Mariann Thomassen:

- De siste ukene har vært forferdelige

Surferosa-stjernen sliter med å amme datteren Iris Mathea som kom til verden i mai.

TOBARNSMOR: Mariann Thomassen fikk sin andre datter i mai. Foto: Privat
TOBARNSMOR: Mariann Thomassen fikk sin andre datter i mai. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For snart en måned siden ble Surferosa-stjernen Mariann Thomassen (42) mor for andre gang. Da kom jenta Iris Mathea til verden, og eldstedatteren Maja Rose (2) ble dermed stolt storesøster.

Thomassen har engasjert seg sterkt i fødedebatten de siste månedene, og i jevnlige innlegg på Instagram har hun tatt til orde for at forholdene skal bli bedre for kvinner som føder i pandemien.

Musikeren er heller ikke redd for å snakke om sine personlige erfaringer med fødsel, graviditet og mammaliv. Søndag delte hun et åpenhjertig innlegg der hun forteller om store utfordringer med amming.

Thomassen har fått to blodige kjøttsår på begge brystvortene, og i innlegget skrev hun at hun måtte stoppe ammingen fordi smertene var så ekstreme at hun holdt på å besvime.

- De to første ukene gikk greit. Men de siste ukene har vært forferdelige. Det var som at en bryter ble slått på. Det er som å ha to store kjøttsår på brystene, det er ganske jævlig, sier tobarnsmoren til Se og Hør.

- Blir stressa

Thomassen forteller at sårene kan skyldes at babyen suger feil, men at det ikke er mye som skal til før det blir et stort problem. Det oppstår lett også infeksjoner og sopp. Tirsdag skal hun på helsestasjonen for å finne ut hva som kan gjøres.

- Der skal jeg sjekke hva det er, og hva jeg gjør feil. De fleste som føder og ammer, får jo problemer. Det er så lite opplysning om hva man kan gjøre. Man famler litt i blinde. Og så blir man stresset, for man får ikke gitt ungen mat. Det blir en ond sirkel, forklarer artisten.

- Amming er jo et viktig samspill mellom mor og barn, legger hun til.

ÆRLIGE BILDER: Tea Broholm, kjent fra «Paradise Hotel» er nybakt mor. Nå deler hun ærlige bilder av kroppen etter fødselen. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

Det finnes flere måter å behandle tilstanden på, blant annet med antibiotika, salveplaster og ammeskjold. På Instagram har det også strømmet inn med tips om hva som kan hjelpe etter at Thomassen la ut det ærlige innlegget.

- Jeg har fått så mye tips i sosiale medier om hva som hjelper, men folk skriver forskjellige ting, så jeg vet ikke hva jeg skal tro, ler hun overfor Se og Hør.

- Snakkes ikke om

I verste fall kan konsekvensene bli at Thomassen ikke lenger kan amme.

42-åringen har i lang tid vært opptatt av kvinnehelse, og oppdaterer Instagram jevnlig med sine erfaringer med å være mor. Hun har også stilt opp i debatter på TV 2 og NRK for å snakke om fødende kvinners kår i coronatiden.

PUNGET UT: Reality-profilen Henrik Elvejord Borg og hans svenske forlovede, Lisa Anckarman, har tatt forholdet nok et steg videre. Video: Rød Løper Vis mer

Nå har hun gjort det til et slags prosjekt å snakke høylytt om kvinnehelse, graviditet og livet med små barn - med Instagram som sin fremste kanal.

- Jeg har lurt på masse ting rundt svangerskap og fødsel. Det er mye som ikke blir snakket om når det gjelder kvinnehelse. Det er naturlig og alle går gjennom det samme, men det er lite snakket om og forsket på, sier hun.

Thomassen har også opplevd at flere kvinner har begynt å snakke om hvordan de har det etter at hun selv begynte å snakke om livet som småbarnsmor - med alt det innebærer av opp- og nedturer.

- Det er blitt en bølge med andre personer som også har åpnet seg opp. Flere tør å være åpne om hvordan de har det, og det er kjempebra. Alt er ikke rosenrødt.

- Hvordan har overgangen til to barn vært?

- Det er kaos. Det er hektisk og veldig koselig, avslutter Thomassen.

MORSROLLEN: Triana Iglesias avslørte at hun hadde blitt mamma tidligere i år, nå åpner hun opp om morsrollen. Reporter: Kine Falch Video: Madeleine Liereng. Vis mer

LES OGSÅ: Avslører kjæreste - og baby!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer