Ari Behn er død

- De utfylte hverandre

Ari Behn giftet seg inn i en av landets mest offentlige familier.

VAR GIFT: Ekteskapet mellom prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var et av Norges mest omtalte. Foto: NTB scanpix
VAR GIFT: Ekteskapet mellom prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var et av Norges mest omtalte. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kveld, første juledag, kom den triste nyheten om at kunstner og forfatter Ari Behn er gått bort, 47 år gammel. Det meldte familien selv overfor NRK.

- Det er med stor sorg i hjertet at vi, de aller nærmeste pårørende til Ari Behn at vi i dag må meddele at han har tatt sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden framover, opplyste Geir Håkonsund, Ari Behns manager og familiens talsmann, til kanalen.

I 2002 giftet han seg inn en av landets mest offentlige familier, den norske kongefamilien. Han og prinsesse Märtha Louise (48) ble smidd i hymens lenker i Nidarosdomen i Trondheim 24. mai det året, et bryllup som fikk svært mye oppmerksomhet.

Introdusert av mor

Det var Dagbladet som i 8. mars 2001 kunne forteller at prinsessen hadde funnet tonen sammen med forfatteren fra Moss. De to møttes gjennom hans mor, Marianne Solberg Behn. Hun hadde nemlig deltatt på flere kurs i rosenterapi sammen med prinsessen.

FØRSTE MØTE: Denne forsida av Dagbladet introduserte Ari Behn i relasjon til prinsessen. Foto: Faksimile
FØRSTE MØTE: Denne forsida av Dagbladet introduserte Ari Behn i relasjon til prinsessen. Foto: Faksimile Vis mer

Behn ble omtalt som «Märthas nye venn». Den gang var han kjent som forfatter, etter at han i 1999 hadde debutert med boka «Trist som faen». Han var også kjent som eksentrisk og frittalende. Da forholdet ble kjent, hadde boka solgt over 30 000 eksemplarer.

Samme år som de to fant hverandre, kom forlovelsen. Det var Slottet som opplyste om at de to hadde funnet hverandre.

FORLOVET SEG: Dagen etter at prinsessen og Behn hadde forlovet seg, feiret de med lukket visning av «Ringenes herre» på Colosseum kino i Oslo. Foto: NTB scanpix
FORLOVET SEG: Dagen etter at prinsessen og Behn hadde forlovet seg, feiret de med lukket visning av «Ringenes herre» på Colosseum kino i Oslo. Foto: NTB scanpix Vis mer

Behn hadde lagt en sti av liljer med poster som skulle føre Märtha til frieriet på Kongsseteren.

- Endelig kan jeg fortelle hvor lykkelig jeg er. Det er deilig å kunne fortelle det, sa Behn.

Prinsessen sa den gang at det hadde vært «kjærlighet ved tredje blikk». Forholdet mellom de to var elsket og hatet av folket, men de brydde seg ei om andres mening. Den 24. mai i 2002 giftet paret seg i Nidarosdomen, til jubel og hurrarop fra både folket og familien. Det var Finn Wagle som viet dem.

HOLDT TALE: Ari Behns bryllupstale priset hans nye kone. Her kysser de foran folket etter vielsen. Foto: NTB scanpix
HOLDT TALE: Ari Behns bryllupstale priset hans nye kone. Her kysser de foran folket etter vielsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Kjære Märtha. Aldri har jeg møtt et menneske med større styrke enn deg. Aldri har jeg møtt et menneske som har mer hjertekraft enn deg. Aldri har jeg sett en kvinne som er så inderlig vakker som deg. Du utstråler en uimotståelig blanding av klokskap og skjønnhet, ynde og besluttsomhet, sa Ari Behn i sin bryllupstale.

Bodde i London

Det tok ikke lang tid etter vielsen før barna begynte å komme til verden. Året etter bryllupet fikk de datteren Maud Angelica Behn sammen (16), og to år seinere kom Leah Isadora Behn (14) til verden. I 2008 fikk de sin tredje datter sammen, Emma Tallulah Behn (11).

I en periode i 2012 bestemte familien på fem seg for å flytte til Islington nordøst i London. Her levde de et relativt anonymt liv, som lå ved den internasjonale steinerskolen - der barna altså gikk. Dette gjorde de blant annet for at barna skulle lære seg engelsk.

Her bodde de i to år, men i 2014 bestemte de seg for å rette snuten mot Bærum og Lommedalen igjen. Selv om de begge tidvis var i rampelyset, holdt de seg som oftest unna mediene.

De var gift i 14 år, før de høsten 2016 kunngjorde at de skulle skille seg. Det gjorde de i en pressemelding.

Prinsessen forklarte i pressemeldingen at hun og ektemannen hadde «vokst fra hverandre», og at de hadde prøvd å redde ekteskapet over lengre tid.

I LONDON: Familien bodde i den engelske hovedstaden i to år. Her feirer de 17. mai foran Den norske sjømannskirka i London i 2013. Foto: NTB scanpix
I LONDON: Familien bodde i den engelske hovedstaden i to år. Her feirer de 17. mai foran Den norske sjømannskirka i London i 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er forferdelig å oppleve at det ikke er noe mer vi kan gjøre. - Livet går ikke på skinner. Det har både Ari og jeg erfart. Men aller tydeligst blir det nå, når livet har gjort noen krumspring vi aldri hadde sett for oss. I disse dager går nemlig vi to fra hverandre. Vi avslutter ekteskapet, men forblir sammen i foreldreskapet, sa hun den gang.

Märtha Louise erkjente videre at hun følte skyld fordi hun «ikke lenger klarer å skape den trygge felles havna barna våre fortjener».

I 2017 ble duoen skilt.

- Utfylte hverandre

Ari og Märtha gikk hver til sitt i 2016, etter 14 års ekteskap, men i åra etter skilsmissen har duoen oppdratt barna sammen.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, sier at Ari og Märtha hadde det veldig harmonisk og fint sammen.

- De var forskjellige, men utfylte hverandre. Märtha var veldig glad i Ari, og Ari var veldig glad i Märtha, sier han.

- Våre tanker går selvfølgelig til hans tre barn, hans ekskone, prinsesse Märtha Louise, og hans familie. Ari Behn var en veldig raus mann med glimt i øyet. Han sjarmerte hele Norge, og det er helt ufattelig at han er borte, fortsetter han.

Kongens kondolanse

Etter at dødsfallet ble offentliggjort kvelden 25. desember 2019, var både konge- og kronprinsparet raskt ute med å kondolere. I løpet av ekteskapet hadde Behn mye å gjøre med svigerfamilien, som tok ham imot med åpne armer.

- Det er med stor sorg Dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne, sier kongeparet og fortsetter:

I SORG: Kong Harald og dronning Sonja forteller at det er med stor sorg at de har mottatt dødsbudskapet. Her fotografert med Behn og prinsesse Märtha Louise for noen år siden. Foto: NTB scanpix
I SORG: Kong Harald og dronning Sonja forteller at det er med stor sorg at de har mottatt dødsbudskapet. Her fotografert med Behn og prinsesse Märtha Louise for noen år siden. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa - og har dyp medfølelse med hans foreldre og søsken, som nå har mistet sin kjære sønn og bror. Vi ber om at Aris nærmeste familie får ro i denne vonde tiden.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er også preget av dødsfallet. Dette sier de i uttalelsen sin:

- For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari. Tankene våre går spesielt til Maud, Leah, Emma, Prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie.

LES OGSÅ: - Mørket tok deg. Det gjør meg så vondt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer