

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

At hun nå tillater at datteren frontes på en magasinforside, kan derfor virke noe overraskende på mange. Likevel er det slett ikke første gang at Kardashian/Jenner-søstrene har tatt nettopp det valget.

Saken fortsetter nedenfor.

- Skadelige effekter

Barnepsykolog og professor Willy-Tore Mørch sier til Se og Hør at han er svært kritisk til at noen eksponerer barna sine på denne måten. Enda verre mener han det er at eksponeringen gjøres på nettet, da dette vil bli værende resten av barnets liv.

DEBUTERER: I juli/august-utgaven av Harper's Bazaar Arabia pryder Kylie Jenner forsiden sammen med moren Kris Jenner (63) og datteren Stormi Webster (17 mnd). Faksimile: Harper's Bazaar Arabia
DEBUTERER: I juli/august-utgaven av Harper's Bazaar Arabia pryder Kylie Jenner forsiden sammen med moren Kris Jenner (63) og datteren Stormi Webster (17 mnd). Faksimile: Harper's Bazaar Arabia Vis mer

Ettersom barnet i dette tilfellet er 17 måneder gammelt, har det ingen anledning til å samtykke. Men heller ikke eldre barn har forutsetning for å forså hva de samtykker til, selv om de gir tillatelse til å bli eksponert på nett eller i sosiale medier, understreker Mørch. I og med at man ikke aner hva slags holdninger barnet vil utvikle senere i livet, er det en sannsynlighet for at barnet vil mislike denne form for eksponering, mener psykologen.

- Barn skal samtykke hvis de kan, et samtykke som skal være gjeldende også på lengre sikt, gjennom hele barnets levetid. Dersom det er noen sjans for at barnet vil mislike eksponeringen, skal du ikke gjøre det. Du skal kort og godt la være, sier Mørch konsekvent.

- Hvilke konsekvenser kan det ha at mange kjendisbarn blir eksponert offentlig, eksempelvis gjennom sosiale medier?

View this post on Instagram

my real life bestie 👯‍♀️

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

- Det er mange eksempler på at barn av kjendiser som har vært eksponert mye offentlig, sliter med ettervirkninger. Det kan være i form av sosial tilbaketrekning, eller dårlig selvbilde. Mange har opplevd å bli mobbet. Det er nok av eksempler på kjendisbarn som har gått i depresjon som følge av foreldrenes eksponering, så de skadelige effektene av dette er et kjent fenomen for oss psykologer, sier Mørch.

- Invadert privatlivet

I intervjuet med magasinet snakker Jenner om hvordan det har vært å vokse opp i rampelyset, noe hun selv understreker også har hatt sine negative sider.

- Helt ærlig så husker jeg ikke en tid da jeg faktisk hadde et privatliv, fordi jeg startet i tv-programmet da jeg var ni år gammel. Jeg føler at jeg bare vokste opp i programmet, og fant med det en måte å leve på som var komfortabel for meg. Men selvfølgelig så finnes det tider hvor det føles som om privatlivet ditt er invadert, sier Jenner i intervjuet, gjengitt av People.

Også storesøster Kim Kardashian (38) har høstet kritikk for eksponering av sine barn. Da hennes eldste datter North West (6) var fire år gammel, debuterte hun sammen med moren på forsiden av magasinet Interview Magazine.

I tillegg til at både hun og datteren er intervjuet, fulgte en bildeserie av Steven Klein, der de to poserte sammen.

KANYE WEST: En kjent talkshowvert så helt annerledes ut etter at Kanye West kledde ham opp i sitt eget merke, YEEZY. Video: Netflix. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Bildene høstet mye oppmerksomhet - og kritikk - blant annet fordi realitystjernen er stylet til å likne USAs mest berømte førstedame, Jackie Kennedy. The Hollywood Reporter meldte også at Twitter-brukere reagerte på at 38-åringens hud tilsynelatende var gjort mørkere for å matche datterens.

Heller ikke den gangen var barnepsykolog Mørch i tvil om hva han syntes om beslutningen.

- De har ingen rett til å gjøre det. Barn er selvstendige individer, og ikke foreldrenes eiendom som gir dem rett til å bruke dem som de vil. Foreldrene er barnets verge, noe som forplikter dem til å beskytte dem og gjøre det som er til barnets beste.

LES OGSÅ: Liker ikke datterens navn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer