Ane Brun:

- De siste fem årene har sykdommen vært inaktiv

Ane Brun har tidligere vært åpen om sykdommen som preger livet hennes. I et nytt intervju forteller hun åpenhjertig om hvordan hun takler den.

PREGES: Ane Brun forteller om hvordan sykdommen lupus påvirker livet hennes. Foto: NTB Scanpix
PREGES: Ane Brun forteller om hvordan sykdommen lupus påvirker livet hennes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): I 2003 ble den norske artisten Ane Brun alvorlig syk. Hun fikk diagnosen lupus, en autoimmun, kronisk sykdom folk reagerer forskjellig på.

Hun ble nødt til å holde seg unna stress, som var en utløsende faktor for hennes del.

I et nytt intervju med Dagbladet forteller hun åpenhjertig om hvordan hun har taklet hverdagen med en sykdom som ved utbrudd kan gi høy feber, utslett, hårtap og økt risiko for blodpropp.

- Det viktigste er at jeg må unngå mye stress over lang tid. De siste fem årene har sykdommen vært inaktiv, så det har gått veldig bra etter at jeg kom meg på beina forrige gang, forteller hun til avisen.

I 2012 fikk hun imidlertid nok en sykdomsknekk. I stedet for å reise på turné måtte hun sjekke inn på sykehus.

Saken fortsetter nedenfor.

Bilgiganten Chevrolet valgte seg Ane Bruns Don't Leave som musikk til sin Super Bowl-reklame. Video: Chevrolet Vis mer Vis mer

Overfor Dagbladet avslører artisten at hun ikke lenger føler at sykdommen er en begrensning.

- Jeg har utviklet en selvbevarelsesdrift som gjør at jeg tenker på morgendagen, ser kalenderen min i fugleperspektiv og prøver å finne en balanse. Siden jeg ikke har noe plateselskap å forholde meg til, har jeg kunnet ta ting i mitt eget tempo. Sette delmål, investere i lys, lyd, gode musikere.

Tidligere har Ane Brun uttalt at hun måtte tilbringe hele to måneder på sykehuset da kroppen sa stopp første gang.

- Jeg falt sammen. Det eneste jeg orket var å ligge der. Det var absurd. Platen min ble sluppet i nye land og jeg lå bare og håpet det kunne gå over, at de skulle finne ut hva som feilet meg, sier hun til Dagbladet Magasinet.

VANT PRIS: Ane Brun vant prisen Årets kvinnlige artist under utdelingen av Spellemannprisen 2011. Foto: NTB Scanpix
VANT PRIS: Ane Brun vant prisen Årets kvinnlige artist under utdelingen av Spellemannprisen 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Redd for å bli syk

I NRK-radiodokumentaren «En anelse av Brun» har hun fortalt at hun allerede som student gikk rundt og var redd for å bli syk.

- Jeg fikk en sånn hyponkondergreie som kom inn i mitt liv for første gang, sa hun i dokumentaren.

I voksen alder har hun alltid måtte forholde seg til «den der småhypokondriske siden av meg». Hun snakket også om hvordan sykdommen har påvirket henne.

- Jeg gikk i ganske mange år og bar på en kjempestor ryggsekk, og det var den opplevelsen med sykdommen. Det hang liksom ved meg som et lodd og jeg turte ikke å slippe meg løs, fortalte hun.

LES OGSÅ: - Hun kom inn i livet mitt da det buttet litt